0 4,5 mm ale się zmiejszy![]()
(225/45/17 ma 9mm większą średnicę nż 215/45/17)
[MENTION=13293]kolekszy[/MENTION] - a co z tymi podtrzymującymi sprężynkami ? są ? są niepotrzebne ?
0 4,5 mm ale się zmiejszy![]()
(225/45/17 ma 9mm większą średnicę nż 215/45/17)
[MENTION=13293]kolekszy[/MENTION] - a co z tymi podtrzymującymi sprężynkami ? są ? są niepotrzebne ?
Doprecyzujmy, prześwit w nadkolu.![]()
No tak prześwit w nadkolu - o 4,5mm a prześwit asfalt - podwozie się zwiększy również o całe 4,5mm bo druga połowa koła pod osią jest
Poważnie to 225/45/17 może mieć tą zaletę, ze z tego co pamiętam to tańsze były te same opony - może bardziej popularny rozmiar niż 215 i przez to ceny niższe ? a może tak trafiłem akurat jak sprawdzałem.
Aha, za to na 215/45/17 auto będzie lepiej przyspieszać i mieć większy moment na kołach.
Ale znowu na 225 - będzie większe Vmax. Ot dylematy![]()
W variancie v1 dla alfy helpery nie wystepuja. Tak jak na zdjeciu to jest kompletny gwint do ar 156,147 ,Gt.
Ostatnio edytowane przez kolekszy ; 27-02-2016 o 21:39
Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
HONDA CBR 1000RR REPSOL
Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW
Może chodziło o większy Vmax na zakrętach?![]()
Szerszy laciek to raczej mniejszy vmax ze wzgledu na opory toczenia
Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
HONDA CBR 1000RR REPSOL
Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW
Małe kółko lepsze przyspieszenie mniejsze vmax. Duze kolo słabsze przyspieszenie mniejsxa vmax. Przy zalozeniu tu i tu pokonania oporow i limitu obrotow silniika. Tak ogólnie oczywiscie bo te 9 mm to...
Aha plus waga opony szersza ciezsza.
- - - Updated - - -
Duże koło większa vmax mmiało być
Wypełnienie nadkola, a nie prześwit.Prześwit wzrośnie.
Teraz dobrze, a już się miałem przyczepić.Z tym, że to "teoretycznie większy V-max", bo przy większym oporze toczenia z szerszej opony może się okazać że realnie osiągnie mniej niż na węższej gumie.
Co do wypełnienia nadkola to bym się nie spinał, bo niekoniecznie to musi wyglądać. Przykład masakrycznie przerysowany, ale swojego strucla kupiłem na gumach 225/55/r16 i wyglądało to tak:
Wypełnienie niby było, ale był też wielki balon, a auto stało wysoko jak koza, koła wyglądały jak z terenówki.![]()
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Nie no, wiadomo że w takich zakresach to pomijalne sprawy.
Sam się nie mogę zdecydować czy ciut obniżać czy nie std 156 bo wizualnie faktycznie ciut duża szpara międzu kołem a błotnikiem, ale gdy na tym std zawieszeniu i tak się zdarza przytrzeć zderzakiem czy na koleinach osłoną (a nie wisi!) no to się odechciewa trochę. Jakby guziczkiem z kabiny można było regulować wysokość, ooo to tak to ja poproszę![]()