Strona 20 z 23 PierwszyPierwszy ... 1011121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 230

Temat: Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar protowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Zastanawia mnie jedynie czemu ten zbiorniczek na resztki oleju ma dziure na srodku ? To i tak leci bezposrednio do dolotu. Nie widze w tym wiekszego sensu.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Normalnie jak Was czytam, to sam wiedzę zdobywam .
    Nie miałem do czynienia z JTSami z tej strony, ale teraz mam w 156 i mi się spodobał, więc ...
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

[MENTION=192]Pablo.[/MENTION] żarty stroisz

A jak śmiga ten JTS w 156? To dopiero chyba problematyczna konstrukcja. W tym GM'owskim chociaż się wałki rozrządu nie wycierają, tak naprawdę jedyna bolączka to rozrząd.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Ja mam u siebie taki oil catch tank co widać na tych zdjęciach instruktażowych co robiłem o czyszczeniu dolotu i ostatnio go opróżniałem to była w nim około szklanka oleju z wodą i taki muł jak to z oleju się robi takie coś jak zalega wam na dnie zbiorniczka tego małego więc fajnie to urządzono wyłapuje syf i na pewno oszczędza trochę silnik który nie musi tego przemielić

- - - Updated - - -

Cytat Napisał protowiec Zobacz post
    Zastanawia mnie jedynie czemu ten zbiorniczek na resztki oleju ma dziure na srodku ? To i tak leci bezposrednio do dolotu. Nie widze w tym wiekszego sensu.
    Ponieważ prawo wymaga tego aby odpowietrzenie skrzyni korbowej było skierowane do dolotu silnika, można to teoretycznie puścić pod auto ale zanieczyszczasz wtedy atmosferę, a żeby syf nie szedł w dolot to montuje się takie oil catch taniki które to w pewnym stopniu wyłapują, dodatkowo powodują że czystsze powietrze idzie do dolotu co zwiększa moc ale to tylko teoria bo w praktyce zmiany nie da sie wyczuć w żaden sposób
    Dodatkowo jest w tym zbiorniczku (fabrycznym tym małym)taka membranka która jest dość ważna ponieważ ona powoduje że stawiany jest pewien opór temu odpowietrzeniu skrzyni korbowej dzięki czemu nie ma "przedmuchów" - które mogą się pojawić gdy pozostawisz to odpowietrzenie po prostu otwarte do atmosfery.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar protowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    Ja mam u siebie taki oil catch tank co widać na tych zdjęciach instruktażowych co robiłem o czyszczeniu dolotu i ostatnio go opróżniałem to była w nim około szklanka oleju z wodą i taki muł jak to z oleju się robi takie coś jak zalega wam na dnie zbiorniczka tego małego więc fajnie to urządzono wyłapuje syf i na pewno oszczędza trochę silnik który nie musi tego przemielić

- - - Updated - - -

Ponieważ prawo wymaga tego aby odpowietrzenie skrzyni korbowej było skierowane do dolotu silnika, można to teoretycznie puścić pod auto ale zanieczyszczasz wtedy atmosferę, a żeby syf nie szedł w dolot to montuje się takie oil catch taniki które to w pewnym stopniu wyłapują, dodatkowo powodują że czystsze powietrze idzie do dolotu co zwiększa moc ale to tylko teoria bo w praktyce zmiany nie da sie wyczuć w żaden sposób
    Dodatkowo jest w tym zbiorniczku (fabrycznym tym małym)taka membranka która jest dość ważna ponieważ ona powoduje że stawiany jest pewien opór temu odpowietrzeniu skrzyni korbowej dzięki czemu nie ma "przedmuchów" - które mogą się pojawić gdy pozostawisz to odpowietrzenie po prostu otwarte do atmosfery.

Jak zamontuje sobie nowy catch tank musze zaślepiać wlot do starego ?

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał protowiec Zobacz post
    Jak zamontuje sobie nowy catch tank musze zaślepiać wlot do starego ?
    Nic nie zaślepiasz tylko wstawiasz pomiędzy tą odmą istniejącą a skrzynią korbową tego oil catch tanka - czyli odpowietrzenie silnika idzie do puszki nowej i z niej z powrotem tam gdzie szło czyli do odmy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Grodzisk Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

Witam, w mojej Brerce od tygodnia słyszę stojąc obok błotnika od strony pasażera lekkie cykliczne charczenie-stukanie. Raz, dwa, trzy przerwa znowu trzy razy i przerwa. Zastanawiam się czy to na pewno oznacza rozrząd? Swoją drogą w ubiegłą niedzielę wybrałem się na ostrą przejażdżkę i dochodząc na drugim biegu do 6000 obrotów nagle auto jakby zrobiło odcinke- zablokowało się i musialem przerzucić na 3 bieg. Miał ktoś podobny przypadek i co on może oznaczać?
    Swoją drogą jak oceniacie ten zestaw rozrządu z allegro za 2600? Dogadałem się z ASO Nagorscy, że mi wymienia na moich częściach.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Masz jakieś błędy?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Grodzisk Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

Czasami wyskakujące zapłony

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał Radzina Zobacz post
    Czasami wyskakujące zapłony
    A kiedy wymieniałeś świece, i jak często wymieniasz olej ?
    jeśli kończy się rozrząd, to masz błędy synchronizacji.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    [MENTION=192]Pablo.[/MENTION] żarty stroisz

A jak śmiga ten JTS w 156? To dopiero chyba problematyczna konstrukcja. W tym GM'owskim chociaż się wałki rozrządu nie wycierają, tak naprawdę jedyna bolączka to rozrząd.
    Nie wiem jeszcze, dopiero zrobiłem 3000 km, może 3.5 od kapitalnego remontu.
    Silnik dotarty, w trakcie rozwiązuję problemy z zapalającym się CHECKiem, z osiągów jestem zadowolony, a nie miałem nigdy jeszcze auta z tym silnikiem.
    Zobaczymy jak to będzie.
    Dodam, że remont silnika to koszt przeciętnej 156 z ogłoszeń, tak więc jestem dobrej myśli.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y