Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: Dymi spod machy - alfa 159 1.9 jtdm 16v

Użytkownik Świeżak Avatar vego77
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 16v

Domyślnie Dymi spod machy - alfa 159 1.9 jtdm 16v

Panowie,
    po raz pierwszy mam mały problem z alfą. Jadę sobie spokojnie w Warszawskich korkach od skrzyżowania do skrzyżowania i nagle na swiatłach zobaczyłem dym spod maski. Wcześniej mocno dohodowywałem, więc pierwsza myśl przypaliłem heble. Stanąłem z boku, zgasiłem i oglądam. Heble bez żadnych oznak spalenia, dym ewidentnie spod maski ( po zgaszeniu silnika dym zniknął ). Odpalam, wszystko ok więc jadę dalej bez przygód już. Następnego dnia jedna krótka trasa bez przygód, na następnej przyhamowałem znów mocniej i dym jest. Na bok ale bez gaszenia i oglądam. Dym na pewno nie z hebli, po podniesieniu maski większość uciekła ale wydobywał się z okolic pasków, kolektora wydechowego. Dym biały, zapach palonego plastiku raczej. Zgasiłem, odpaliłem jak nowa. Dojechałem do domu i specjalnie zrobiłem kilka rundek wokół osiedla z mocnym hamowaniem ale już nie chciał dymić na razie. Ogólnie w ciągu dwóch dni 4 razy taka przygoda. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ? I tak jedzie w poniedziałek do mechanika na serwis klimy ale może ktoś miał podobne przygody. Ogólnie samochód chodzi b.dobrze, brak błędów ( był jeden check ale zginał po wymianie filtru paliwa ), nie kopci, trzyma obroty, przyszpiesza płynnie.

- - - Updated - - -

Dodam, że dzień przed pierwszym dymieniem przytarłem ze 3 razy na garbach ( kochana ulica saska ) w tym raz dośc mocno

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ja mam coś podobnego. Motor ten sam i też dym spod maski. Czasem się zdarzy i jeszcze nie namierzyłem o co chodzi. Raczej nie hamulce. Podejrzewam jakąś nieszczelność wydechu. U mnie raczej trzeba go na wyższych obrotach przeciągnąć ale to też nie reguła. leci gdzieś z dołu silnika, trochę przodem trochę tyłem no i trochę pod auto. Wszystko w prawej połowie komory silnika. Błędów brak, przyspieszenie takie jak powinno być i ogólnie nie ma żadnych negatywnych skutków. Po zgaszeniu auta dym (jeśli był) znika i po natychmiastowym odpaleniu już się nie pojawia. Myślałem że to coś związane z płynem chłodniczym bo ubywał ale jedna złączka nie trzymała i teraz płyn jest w normie. Na chwilę obecną obstawiam coś z wydechem

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

hmm ciekawe, tylko jeżeli to wydech to dlaczego wali czymś przypalonym ? i wtedy raczej dymiło by cały czas a nie tylko czasaem. U mnie ewidentnie prawa strona komory, dym wydostaję się koło lamp i prawym nadkolem

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

To może wyciek z układu kierowniczego,lub może układu klimatyzacji, jak po prawej stronie ulatuje dym??

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Poziom płynu od wspomagania taki sam ciągle, klimę będę wiedział w poniedziałek. Tylko jak to wyciek dlaczego wystarczy zgasić i odpalić i już nie kopci ?

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

No właśnie u mnie nie wali niczym przypalonym. Bardziej jak po prostu zwykłe spaliny

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

w sumie to nie wiem dokładnie czy to zapach spalin czy czegoś spalonego, byłem tak obsrany że mogło mi się wydawać że plastik

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Przy klapach wirowych było coś robione ? ja tak miałem ja mi się zacinały i były nieszczelne.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

U mnie klapy wywalone trochę ponad 3tkm temu

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Mam alfę od lutego i za mojej kadencji nic nie było robione, wcześniej też raczej nie. Mam faktury na wszystkie serwisy i nic tam grzebane nie było. Przebieg też raczej za mały żeby coś z klapami się działo ( 135 tys. km ). A skąd Matizab wydobywał Ci się dym ?