Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Skoda czy toyota tez zasluguja na szacunek,bo przynajmniej kazdy cos znajdzie dla siebie ,zarowno malego,jak i duzego. Dziadkowatego i usportowionego.
    A alfa ? Alfa jest bardzo hermetyczna.
    To nie wada,powiecie í zgodze sie,ale nie mowimy oelicie typu maserati,a zaledwie o aucie klasy sredniej,ASPIRUJACYM, do premium.

Ok,materialy moga byc lepsze,rwd ( dla mnie to zaden argument,pojezdzijcie na podlasiu w zime to zrozumiecie) ,ale nadal nie widze zasadnosci ceny 150 tys i wiecej za podstawe.

Mazda moze i jest ladniejsza skoda.
    Ma ciekawe silniki ( wolnossacy to dzis bialy kruk) ,jest bardzo ladna,ma dobry wypas,jest przestronna i kosztuje rozsadnie.
    Skora na desce to moze nie skora,ale ubogaca wnetrze,fotele bardzo wygodne i dobrze trzymaja,pal go licho skaja czy nie. Cicho,wygodnie,zrywnie ( 2.2 400 nm i masa ponizej 1.5t) ,niezly automat. Duzy komfort nawet na 19.

Nie wiem czy ja kupie,ale trudno o konkurenta w aspekcie cena/ wyglad/ wypas/ motor/ leasing.

Giulia napewno bedzie egzotyczniejsza,bardziej sportowa ,elitarniejsza,ale czy warta swojej ceny ? Zaczekajmy na oficjalny cennik w Polsce.

Ps. Passion ma grzanie kierownicy w standardzie. Taka wersja jezdzilem i taka informacje dostalem.

Ps2. Za roznice 25- 30 tys,kupie fajne gta lub e46, i bede mial auto z meskim silnikiem,do zabawy w weekendy,bo giulii bylo by szkoda.
    Taka opcja bardziej mnie przekonuje,ale nie skreslam alfy,bo tez nia jestem zainteresowany.
    Zobaczymy.
    A ja tak właśnie zrobiłem - najtańszą GJ byle z automatem była dla rodzinnych jazd i pucharówkę dla wrażeń w cenie różnicy Motion-Passion i z górką na serwis i opony . Mazda może wozić pucharówkę, ot właściwe role

I właściwie podsumowałeś mazdę - kompromisowe auto (cena / wyposażenie) , a w Alfie wyliczyłeś za co się płaci. Plus dodałbym prowadzenie i radoiść z niego .
    Przecież 156 i 159 też były droższe niż ople , fory i mazdy odpowiednie im z grubsza. Alfy zawsze ciaśniejsze. Itd. I to kosztuje . Jak ktoś pierwsze _takie_ auto ma kupić, jedno itd. - czemu nie . Przecież Vki chyba nigdy w czasie swej sprzedaży nie były "rozsądne" - choćby na spalanie patrząc.
    To jak diesel i benzyna- ten pierwszy choćby na uszach i 10ciu turbinach stawał, tego co w benzynie jest nie osiągnie. Niby moc, niby moment.. ale to nie to . I jest tańszy.
    No niestety , ale Giulia chyba dla klientów po części takich, którzy _chcą_ więcej zapłacić jest. Przykre to, ale są tacy którzy pojęcie nie mają o wspomnianym rozkładzie mas itd., interesuje ich aby ich wóz był droższy od kolegi/sąsiada/wspólnika itp. Żałość ale tak jest a producenci żyją z zaspokajania takie próżności po części.

A kierownicy nie ma grzanej :p :
    http://www.mazda.pl/assets/poland/ca...nia%202016.pdf
    Może sprzedawca z Kii przeszedł i nowy jest . O Kia Optima to ciekawa konkurencja dla Mazdy (o Kombi mówię ) - 2.0 turbo 240 koni, grzanie kierownicy i prawdziwa wentylacja foteli, w ogóle więcej opcji, z panoramicznym dachem itp. włącznie. 2.0 wolnossący też jest. Automat chyba 7 czy 8 biegów i chyba 2sprzęgłowy. Stylistycznie może nie jak Mazda, ale też lepiej niż skoda. Ale to też kompletnie nie konkurencja / odpowiednik Giulii.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Z tym promienieniem skrętu to prawda. Jeździłem tydzień nowym Twingo (ma silnik z tyłu + tył napęd) i praktycznie zawracał w miejscu

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał karluum Zobacz post
    Z tym promienieniem skrętu to prawda. Jeździłem tydzień nowym Twingo (ma silnik z tyłu + tył napęd) i praktycznie zawracał w miejscu
    Mam 5 - metrowego mercedesa i potwierdzam,ze skret rwd jest przyjemny,a fakt posiadania go,raczej uprawnia mnie do tytulu fana motoryzacji. To tak odnosnie emocjonalnosci motoryzacyjnej i kalkulacji.

Jezdzilem mazda z grzana kierownica,wiec jest taka opcja.

Przypomne raz jeszcze model opla omegi: cena sredniakow i tez rwd.
    Wiec argument podrazania przez naped nie przekonuje mnie.

Kia ciekawe auto,ale ja chyba uprzedzony jestem.

Edi: zwracam honor. Mazda nie ma grzania kierownicy. To byla kia sportage nowa. Cos mi sie pomylilo.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 22-04-2016 o 15:20

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    "Motor" to faktycznie nie jest najlepszy wzorzec ale w przypadku tego testu nie można posądzać ich o brak obiektywizmu, bo po ostatecznym podsumowaniu Mazda i tak … wygrała test oczywiście tylko ze względu na bogate wyposażenie w standardzie oraz niską cenę. Widać było, że cały test był chyba pod nią robiony, bo tylko po obejrzeniu cenników wiadomo było, że i tak wygra
    Przy okazji testowania wyszło jednak, jak dużo brakuje jej do samochodów klasy premium pod względem technicznym.
    Mazda ma jeszcze jeden suuper dodatek- rdza gratis- tak tak- niestety 6-stke nowej gen też chrupie a lakier jak akwarela.
    więc to takie premium jak..... Dacia
    Z Alfą jest jeden problem- ciągnie się smrodek mega awaryjnej marki- cóż jakoś zaufanie trzeba odbudować - w tym przypadku atrakcyjną ceną i bezawaryjnościa.
    Jeszcze porządne i udane 2-3 modele i dopiero będziemy mogli mówić o marce premium.
    A tak to do premium jak od ziemi do księżyca.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 22-04-2016 o 16:01

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Giulietta Sportiva TCT, Alfa 156 Crosswagon 1,9 16v, Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Przeglądam fora włoskie i nawet tam piszą ze przy tych cenach jeśli ktoś stanie przed wyborem alfa lub bmw świadomie wybierze bmw. Budzi ono więcej zaufania i ma już ugruntowaną pozycję.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Na forum znajdzie się za to sporą grupę ludzi, którzy mimo fatalnej opinii krążącej o Alfa Romeo kupili jeden z modeli posiadający dodatkowo TSa pod maską. Giulia powinna obronić się na jeździe próbnej i przekonać do siebie niezdecydowanych. Mam jedynie nadzieję że sprzedawcy staną na wysokości zadania i nie zniechęcą potencjalnych klientów na wejściu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Hehehe , takie prawdziwe

Kod:
    https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/13043448_1024817770931499_7993483654973124659_n.jpg?oh=55d09f742bb5b477939d819e4c48e6d2&oe=5776EDC3
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 22-04-2016 o 18:10

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Mazda ma jeszcze jeden suuper dodatek- rdza gratis- tak tak- niestety 6-stke nowej gen też chrupie a lakier jak akwarela.
    więc to takie premium jak..... Dacia...
    Czy dacie chrupie to nie wiem. Ale bardzo premium Mercedesa zdaje się tak ? Oby Giulia w tym względzie nie starała się równać.
    Nie ma reguł w tym świecie chyba już.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał A.F.E Zobacz post
    Przeglądam fora włoskie i nawet tam piszą ze przy tych cenach jeśli ktoś stanie przed wyborem alfa lub bmw świadomie wybierze bmw. Budzi ono więcej zaufania i ma już ugruntowaną pozycję.
    Ale BMW też jedzie w dużej mierze na opinii (tak samo Audi, czy Mercedes) - robią kiepskie, a mają opinie dobrych. Nowe modele nie są już tak niezawodne jak kiedyś, silniki mają problemy, z elektroniką też nie najlepiej, rdza w Mercedesach, czy problemy ze skrzyniami, wymieniać można bez końca. Przez częste odświeżanie gamy aut zaczęli testy nowości przeprowadzać na klientach...

Alfa ma problem w drugą stronę (robią dobre, a mają opinię kiepskich), bo przecież już 159 był udanym modelem, tak samo Mito, czy Giulietta gorzej od konkurencji nie wypada pod względem niezawodności.
    Mi to rybka, czy ludzie kupią Giulię, czy nie ze względu na stereotypy. Ważne, żeby mnie się podobała
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

a mnie ciekawi, to wbrew pozorom, wiele może powiedzieć... czy wraz ze zmianą, z liftingiem właściwie, loga marki, poprawiono również jego JAKOŚĆ.
    czy nadal będzie burzało, blakło, wycierało się i ...wiecie co jeszcze

takie piękne logo a zawsze tak fatalnej jakości... Jak będzie teraz?