Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Sprawdź i to najszybciej jak to możliwe.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań / Luboń
    Auto
    AR 159 1.9 16v JTDM '08 Citroen C5 Mk III 2.9 V6 '08

Domyślnie

Sprawdze, dzieki za info

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patricko
    Mieszka w
    Ślunsk
    Auto
    Brak

Domyślnie

Od którego rocznika była montowana nawigacja w 159? Czy była od początku i tylko wersję się potem zmieniały?

Co do 2,4 to taką jeździłem, ale znowu 1,9 nie miałem okazji i tutaj nie mam porównania. Dużą robotę robi różnica pomiędzy 8V i 16V? Patrzyłem po forum, ale na telefonie... Nie ma jakiegoś małego kompendium napisanego przez alfiste na co zwracać uwagę przed zakupem?
    Bo przeważnie to jest tak, że sporo rad przed zakupem, a potem nagonka że kupione najgorzej i wymienić jak najszybciej Bardzo chciałbym czegoś takiego uniknąć.

PS.
    Czy zawiechy dalej tak dostają po dupie w 159 jak w 156? Bo tam non stop, albo zawiech albo wahacz był na tych naszych pięknych drogach.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Patricko Zobacz post
    Patrzyłem po forum, ale na telefonie... Nie ma jakiegoś małego kompendium napisanego przez alfiste na co zwracać uwagę przed zakupem?
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html

Patrz tutaj. Masz pełno informacji.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Wydaje mi się, że ta niechęć do 2.4 to jest zwykła panika spowodowana kilkoma pękniętymi głowicami. 2.4 po ogarnięciu ekologii i klapek będzie śmigał moim zdaniem tak samo bezawaryjnie jak 1.9 dając przy tym o wiele więcej frajdy. Może poza tym, że samochód ten ma bardzo dużą tendencję do wyjeżdżania przodem i to czuć.
    2.4 Klapy out egr częsciowo zaślepiony, dpf out. Dzisiaj wymiana uszczelki pod kolektorem wydechowym.Przyczyna wymiany, brak szpilki mocującej kolektor i przedmuch zniszczl uszczelkę.Przebieg 194tys. Turbo wyciągnięte KKK bez zastrzeżeń nie obrzygane olejem powiedziałbym igła.Blok silnika suchy bez śladów wycieków. Wózek jedynie skorodowany (2006r)Nie miałem alfy 159 z 1.9jtd (jeździlem okazyjnie) ale moim zdaniem 2.4 daję 100% lepszą frajdę z jazdy.Co do zakrętów i wynoszenia duzo polepszają dobre opony i zawieszenie.A co do awaryjności to nie ma zastrzeżeń.Klapy tak samo padaja jak w 1.9 na plus w 2.4 jest kolektor aluminiowy.Sprzęgło i dwumasa jak narazie się nie posypaly a moc zwiększona i lekkiej nogi nie mam (oczywiści nie pale gumy to nie bryka małego wieśniaka)Na dzień dzisiejszy najwięcej problemów w 2.4 przyspozył kolektor i dpf (dużo miasta) a poza tym koło pasowe drugie w ciągu roku.Kupione z wyższej półki a jednak się posypały.Teraz mam załozone od maja 2015r i jak narazie nie ma sladów aby guma sie obrywała (nie pamiętam firmy trzeba by zajrzeć na fakture) Na pewno nie kupiłbym 1,9 , frajda z jazdy pieknym autem musi być.Nad 2.0 warto się zastanowić chociaż i tak kultura pracy do 2,4 sie umywa.
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    a poza tym koło pasowe drugie w ciągu roku.
    No właśnie, a czy koło pasowe to jest jakaś bolączka w 2.4? U mnie się urwało na amen. Mechanik powiedział, że to wina wywalonego napinacza i reszty rolek. Przez to koło pasowe wału dostaje wibracji i się urywa. Może sprawdź to.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    No właśnie, a czy koło pasowe to jest jakaś bolączka w 2.4? U mnie się urwało na amen. Mechanik powiedział, że to wina wywalonego napinacza i reszty rolek. Przez to koło pasowe wału dostaje wibracji i się urywa. Może sprawdź to.
    Ja w moim 159 1.9 16v przez kilka lat już trzy razy wymieniałem koło pasowe. Raz niby na gwarancji. Ale ostatecznie i tak wleciał oryginał z ASO. Podobno za każdym razem przyczyna zewnętrzna (raz sprzęgło alternatora, raz coś w sprężarce klimatyzacji).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-03-2016 o 12:31

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Ja w moim 159 1.9 16v przez kilka lat już trzy razy wymieniałem koło pasowe. Raz niby na gwarancji. Ale ostatecznie i tak wleciał oryginał z ASO. Podobno za każdym razem przyczyna zewnętrzna (raz sprzęgło alternatora, raz coś w sprężarce klimatyzacji).
    U mnie razem z nowym kołem pasowym wleciał nowy napinacz i wszystkie rolki. Miejmy nadzieję, że nie będę przez to przechodził jeszcze raz.

Kiedyś siedziałem na forum Audi i tam gościu miał problem w 1.9 TDI z ciągłym urywaniem się koła pasowego. Okazało się, że winnowajcą był...pęknięty i bijący wał. Miejmy nadzieję, że to tylko domena TDIków

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar rexed
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 2.4 Rosso rubinio

Domyślnie

Czołem,

Mam takie coś otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-jak-nowy-bezwyp-1wl-oplacony-gwarancja-navi-alu-200km-ID6yj40L.html

Co sądzicie, ktoś skomentuje?

Handlarz twierdzi że bezwypadek, super wypas, bez wkładu, igła, itd.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Wydechy są przekoszone. Jakby prawy uciekał lekko do przodu. Co w połączeniu z brakiem znaczków z tyłu może świadczyć o uszkodzeniu tylnej części auta w przeszłości. Warto też sprawdzić, czy tylny emblemat ma jakiekolwiek ślady zużycia, czy jest nowy.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 20-03-2016 o 17:30
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10