Gdyby to miało związek z ciś paliwa, powinno wywalić błąd P0191.
Gdyby to miało związek z ciś paliwa, powinno wywalić błąd P0191.
Wielkie dzięki za podpowiedzi - jutro odstawię go ponownie i przekażę Wasze sugestie mechanikowi. Zacznę chyba od czujnika położenia wału bo kosztuje sporo taniej od czujnika ciśnienia. Usterkę ciężko zdiagnozować, gdyż występuje od czasu do czasu ale boję się, że padnie całkiem w najmniej oczekiwanym momencie - Alfa wie kiedy idzie do "lekarza" i na chwilę zdrowieje![]()
Mam nadzieję, że to ostatni mój wpis w tym wątku i temat zostanie tylko niemiłym wspomnieniem i podpowiedzią dla potomnych. Ktoś kto śledził wątek wie że problemy zaczęły się w kwietniu. Błąd który wtedy wyskoczył P2299 (Brake Pedal Position / Accelerator Pedal Position Incompatible)był błędnym tropem, gdyż powinien wyskoczyć zawsze po jednoczesnym wciśnięciu pedału gazu i hamulca - a wtedy by utrzymać go na wyższych obrotach hamowałem lewą nogą, komunikat "insufficient engine oil" wyskakuje prawie zawsze gdy auto samo zgaśnie i to nie jest nic nadzwyczajnego. Tak jak pisałem w poprzednich postach auto było podłączane u wielu mechaników pod kompa i nic nie wykazywało. Prześwietlali auto chłopaki z TMiN i niestety nic nie znaleźli (uczciwie powiedzieli że nie mają pomysłu i nie chcieli na nic naciągać), w Zbynio Team na Wileńskiej powiedzieli mi że możemy na ślepo wymieniać czujniki - położenia wału, ciśnienia... i patrzeć czy coś się zmienia, później pojechałem do Maredi na Aleje Jana PawłaII i tam powiedzieli mi, że najlepiej wydać kilka złotych i podjechać do serwisu, gdyż tam mają ori oprogramowanie i powinni sobie dać radę. W między czasie dzwoniłem jeszcze do Cinka żeby się spytać czy tuning nie ma wpływu na maskowanie błędów, stwierdził, że nie i stwierdził, że winna jest klapa gasząca - mechanicy byli innego zdania? W serwisie zapłaciłem 135zł i dowiedziałem się że wszystko jest OKzero błędów, ciśnienia na wtryskach w normie i nie mają pomysłu. Odstawiłem więc auto do mojego starego mechaniora i powiedziałem żeby zajął się czyszczeniem przepustnicy i tą klapą gaszącą. Na szczęście i jemu zaczął gasnąć, podczepił pod kompa i stwierdził, że ciśnienie paliwa szaleje - podobno kiedyś przerabiał skaczące ciśnienie w innej Alfie - podejrzenie padło na zawór w pompie paliwa. Został wymieniony, ciśnienie się ustabilizowało, mam subiektywne odczucie, że auto równiej pracuje i trochę lepiej jeździ... Czy będzie gasło, przekonam się w trakcie najbliższego tygodnia
Trzymajcie kciuki
Przed wymiana czujnika ciśnienia paliwa na listwie CR proponuje go wypiąć i wyczyścić WD-40. U mnie Alfa gasła po wrzuceniu na luz i ta prosta metoda w moim wypadku poskutkowała.
szkoda, że wcześniej nie napisałeś, że miałeś podobne objawy i przyczyną był zawór/czujnik, zaoszczędziłoby mi to 3 miesięcy wkurzania się, jeżdżenia po mechanikach i kilka stówek zostałoby w kieszeni. Alfa cały tydzień śmiga bez zająknięcia więc sądzę, że przyczyna zdiagnozowana prawidłowo. Czujnik wstawiony nowy więc sądzę, że przez najbliższe lata nie będzie potrzeby czyszczenia itd.
Witam
Co prawda mam Alfe GT 1.9 JTDM ale piszę tutaj bo wasz temat wydaje mi się najbardziej podobny.
Od paru dni zdarza się że Alfa od czasu do czasu zgaśnie jak stoi na luzie. Podczas jazdy zdarza się że auto szarpnie, obroty lecą w dół a na desce zapala się kontrolka spirali (świece, jak podczas odpalania). Wszystko trwa dosłownie sekundę tak jakby auto zgasło i znowu odpaliło w jednej chwili. Zdarza się również że (ale to już w innym czasie) zapali się "engine oil pressure low", również dosłownie na sekundę.
Olej, filtr oleju, powietrza i paliwa nowe.
Może ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną?
Błędów na ecu nie zostawia ta twoja GT
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
olo pytanko - jak sprawdzić klapę gaszącą. Niestety znów zaczął gasnąć i nie mam już pomysłów. Cinek też obstawia klapę ale zarówno mechanicy jak i serwis uważa, że to nie to. Przewód od klapy z tego co patrzyłem odetnie całe sterowanie przepływką i zastanawiam się jak to w ogóle będzie działać? POMOCY