Ale zauważ że kupiłeś do TSa a nie do JTD
Ale zauważ że kupiłeś do TSa a nie do JTD
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
u mnie jest dokładnie to samo, termostat wymieniony na oryginalny, pompa wody wymieniona, czujnik podający wskazania do kabiny również. co ciekawe po wymianie czujnika wskazówka temperatury zaczęła się tak mocno wychylać.
testowałem obydwa biegi wentylatora (podpięcie z ominięciem przekaźników) i z tego co zauważyłem jeszcze nigdy podczas jazdy nie włączył mi się drugi bieg, bo serio robi on sporo więcej hałasu niż I bieg. normalnie włączają się przy około 100 stopniach i wyłączają jak wskazówka osiągnie "0" od 90. z klimatyzacją wentylatory się załączają tak jak powinny, czyli niezależnie od temperatury silnika.
na alfaworkshop.co.uk znalazłem coś takiego
czyli jakby siadła pompa to grzał by się właśnie w trasie przy dużych prędkościach (obrotowych również) w mieście byłoby wszystko ok.By the time they developed the 24 valve engine they had eliminated most of the issues except one which was due to penny pinching on the impeller for the water pump which on some models they made of plastic which cracks from the centre outwards (pic 4) and this causes the engine to overheat at high speed, while running at normal temperatures around town, why they only did this on some models and not others is completely beyond my understanding.
ten typ chyba tak po prostu ma i potrzeba mu naprawdę dużo powietrza, żeby schłodzić te 9 litrów płynu, o czym zresztą też jest wspomniane na stronie ikara.
Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)
byłem u mechanika i powiedział, że to nie jest chłodnica nie ma przecieków a tak dokładniej zdiagnozujemy w następnym tygodniu wjedziemy na podnośnik(bo czeka mnie wymiana oleju filtrów itp) i zobaczymy może faktycznie coś jest nie tak z tym termostatem.. narazie dziki za pomoc napisze później czy udało się cosik zrobić
![]()
Ja tez nie miałem wycieków, a po jej wymianie teraz nawet w korku w upale nie dochodzi do 90st - chłodnica oryginał VALEO
Jak mechanik twierdzi że jak chłodnica nie cieknie to napewno jest ok - to dobry z niego fachowiec...
przecież równie dobrze może być poprzytykana w srodku, albo poprostu może mieć w wielu miejscach pozrywane lamelki - teoretycznie widać że są, ale nie są w wielu miejscach przyczepione spoiwem - a to już nie pozwala na prawidłowe przenikanie ciepła pomiędzy kanałami w ktorych płynie ciecz a nimi.
dokładniej to przebadamy w następnym tygodniu.. dzisiaj jak będę wracał z pracy to przetestuje afcie jeszcze raz.. zobaczymy muszę czekać bo ma mnóstwo terminów.. :/
ciekawe jest to, że podczas prędkości tak do 140km/h temperatura jest ok tak samo jak stoję w korku jak weszło ponad 90 stopni to wiatrak się załącza i chłodzi, a przy ~200km/h tak gwałtownie się podniosła..
Ostatnio edytowane przez kita ; 08-05-2009 o 12:34
No to faktycznie dziwne, więc z tego co mówisz silnik się grzeje gdy jest bardzo wysilony (co prawda powietrze przy takich prędkościach wieje nie słabo, ale działają ogółem bardzo duże opory na samochód - to właśnie przez nie brakuje nam mocy aby rozpędzić się jeszcze i jeszcze i jeszcze dalej![]()
![]()
) skoro twierdzisz że nawet w korku temp trzyma sie tylko zaledwie do 5st powyżej normy to układ chłodzenia musi być ok, a oznaczać to niestety może że w warunkach maksymalnego wysilenia jednostki rozgrzewa się ona do większych temperatur niż powinna...
chyba że poprostu uszczelka pod głowicą? Sprawdzałeś czy na korku oleju osadza ci się maź? ew, czy zauważyłeś po takiej brutalnej jeździe że ubywa wody ze zbiorniczka?
Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 08-05-2009 o 14:15
Hej!!! Nie wiem o jaki silniku jest mowa. ja od 3 dni mam 156 1,9jtd 04r. Jechałem nią 300km od dilera. Temp. wskazywała k/70st. podczas jazdy i w korku. To mój 1szy diesel, wiec nie wiem co jest grane? woda w normie.
Znowu szukanie sie kłania albo przeczytanie uważnie tematu. Twoja temperatura jest o.k. Wskaźnik kabinowy nieco przekamuje a silniki JTD mają normalną temperaturę 80 stopni. Przynajmniej według Epera i i programu VIVID Wokshop data 8.1PL
to ja sie podepne do tematu i prosze o pomoc bo zaczynam sie martwic i to bardzo o autko.mam 156 1.8 ts 98 rok.problem jest taki zawsze mialem temp ok 90 stepni raczej nie wiecej jak bylo wiecej to spadalo.wczoraj jade sobie jak zawsze nie za szybko na trasie kolo 100 na godzine po miescie potem norma 50 patrze na wskaznik temp silnika a on mi wskakuje na 120 doslownie pod ta zarówke ale sie ona nie zapala .nigdy tak nie mialem a juz szybciej zdarzalo sie jezdzici co najgorsze ta temp nie spadala ale tez i nie rosla bo lampka sie nie zapalila..dzis sprawdzalem jak juz ochlonolem rano mowie moze nie mam plynu a tu jest wszystko jak bylo odpalam silnik nie minelo pare km a ja znow kurwancka mam te 120stopni. a i jak wlaczylem klimke to wogole zero chlodzenia cieple powietrze dawala do kabine wentylator sie zalacza na 2 bieg...pomocy dzis jest niedziela a ja potrzebuje auta czy moge jezdzic z taka temperatura i co to moze byc??
Meravigliosa Creatura-ar156