Oba są syntetyczne, zielony ma mniejszą lepkość (czyli w potocznym rozumieniu gęstość) i tym samym w niższych temperaturach jest bardziej płynny. Stąd rozwiązuje się problem buczenia pompy na mrozie.
http://www.flpoland.pl/schede_pdf/_p...ogo_1_1_10.pdf
Wg powyższego oba są syntetyczne. Czerwony wskazany w trudniejszych warunkach klimatycznych.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mój błąd.
Poczytałem karty i wg Tuteli to GI/R jest zielony i lepszy w niskie temperatury (chyba stworzony na kraje północne).
Dziwne jest to, że do 156 jakoś nie było innych i tylko GI/A czerwony.
jak by ktoś chciał to mam do spylenia po zmianowy zbiorniczek z 2010.
Jestem dosc swiezo po zakupie 159, czy to normalne ze wspomaganie chodzi tak "tępo", sila wspomagania jest dobra, kreci sie bez zaciec ale tak dosc twardo, jakby sie krecilo na postoju, mimo ze auto jedzie. A do tego kierownica skrecona o obrot dokreca sie sama przy jezdzie w tyl. To normalne ? Mam 140k przebiegu, w zbiorniczku sie nie pieni, plyn czerwony, klarowny.
w 159 wspomaganie ogólnie dość ciężko chodzi
Jeżeli ktoś szuka pozmianowego zbiorniczka do 159 to mam oryginal z serwisu jeszcze nieotworzony na sprzedaż.. jak pisałem wyzej naszukalem sie go a w trakcie jak mi go wysylali z moim kolega magikiem wyjelismy stary, przeczyscilismy, ten caly "plywak" czy co tam go bolalo zostal usuniety i jak narazie wszystko pieknie chodzi i dziala wiec nie potrzebuje nowego zbiorniczkajakby ktos chcial to pisac na priv
![]()
Niech ktoś mi powie. Ten płyn ma się pienić na postoju czy podczas kręcenia kierownicą? Z logiki chyba podczas kręcenia gdy pompa pracuje. Pytam z ciekawości bo siedzę tak teraz i czytam i zetknął bym po pracy