Do mokrej skrzyni ok 2.5-2.6, wtedy w sumie powinno być ok 2.8.
Do mokrej skrzyni ok 2.5-2.6, wtedy w sumie powinno być ok 2.8.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Używał ktoś dodatków do skrzyni typu Archoil 9100 lub Liqui Moly Gear Protect 1007? Chciałbym coś zaradzić na haczącą skrzynię.
"Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."
Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki
Ja tak samo.. chodzi lzej. Zwlaszcza przy mrozach dalo sie to odczuc
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Ja też wlałem Archoil'a 9100 razem z wymianą oleju. Biegi wchodzą dużo sprawniej, szczególnie jedynka na nierozgrzanej skrzyni.
U mnie też 1000 km też wskoczył nowy olej Penrite Pro Gear 75w85
BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
Ostatnio wymieniałem olej w skrzyni na tutelle i też dopadło mnie to chrobotanie, tarcie. Zastanawiam się czy może mechanik wlał za mało oleju, powiedziałem mu że powinno być w okolicach 2,5l, ale ile wlał to nie wiem. Czy jest możliwość sprawdzenia jaki jest poziom czy na zasadzie tylko spuscić olej, zmierzyczyć i zalać ponownie? Oraz czy może się coś stać jeśli mam np.2,5litra wlane a doleje jeszcze 200-300ml?
Ja bym spuscil olej i bedziesz wiedział ile wlał bo 200 300 zostaje w skrzynie. Co to za mechanik ktory nie wie ile wlał? Pozniej sobie wlejesz ile chciał. Apropo samemu to chwila roboty a i pewność jest co w środku masz.pozdr
Zgodnie z zaleceniem producenta: "Butelka 250ml wystarcza nawet na 7 litrów oleju silnikowego lub na 2,5 litra oleju przekładniowego a w przypadku samochodów o mniejszych pojemnościach istnieje możliwość wykorzystania jednej butelki 250ml do silnika i skrzyni biegów."- u mnie poszło po prostu 250ml w mieszance z olejem i wlanie do skrzyni.
"Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."
Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki