No i masz rację ! Moja pomyłka !
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
No i masz rację ! Moja pomyłka !
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Cały czas do przodu!
Tak jak wspomnieliście już jest to silnik 3.0, nie nadmieniałem czy diesel czy bena bo przed fl nie bylo automatu w dieslu a jak 2001r to ZF bo przed fl![]()
W piątek prawdopodbnie jadę obejrzeć, właściciel mówi że od razu po kupnie 2014 wymienił w niej olej, teraz ze skrzynią jest ok podobno nie szarpie plynnie zmienia biegi i nie ma jakis niepokojących dzwieków
Należy zadać pytanie czy trzeba. I czy ktoś w ogóle wymienił olej w tej skrzyni. Nawet na forum pełno strupow które jeżdżą na jednym oleju od nowości, bo nie każdy ma tak dużo pieniążków kupując auto za 5k żeby potem wydać 1/3 tej kasy na wymianę oleju. A ponoć w automacie olej się wymienia w trakcie pracy skrzyni? Bo dolewki na postoju nic nie daja
wysłane z WC
[C
Żeby filtr wymienić to i tak trzeba skrzynie zrzucić. Także koszta są znaczne. Ja bym tak ślepo sprzedawcy nie wierzył w tą wymianę.
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Mam 2.5l w automacie. Jak kupiłem to myślałem że będę od razu musiał skrzynię wymieniać. Szarpała, nie chciała ruszać na zimnym. Wymieniłem olej statycznie 4x pomogło na tyle że już 3 rok śmigam. Nie jest ideałem, ale nie zmienił bym na manuala.
Moje Alfy
AR 166 Sportronic LPG, 2.5 24v
AR 166 3.0 Sportronic
AR 166 Manual 3.0 => swap r5 q4
AR 164 3.0 24v, Q2, Motronic ME 2.1, ABS+EBD, 6speed
Gtv_Spider 2.0=> swap 3.0 24v
Oraz
Delta III 1.75 k04
Espace IV 3.5
Nie patrzcie na to co ktoś opowiadał. Nie sprawdzisz czy zmieniał olej a nawet jak zmieniał to w warsztatach też oklamują.
Przy kupnie sprawdza się to co jest namacalne a nie słucha opowieści. Skrzynia ma przekładać płynnie na każdym biegu w obie strony. Na manualu, sporcie i D. Zmiany na postoju pomiędzy wszystkimi pozycjami muszą być płynne i bezszelestne. Jeżeli tak jest to bierz. Jeżeli coś przytnie, pyknie to już nie jest idealnie. To stare auta. Moja też czasami trochę szarpnie przy zmianie z D na R. Ale mam tak od początku i się tym nie przejmuję. Temat nie postępuje. Tak więc lekkie przycinki nie musza skrzyni dyskwalifikować. Ale można skutecznie zbić cenę. Remont ZF`a nie jest strasznie drogi. Ten model ma swoje latka i jest trochę oklepany więc nie podbija ceny. 90% remontów będzie tańsze od sprzęgła z dwumasą. O ile remont się trafi bo to tez nie jest powiedziane. 4HP20 jest mało awaryjna i z 3.0V6 świetnie się dogaduje. Choć tak jak Ci pisałem na PW malkontenci uważają że to nie jedzie
Oczywiście zawsze możesz mieć pecha i auto po miesiącu Cię pogrąży. Jak jeszcze oddasz w nieodpowiednie miejsce to wydasz drugie tyle co na kupno![]()
Akurat na wymianę oleju wysłał mi fakturę razem z wymianą wszystkich filtrów, za wymianę oleju w sumie dużo nie zapłacił bo 70zł :O Czyli tak jak mówisz na D na manualu i na sporcie ma zmieniac biegi plynnie bez przeciagania szarpania itp z P na D tez bez szarpniec czy stuków. Chociaz tak jak mowisz ze gdzies tam moze szarpnac delikatnie. I dobrze ze remont nie jest tragicznie drogi.
A ile zapłacił za wymianę tych filtrów?
Szarpać nie może bo to oznacza ze juz jest zużyta. Ale na niewielkie pyknięcia można przymknąć oko bo to wcale do remontu jej od razu nie kwalifikuje.