Strona 34 z 75 PierwszyPierwszy ... 242526272829303132333435363738394041424344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 742

Temat: Wymiana oleju w skrzyni biegów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    @Casio - właśnie też mi się nie chce odgrzebywać, na której to stronie było w tym temacie. Ale ktoś na stronie producenta skrzyni tak doradził.

A jednak mi się chciało...
    To co zacytowałeś to żaden dowód, że tak powinno się robić. To tylko wpis jakiegoś anonimowego użytkownika, który powtarza coś za innym forum. Na forach internetowych znajdziesz pierdylion różnych porad i nie zawsze są to porady, które wyjdą z pożytkiem dla funkcjonowania naszego samochodu. Wymiana oleju w skrzyni biegów to z pozoru bardzo prosta czynność, ale wystarczy, że zaczniemy kombinować ze specyfikacją oraz ilością oleju i wkrótce zaczną się problemy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Ja się mechaniką nie zajmuję. Nie uważam też, żeby na forum trzeba było dawać dowody. Tutaj się wymieniamy informacjami.
    Zapytałeś, "skąd w ogóle taka informacja jakoby mniejsza ilość oleju skutkowała lepszą pracą skrzyni", co świadczy, że nie przeczytałeś wcześniejszych wpisów -> a więc podałem Ci to, czego nie odnalazłeś wcześniej.

Osobiście nie mam zdania ile oleju powinno się wlać. Nie jestem kompetentny w tym temacie i przeciwnie do większości Polaków, nie mam zamiaru robić z siebie znawcę czy też specjalistę, tylko przez to, że przeczytałem 34 strony tematu o oleju w skrzyni i kupę innych

Jeśli chcesz się doktoryzować nad ilością oleju, to masz punkt zaczepienia (forum opla). Więc mój wpis potraktuj jako wskazówkę, a nie jako dowód.
    Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 22-02-2016 o 23:34

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Ja się mechaniką nie zajmuję. Nie uważam też, żeby na forum trzeba było dawać dowody. Tutaj się wymieniamy informacjami.
    Czyli mogą to być informacje niesprawdzone, a czasami wręcz szkodliwe, tak? Protestuję Nie jestem znawcą. Nie jestem mechanikiem. Przejechałem się już raz na poradach innych użytkowników for internetowych, dlatego na wszystkie niesprawdzone informacje patrzę nieufnie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Oczywiście, że tak.
    Dokładnie tak samo, jak każda inna informacja na forum.

Pytałeś skąd taka informacja -> więc Ci napisałem. Nie rozumiem, dlaczego protestujesz? Bo napisałem Ci, skąd taka informacja? Czy będziesz podważał każdy wpis na forum? Wymagał do każdej informacji - dowodów?

Fakt, że Fiat/Alfa nie wprowadziła akcji korekcji ilości oleju w skrzyni F40 nie oznacza, że ilość podana w instrukcji jest optymalna. Tak samo, jak interwały przeglądów.

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Oczywiście, że tak.
    Dokładnie tak samo, jak każda inna informacja na forum.
    No niezupełnie, ponieważ w tym przypadku ktoś sugeruje aby postępować niezgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    No niezupełnie, ponieważ w tym przypadku ktoś sugeruje aby postępować niezgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji.
    skoro nie masz zaufania do roznych opinii forumowych ,to jaki problem ,czyn jak zaleca instrukcja ,nikt nie stoi nad tobą z batem

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Więc po co pytasz na forum?
    Olej wymieniasz też co 30 000 km jak nakazuje instrukcja?
    Po co chcesz wymieniać olej w skrzyni, skoro producent samochodu tego nie przewiduje?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Dlaczego pytam na forum? Zapytałem jedynie o źródło, z którego pochodzi informacja dotycząca zalewania skrzyni mniejszą ilością oleju. Spodziewałem się cytatu z instrukcji serwisowej, Autodaty itp. Tymczasem otrzymałem info, że "ktoś, coś, gdzieś na forum Opla". Dla mnie nie jest to informacja wystarczająca i tyle, zwłaszcza że Opel stosuje środki smarne innych producentów w swoich skrzyniach niż Fiat i Alfa Romeo, a przecież doskonale wiadomo, że w przypadku haczenia nawet marka oleju może mieć znaczenie.
    Co do instrukcji... Instrukcje tworzone są na potrzeby aut nowych, lub których eksploatacja nie przekroczy 5-7 lat zatem nie ma w nich raczej wzmianki o wymianie oleju przekładniowego, bo niby po co? W cywilizowanych krajch auto użytkowane będzie przez pierwszego właściciela średnio 5 lat, a tyle mniej więcej wynosi okres, po którym niektórzy producenci olejów przekładniowych zalecają jego wymianę.
    Argument "wytrych" z wymianą oleju silnikowego co 30 tys. km pomijam, bo rozmawiamy o ilości, a nie interwałach. Założę się, że zalewając olej do silnika jednak zerkasz na bagnet.
    Ostatnio edytowane przez Casio ; 23-02-2016 o 17:57

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Dlaczego pytam na forum? Zapytałem jedynie o źródło, z którego pochodzi informacja dotycząca zalewania skrzyni mniejszą ilością oleju. Spodziewałem się cytatu z instrukcji serwisowej, Autodaty itp. Tymczasem otrzymałem info, że "ktoś, coś, gdzieś na forum Opla". Dla mnie nie jest to informacja wystarczająca i tyle, zwłaszcza że Opel stosuje środki smarne innych producentów w swoich skrzyniach niż Fiat i Alfa Romeo, a przecież doskonale wiadomo, że w przypadku haczenia nawet marka oleju może mieć znaczenie.
    Co do instrukcji... Instrukcje tworzone są na potrzeby aut nowych, lub których eksploatacja nie przekroczy 5-7 lat zatem nie ma w nich raczej wzmianki o wymianie oleju przekładniowego, bo niby po co? W cywilizowanych krajch auto użytkowane będzie przez pierwszego właściciela średnio 5 lat, a tyle mniej więcej wynosi okres, po którym niektórzy producenci olejów przekładniowych zalecają jego wymianę.
    Argument "wytrych" z wymianą oleju silnikowego co 30 tys. km pomijam, bo rozmawiamy o ilości, a nie interwałach. Założę się, że zalewając olej do silnika jednak zerkasz na bagnet.
    dawno takich bredni nie czytalem , "instrukcja dla aut nowych" a pózniej co ?

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Recycling, ewentualnie kraje wschodniej Europy. Posiadasz Alfę 156 więc jesteś w II grupie. A skoro to co piszę uznajesz za brednie to poczytaj sobie co piszą inni w temacie oleju przekładniowego:

Co to jest okres eksploatacji?
    [Dygresja] Wiem, Polak potrafi i dociągamy żywot wielu aut do czasu w którym można zmienić tablice na “zabytkowe”, ale producenci nie są tak optymistyczni wobec aut, które produkują.
    Okres eksploatacji to czas, który producent widzi swoje auta na drodze, a potem na złomowisku. Najczęściej to okolice 7 lat.
    Pierwszy newralgiczny okres to gwarancja, potem sam fundujesz sobie naprawy, a po 7 latach jeździsz na własne ryzyko
    Okres eksploatacji to taki bezpieczny czas dla producenta auta, w którym na początku żywota danego modelu można poznać wszystkie choroby i im zaradzić. Olej w skrzyni biegów w okresie eksploatacji spokojnie da radę w większości skrzyń biegów (są oczywiście wyjątki). Po tym czasie w zasadzie producent auta nie ma potrzeby i interesu w tym, żeby monitorować usterki związane z uszkodzeniami skrzyń biegów, których przyczyną był olej przekładniowy.
    Jeśli konstrukcja skrzyni nie jest awaryjna i zastosowano dobry olej to spokojnie olej przeżyje w skrzyni “okres eksploatacji”.
    Ostatnio edytowane przez Casio ; 23-02-2016 o 18:20