Strona 29 z 54 PierwszyPierwszy ... 192021222324252627282930313233343536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 540

Temat: Wypalanie DPF

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jak ECU jest "pod murem" to zaniża parametry inicjacji wypalania... wyobrażacie sobie, że awaria termostatu zniszczyłaby DPF za kilka tysięcy złociszy? Już nie wspomne o innych konsekwencjach niewypalania DPF'a.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 (200) SportWagon

Domyślnie

Cześć,

Od kilku dni mam dziwne objawy w mojej AR 159 2.4 (200). Przy uruchamianiu silnika pojawia się kontrolka wypalania DPF, po chwili znika na rzecz tego płatka śniegu. Celowo wybrałem się na średnicówkę, 4 bieg, 2k obrotów i nic, 3k obrotów i żadnego objawu wypalania. 2 tyg temu sprawdzałem ECU i DPF był w 82%. Jest jeszcze jakiś sposób na wymuszenie wypalania ? (Tak długo jak mam dpf, niechcę się go pozbywać, a chciałbym go utrzymać ile się da)

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał akil Zobacz post
    Cześć,

Od kilku dni mam dziwne objawy w mojej AR 159 2.4 (200). Przy uruchamianiu silnika pojawia się kontrolka wypalania DPF, po chwili znika na rzecz tego płatka śniegu. Celowo wybrałem się na średnicówkę, 4 bieg, 2k obrotów i nic, 3k obrotów i żadnego objawu wypalania. 2 tyg temu sprawdzałem ECU i DPF był w 82%. Jest jeszcze jakiś sposób na wymuszenie wypalania ? (Tak długo jak mam dpf, niechcę się go pozbywać, a chciałbym go utrzymać ile się da)
    Jak DPF będzie miał zapełnienie około 106-108% to się wypali sam jeśli mu na to pozwolisz, a śnieżynka to możliwe oblodzenie na drodze.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Raf878
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 159 SW 2,0 JTDM

Domyślnie

Kiedy zaczyna się wypalanie filtra cząstek stałych, przy ilu procentach, czy można je uruchomić jakoś w czasie jazdy? Głupio by było, gdyby zaczął sie wypalać zaraz przed dojazdem do domu...[/QUOTE]

Witam

Z tego co wiem to nie możesz włączyć sam wypalania podczas jazdy

Pozdr
    Raf

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

kontrolka zapchania DFP, podobnie jak błędy asr, abs może się pojawiać podczas trudnego rozruchu. Jeśli np akumulator słaby, kiepskie połączenie z masą i prąd zanika podczas rozruchu to błędy mogą się pojawiać niezależnie od stopnia zapchania DFP.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Niestety właśnie tak może być że przed domem lub pracą się włączy wypalanie, ja już tak miałem kilka razy no i trzeba siedzieć i czekać aż się skończy, taki to już urok DPF-a

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 (200) SportWagon

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Jak DPF będzie miał zapełnienie około 106-108% to się wypali sam jeśli mu na to pozwolisz, a śnieżynka to możliwe oblodzenie na drodze.
    Dzieki, sprawdziłem z kolegą stan DPF, tydzień temu miałem 82%, 2 dni temu chciałem wymusić wypalanie na DTŚ (średnicówka) jadąc na 4 biegu i miając 2 tyś obrotów następnie 3 tyś. Spalanie nie podniosło się kompletnie a zawsze się nim sugeruję bo potrafi wciągać nawet 16L. ECU wczoraj pokazał że mam 35% zapchania a ostatnie wypalanie 66km temu.

Sprawa rozwiązana

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Dzieki, sprawdziłem z kolegą stan DPF, tydzień temu miałem 82%, 2 dni temu chciałem wymusić wypalanie na DTŚ (średnicówka) jadąc na 4 biegu i miając 2 tyś obrotów następnie 3 tyś. Spalanie nie podniosło się kompletnie a zawsze się nim sugeruję bo potrafi wciągać nawet 16L. ECU wczoraj pokazał że mam 35% zapchania a ostatnie wypalanie 66km temu.

Sprawa rozwiązana
    Czyli się wypalił w między czasie i tego nie zauważyłeś. Nie trzeba sobie przybierać do głowy DPF-u wystarczy przy wyłączaniu silnika sprawdzić czy nie są podniesione obroty na biegu jałowym i czy nie słychać takiego rurowego odgłosu jak by była dziura w wydechu. Jeśli tak to poczekać 10 minut ( nie trzeba nigdzie jeździć i przepalać ) auto wykona procedurę i po powrocie wskazówek na poprzednie miejsce wyłączyć auto.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Cześć,

Jak przy uruchamianiu pojawia ci się kontrolka DPF najprawdopodobniej oznacza to słaby akumulator. Miałem to samo

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Ja z kolei zadam inne pytanie. Czy w silniku 2,0 jest inny dpf (mniejszy) niż w 1,9 i 2,4? Gdyż kolegom z 1,9 i 2,4 procedura wypalania włącza się co 800-1000 km a mi co 400 km a jeżdżę 80 procent trasa 20 procent miasto i mój styl jazdy stwarza idealne wręcz warunki dla dpf.