Cześć
Po kolejnej przejażdżce inną 166 2.4 20v, moje oburzenie sięga zenitu.
Moja Alfa pracuje dosyć głośno oraz twardo, mam styczność z kilkoma 2.4 20v i pracują miękko cicho - nawet mogę napisać, że aksamitnie...
Co ciekawe, moje 2.4 lekko głośniej pracuje po rozgrzaniu - ciśnienie oleju ok - sprawdzone manometrem.
Co może odpowiadać za te twardą prace silnika ?
Dodam, że dwumasu nie słychać, aczkolwiek na luzie budda lekko drży (przy ruszaniu, odpalaniu, gaszeniu - nic zero wibracji), i raz po raz jest taki moment, aczkolwiek bardzo rzadko - że na luzie silnik lekko jakby "szarpnie"
Bardzo rzadko występuje ten objaw.
Dodam, że Alfa lekko poddymia - typowo kopciuchowy dym przy dynamicznym położeniu pedału przyśpieszenia....
Ogólnie dymi dużo mniej niż na skopanej mapie co była wcześniej, teraz mam nową mapę zrobioną od podstaw pod moje auto przez sdero oraz usunięty programowo EGR (tak po EGR też może chodzić głośniej, wcześniej przed mapą z egr też tak chodziła)
Ma ktoś może jakieś super rytualne sugestie ? Oprocz pocieszającego zmień silnikJedyną rzeczą ciekawą jest fakt, że po wlaniu Shell Helix Ultra Diesel 5w40 do Alfy gościa, któremu robiłem pakiet startowy, tamta Alfa zaczęła głośniej chodzić - moja również jeździ na tym oleju - nie ubywa absolutnie wcale, równe pół miarki jak było tak jest...