Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: czujnik stanu oleju !

Użytkownik Świeżak Avatar koniu
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał sAweK Zobacz post
    Koszt nowego jest do przyjęcia kolego ale z tego co ktoś pisał wyżej żywotność jego to rok czas podobno to nie wiem czy warto :/
    Dla JTDM jest na forum opisana (chyba w dziale zrób to sam) metoda czyszczenia czujnika. Od tego bym zaczął Jeśli wskazania znów zaczną szaleć wymieniłbym czujnik. Co do trwałości rezultatu, jeśli będzie to część z ASO jest jeszcze gwarancja (chyba 2 lata) Dla uzupełnienia powiem, ze w JTS trzeba zdjąć miskę U mnie poprzedni czujnik przejeździł 125k km. Zobaczymy ile nowy wytrzyma.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Dziwne że tylko rok. U mnie jest od nowości czy jakieś 9 lat. Po prostu tak mu się trafiło. Zanim kupisz to sprawdź jeszcze jego podłączenie bo może gdzieś są luzy.

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...oleju_jtd.html
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zapominacie, że jest jeszcze wiązka przewodów razem z kostką. Warto też je przejrzeć.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    jest jeszcze wiązka przewodów razem z kostką
    Dokładnie. Podejrzewam , że w przypadku kiedy nowy czujnik tak krótko działał wina leży po stronie połączenia. Pewnie przy wymianie zostało naruszone połączenie i na krótki czas to pomogło. Większość z nas lata z czujnikami zamontowanymi w fabryce tzn. nawet 10-cio letnimi i działają

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Zapominacie, że jest jeszcze wiązka przewodów razem z kostką. Warto też je przejrzeć.
    Racja. To też trzeba przejrzeć i przeczyścić

Użytkownik Rowerzysta Avatar sAweK
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8V 120 km.

Domyślnie

Czyli warto i tak zrobię a czy idzie jakość ominąć to aby nie wypuszczać oleju czy trzeba to na suchej misce robić ?

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Czyli warto i tak zrobię a czy idzie jakość ominąć to aby nie wypuszczać oleju czy trzeba to na suchej misce robić ?
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...oleju_jtd.html
    Tu masz opisane wszystko. W JTDM nie trzeba zdejmować miski

Mieszka w
    Kalisz
    Auto

Domyślnie

Dziękuję to już wiem co i jak jeśli chodzi o wymianę i co najważniejsze nie trzeba ściągać oleju bo obejdzie się bez tylko autor tematu miał problem typu ze mu źle wskazywało a umnie od 3 lat nie wskazuje parę dni temu 2 razy pokazał i skończył kadencję i tu moje znów pytanie do was Panowie czy może lepiej zakupić nowy czujnik niż tego myć w benzynie i nie wiadomo jak długo będzie sprawny aby dwa razy się przy nim nie bawić jak uważacie czy lepiej spróbować ze starem ??

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

umnie od 3 lat nie wskazuje parę dni temu 2 razy pokazał i skończył kadencję i tu moje znów pytanie do was Panowie czy może lepiej zakupić nowy czujnik niż tego myć w benzynie i nie wiadomo jak długo będzie sprawny aby dwa razy się przy nim nie bawić jak uważacie czy lepiej spróbować ze starem ??
    U mnie objawy były takie, że potrafił wskazać zerowy poziom. Często problemem jest podłączenie przewodów, kostki itd. Moim zdaniem warto spróbować wyczyścić wszystko. A jak to nie da pożądanego rezultatu to dopiero wymienić czujnik Ale decyzja należy do Ciebie

Mieszka w
    Kalisz
    Auto

Domyślnie

Witam nie miałem kiedy odp. A więc tak parę dni temu zabrałem się za niego wyczyściłem wszystko w rozpuszczalniku był czysty na zewnątrz jak i w środku włożyłem go na swoje miejsce w kręciłem i przyszła chwila by sprawdzić wkładam kluczyk i lipa dalej nic nie wyświetlało wiec stwierdziłem ze odłącze go na chwile od klemy i przez ten czas miałem zejść znów pod auto sprawdziłem dokładnie kostkę wszystko ok przewody tez ok idą dwa do kostki i nie wiem czemu ale stwierdziłem ze go delikatnie dokręce i wtedy się stało ukręcilem go :/ ale udało wykrecic się resztę z miski . Zastanawia mnie jedno czy wystarczyło wtedy podpiąć klemy i było by ok czy może jednak nie był już do uratowania w aso mi powiedzieli 110 zł teraz będę musiał go zamówić bo na miejscu nie mieli :/