Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 86

Temat: Kupiłem Alfe okazał sie dwumas do wymiany czy moge oddać?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Peter
    Mieszka w
    Opoczno
    Auto
    jeszcze Seat Leon

Domyślnie

Napisałem że to daje podstawy a nie że to dowód.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Grigio Vesuvio 159 SW 1.9 JTDm 8V 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Peter Zobacz post
    Na pewno to nie jest część eksploatacyjna. Wada ukryta to niw część tylko fakt zatajenia usterki przez sprzedającego. A świadome rozgrzanie silnika żeby uniemożliwić diagnozę przy oględzinach daje podstawy do walki o swoje. Ani nie namawiam do tego kroku ani od niego nie odciągam. Kupujący potrzebował porady jakie ma możliwości i czy może coś z tym faktem zrobić a nie tekstów w stylu sam jesteś sobie winien.
    Ale skąd pewność że sprzedający celowo rozgorzał auto żeby zataic stuki? Może akurat skądś wrócił? Nie do udowodnienia. Poza tym te stuki, jezeli chodzi o problem znany z forum, same znikają przy temperaturze powyżej 10 stopni na dworze, może akurat taka była, sprzedający nawet nie musiał rozgrzewac auta i niekoniecznie oznaczają kończący się dwumas, byli tacy co wymieniali i niczego to nie zmieniło. Mam dokładnie ten sam problem, też dowiedziałem się o nim wraz ze spadkiem temperatury na dworze i nic z tym nie robię, bo poza nieprzyjemnymi wrażeniami akustycznymi przy zimnym silniku nie mam żadnych innych objawów dwumasu. Ja bym nie panikował i cieszył się z zakupu jeżeli to jedyna wada.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Na pewno to nie jest część eksploatacyjna. Wada ukryta to niw część tylko fakt zatajenia usterki przez sprzedającego. A świadome rozgrzanie silnika żeby uniemożliwić diagnozę przy oględzinach daje podstawy do walki o swoje. Ani nie namawiam do tego kroku ani od niego nie odciągam. Kupujący potrzebował porady jakie ma możliwości i czy może coś z tym faktem zrobić a nie tekstów w stylu sam jesteś sobie winien.
    To nie jest wada ukryta. Sam fakt istnienia usterki nie dowodzi tego, iż jest to wada ukryta. Sprzedający nie zataił usterki tylko kupujący nie sprawdził samochodu należycie.

A koło dwumasowe podobnie jak cały silnik jest elementem eksploatacyjnym i razem z przebiegiem zużywa się. Samochód jest używany i wystąpienie awarii dwumasy nie jest niczym dziwnym i można się było jej spodziewać. Podobnie, jak można się spodziewać tego, że samochód z przebiegiem 500 tysięcy kilometrów może mieć obniżoną kompresję albo konieczna będzie regeneracja głowicy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Grigio Vesuvio 159 SW 1.9 JTDm 8V 2007 r.

Domyślnie

Dokładnie, kupując używanego diesla należy mieć swiadomosc że konieczne będą inwestycje, to dwumas, to turbo, jak nie dzisiaj to może za rok albo za miesiąc. Grunt to świadomy zakup a nie nierealne oczekiwania że ktoś sprzedaje idealne auto bo mu się znudziło. Większość sprzedających planując wymianę auta w obecnym będzie robic absolutne minimum konieczne do jazdy.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Opoczno
    Auto
    jeszcze Seat Leon

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    To nie jest wada ukryta. Sam fakt istnienia usterki nie dowodzi tego, iż jest to wada ukryta. Sprzedający nie zataił usterki tylko kupujący nie sprawdził samochodu należycie.
    A skąd pewność, że sprzedający tego nie wiedział? Miał samochód i nie wiedział jak się zachowuje na zimnym i na ciepłym silniku? Proszę o czytanie ze zrozumieniem. To daje jakieś PODSTAWY do ewentualnego działania a nie udowadnia nic. Wada ukryta to nic innego jak zatajenie prawdy o ewentualnej usterce i nie ma tu znaczenia o jaką część chodzi. Jeśli sprzedający na wiedzę na temat usterek to ma obowiązek ją przekazać kupującemu, bo inaczej znaczy to, że ukrywa wadę, która może wpłynąć na cenę auta luba nawet całkowitą chęć zakupu.

Cytat Napisał Radziundzio Zobacz post
    jak nie dzisiaj to może za rok albo za miesiąc
    Nikt tu nie pisze o tym, że auto ma być sprawne dożywotnio tylko o stanie auta w momencie transakcji. Chyba rozumiesz różnicę?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Wada ukryta to nic innego jak zatajenie prawdy o ewentualnej usterce i nie ma tu znaczenia o jaką część chodzi.
    Konkretne orzecznictwo? Przepis?

Kupujący miał prawo to sprawdzić. Czy mamy jakieś potwierdzenie na to, że sprzedający informował o tym, że dwumasa jest sprawna?

Czy umowa stanowi, że samochód jest w pełni sprawny?

A skąd pewność, że sprzedający tego nie wiedział?
    Nawet jeżeli wiedział, to co?

Mieszka w
    Opoczno
    Auto
    jeszcze Seat Leon

Domyślnie

KC (Dz. U. z 1964r., Nr 16 poz. 93 z zm. oraz ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (Dz. U. z 2002r., Nr 141 poz. 1176 z zm.
    Informacja o zaznajomieniu się ze stanem technicznym przez Kupującego nie powoduje, iż sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady, które zostały ukryte przed nabywcą. Sprzedawca jest bowiem odpowiedzialny względem kupującego z tytułu rękojmi za wady rzeczy, zarówno fizyczne jak i prawne. Wadą ukrytą będzie taka wada, o której kupujący nie wiedział w momencie dokonywania zakupu. Dla istnienia odpowiedzialności sprzedawcy nie ma znaczenia czy wiedział on o wadzie, czy też nie, jednak konieczne przy tym jest, że kupujący o wadzie nie wiedział w chwili dokonywania zakupu.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (Dz. U. z 2002r., Nr 141 poz. 1176 z zm.
    A kupujący jest w tej sytuacji konsumentem?

Mieszka w
    Opoczno
    Auto
    jeszcze Seat Leon

Domyślnie

Oczywiście, przeczytaj.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

A co zrobić w sytuacji, gdy sprzedający wiedział, że w aucie coś stuka ale nie wiedział co to jest, jaki koszt jest itp.? Oczywiście nic nie zrobisz, bo sprzedający nie musi być mechanikiem i nie musi mieć wiedzy mechanika. Kupujący również. I nie wiadomo kiedy koło się popsuło, może Ty je popsułeś. A teraz jeszcze porady pseudo-prawników, gdy facet kupił od osoby prywatnej... Człowieku, raz już zaoszczędziłeś na ASO albo dobrym mechaniku i kupiłeś coś co nie działa jak powinno. Brniesz w to dalej bo oczekujesz za darmo porady prawnej - zamiast pójść po prostu do radcy prawnego... Ręce opadają...

Autorowi doradzam przetrzepać samochód w ASO (koszt ok. 300zł), będziesz wiedział co wymienić (nie musisz już wymieniać w ASO). Ale będziesz wiedział co i jak z samochodem, wymienisz co trzeba i ustrzeżesz się w przyszłości większych kosztów. Sprzedawce samochodu możesz ewentualnie poprosić, aby podzielić się naprawą na pół - jak się zgodzi, dobra Twoja, jak nie to trudno. Bujanie się po drodze prawnej odradzam, bo w przypadku zakupu od osoby prywatnej, nawet jakby Cię ewidentnie oszukał, nie dasz rady raczej tego udowodnić. A żeby w ogóle mieć jakiekolwiek szanse wygranej musisz opłacić koszty sądowe, prawnika i rzeczoznawce. I nadal nie wiesz czy Ci się uda (w tym przypadku masz pewność, że raczej się nie uda). Więc tak jak pisałem, ASO, wymiana niezbędnych części i masz spokój na głowie. A następnym razem bardziej uważaj.