Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Czyszczenie przepustnicy

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Zasadnicze pytanie odnośnie kopcenia na szaro.. olej bierze?
    ...Trudno powiedzieć bo za mało km moją Bellą przejechałem ale olej chyba ma już chyba do wymiany zaczne od tego i będe obserwował co się dzieje xD

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    to jest kolektor ssący (nim jest dostarczane tylko powietrze) , nie masz przepustnicy i nie znajdziesz

natomiast warto by go choć trochę przeczyścić od środka (ja użyłem odkurzacza )

---------- Post dodany o godzinie 15:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------

zapewne kluczyk był wtedy w stacyjce
    Kluczyk w stacyjne nie ma żadnego znaczenia w takich przypadkach a przekręcenie zapłonu nie robi tutaj różnicy. Możliwe, że w modelach z nowszym softem, jak np Twoja AR już nie reaguje na odpięcie niektórych urządzeń od obwodu. W moim i wielu modelach aut każde odłączenie jest rejestrowane i podczas diagnozy egzaminerem widnieje jako błąd. Najprostszy przykład z poduszkami i przepływomierzem oraz właśnie poruszanym w temacie EGR. Również czujnik temperatury paliwa, i jeszcze klika innych reaguje w ten sam sposób i sam tego doświadczyłem a elektronik kasujący błędy to potwierdził.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

wyciągnięcie kluczyka przed wszelkimi naprawami to podstawa ;

czasami błąd jest rejestrowany , ale z niskim priorytetem (chwilowy , niewystępujący) i nie ma wpływu na późniejszą pracę silnika
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    wyciągnięcie kluczyka przed wszelkimi naprawami to podstawa ;

czasami błąd jest rejestrowany , ale z niskim priorytetem (chwilowy , niewystępujący) i nie ma wpływu na późniejszą pracę silnika
    Mi nie chodzi o to, że kluczyka nie trzeba wyjmować ale o to, że należy odłączyć akumulator bo w przeciwnym razie błąd się pojawi. Wyjęcie samego kluczyka nie chroni przed wystąpieniem błędu a kwestia priorytetu tych usterek na egzaminerze to już całkiem inna bajka.

Kyek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys156 Zobacz post
    Hej, A może mi ktoś powiedzieć. Co to jest, ta czarna "skrzyneczka" na zdjęciu na kolektorem ssącym po jego prawej stronie.
    Dochodzą do niej dwie rurki. Jedna z prawej strony - gruba, jakby z jakimś płynem oraz odpływ (chyba) u dołu. Przykręcone jest to na 2 śruby na górze i jedna na dole.

Hmm...?
    Dziękuje za odpowiedz.