www.italiantrackday.pl
www.shopEFI.pl
www.gofastbits.pl
www.sprintfilter.pl
www.ricambiparts.pl
Mój Alfons - http://www.forum.alfaholicy.org/proj...rbo_teddy.html
Wrodzony wstręt do diesla
no przyjechać nie da rady, teraz mam "trochę" dalej do legnicymoże kiedyś skorzystam skorzystam
- - - Updated - - -
wiesz co, to wklejanie linków jest co najmniej żałosnewidać, że brak Ci argumentów i próbujesz mi za wszelką cenę udowodnić, że się nie znam. ja już powiedziałem, mój kontakt z samochodami ograniczał się do sprzątania przed warsztatem z zamkniętymi drzwiami i tej wersji się trzymajmy. Ty wiesz więcej, Ty wiesz lepiej a jeszcze wklejasz linki z dyskusji w temacie, gdzie pytanie było skierowane do importera albo screena z forum, gdzie tak naprawdę należało się MOŻE 10% ostrzeżeń - ale nie było Cię tam, nie wiesz za co to było, nie wiesz jaka była sytuacja, kto to dawał itd itp. ale skrytykować warto
dlatego udział w tym temacie kończę, bo jak już byłeś tak bardzo zdeterminowany, aby przekopać internet szukając informacji o mnie to znaczy, że coś musiało zaboleć. tylko co...
ps. teoretyczne wyliczenia odnośnie wytrzymałości stopów metali, płaszczu tłoka itd itp zostaw sobie dla siebie, nie znam tunera który z tego korzysta a jakoś jeżdżą auta i to dużo bardziej obciążone niż Twoje.
Wkleiłem te linki nie żeby udowodnić że się nie znasz, ale po to żeby pokazać że lubisz trollować i czasem brak Ci kultury osobistej. A teoretyczne obliczenia zrobili ludzie którzy produkują np. korbowody stąd maja pewnośc że wytrzymają deklarowane przez nich wartości. Nie wyobrażam sobie wyprodukowania czegoś bez uprzednich obliczeń. Bo to byłaby rzeźba i brak profesjonalizmu. Nie chcę Ciebie przekonywac żeby wział jakiś silnik i policzył sobie wszystkie elementy. Choć taka nauka zapewne by nie zaszkodziła.
temat trollowania(jeśli chodzi o ccp) jest zbyt skomplikowany, żeby to wytłumaczyć - nie twierdzę, żeby tego nie było, ale z pewnych względów ludzie od których dostawałem warny bardzo mnie nie lubili i szukali na siłę okazji, żeby mi te warny dać, nie zawsze zgodnie z prawdą - a jeśli admin trzymał ich stronę(bo są kolegami) to gdzie ja się miałem odwołać odnośnie słuszności? a brak kultury to co innego, nawet sam za siebie za kulturalnego nie mam.
a co do spraw technicznych - ja wiem, że konstruowanie silnika zaczyna się od teoretycznych wyliczeń odnośnie wytrzymałości tłoków, korbowodów itb. ale weź poprawkę na to, że:
a) liczona jest wytrzymałość zakładając pewne parametry pracy silnika - obroty max, stopień sprężania, przepływy w głowicy, wałki itd itp - napełnianie silnika, ilość mieszanki, energia przy spalaniu jej itd itp;
b) zawsze założony jest zapas wytrzymałości - ale jaki jest, tego nie wie nikt i nikt się do niego nie przyzna - a bywa on baaaardzo różny;
c) nikt Ci nie powie z jakich materiałów konkretnie jest zrobiony silnik.
są silniki, które zapas wytrzymałości mają nikły, i trzeba uważać nawet przy zwykłym chipie, a są takie, gdzie np fabryczne korby czy tłoki przyjmą 4 razy więcej km czy nm niż było seryjnie. temat zbyt szeroki i zbyt problematyczny, żeby to ruszać - zresztą ja w szczegóły odnośnie liczenia wytrzymałości się nie pcham, bo zwyczajnie nie mam o tym zielonego pojęcia. dlatego też uważam, że najlepszą, najprostszą i najszybszą metodą(choć niekoniecznie najtańszą) jest doświadczalne sprawdzenie wytrzymałości elementów.
Siewcu, właśnie o taką dyskusję mi chodzi. Da się![]()
Znając parametry seryjnego silnika i wymiary np. korbowodów czasem się zdarza że producent na odkuwce nanosi jeszcze cechę materiału. Wtedy da się wyliczyć współczynnik bezpieczeństwa i maksymalne obciążenie jakie zniesie. Bawiłem się w coś takiego w jednym starym sprzęcie i udało się pole przekroju trzonu seryjnego korbowodu zmniejszyć średnio o 30%. Założenia były 8000 rpm +pewne wzrosty mocy/momentu. Jeździło i się nie psuło.
PS Projekt turbo rusza w fazę II. Kute tłoki na bloku od 1.8. W ten nie ma sensu dmuchać więcej bo nie chce mi się szukać tłków w misce.
i mi właśnie chodzi o to, że szukając tej granicy na seryjnym dole może się okazać, że jest ona na tyle wysoka, że pojawi się takich aut więcej - dobrze wiesz, że kucie bloku zgodnie ze sztuką wcale nie jest tanie(zgodnie ze sztuką = pełna obróbka bloku, pasowanie itd a nie tak jak część "tunerów" robi, używany blok, wyciągają stare tłoki i korby, i na tych samych panewkach zakładają nowe i kończą kucie). a skoro i tak chcesz zmieniać blok, to możesz przygotować go na cacy, i bawić się tym 1.6 żeby poznać granicę - a jak wybuchnie, to po prostu podmienisz blok i tyle...
Na CR jaki ma 1.6 już dużo więcej nie da się zrobić przy rozsądnej trwałości. Spalanie stukowe szybko zrobi porządek z tłokami.
Kupuję kompletny dół i oczywiście robię pełną obróbkę silnika (jak trzeba będzie to oczywiście osiowanie łożysk głównych) Szkoda pchać drogie tłoki do używanych cylindrów. Nie spieszy mi się, samochód jeździ więc na spokojnie można dopieścić temat.
Jak kupowac dol to odrazu od 2.0 caly slupek i ten slup kuc.. Ja widac 4xx bezproblemowe jest.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk