Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Na ile wystracza paliwa po zaswieceniu sie kontrolki paliwa

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

a tam ja w swojej 1.6 16V TS chcialem sprawdzic jak dlugo mozna jechac na rezerwie od zaswiecenia sie, wiec przeczytalem w instukcji 5-+7 litrow, do banki 5litrowej nalałem 5 litrów paliwa w razie gdyby zgaslo albo go dusilo i troche mnie to irytuje w alfie gdy wskazowka jest juz na zerze jeszcze przejechalem 20km ale potem juz doszedlem do wniosku ze doleje te 5 litrow, ale nawet jak sie zatankuje 1/4 baku to dziwi mnei konstrukcja czujnika paliwa, ruszyc szybko z jedynki i paliwa nagle pokazuje ze w baku nei ma a wam ile pali na 100 km w cyklu miejskim i poza w 1.6 TS ?

jacek1968
    Gość

Domyślnie

Hmmm poprostu alfa tak ma i juz , jezeli chodzi o wskaznik ilosci paliwa , to ile jest rzeczywiscie paliwa w zbiorniku ,jest dla uzytkownika ciagla zagadka

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

hmm a nie da rady jakos z tym wskaznikiem paliwa zmienic to? nie wiem wymienic na inny albo cos innego? slyszal ktos moze?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

ja kiedyś z ciekawości sprawdzałem ile można przejechać i tak na trasie udało się coś koło 90km śmignąć i tankowanie do pełna - 48 litrów, pewnie coś jeszcze było zapasu. Po mieście też tak próbowałem i wymiękłem, po odpaleniu samochodu już się nawet pomarańczowa lampka nie paliła się, a wskazówka nie odtykała pierwszej kreski. Jazda była z duszą na ramieniu a tak standardowo to tankuje do pełna gdy wskazówka dotknie 1/4, szkoda pompy paliwa jak ktoś wspomniał już i nigdy nie wiem kiedy trafi mi się dłuższy wypad.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar balc3r
    Mieszka w
    Łomianki, Warsaw, Poland
    Auto
    AR 145 2.0 20VT / Peugeot 3008 1.6 THP

Domyślnie

Po zapaleniu się rezerwy przeważnie zalewam po kilku/kilkunastu kilometrach i wchodzi 42 / 43 litry
    Pozdrawiam.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

ale pompa paliwa jak sie rezerwa zaswieci to nie meczy sie jeszcze, dopiero jak zostaje tak z 1-2 litry paliwa a na rezerwie sie ma 7 nawet a nie da rady wymienic czujnika zeby byl jakis precyzyjniejszy?

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jacek1968 Zobacz post
    najlepiej jest nie sprawdzac na ile wystarczy , puszczenie pompy paliwa chocby na chwile na sucho ,moze oznaczac jej nagly zgon ( pompa jest chlodzona przeplywajacym paliwem )
    , czyli po zapaleniu sie ZEBRAKA w miare mozliwosci szybkie tankowanie
    kiedy miałem forda, notorycznie jezdzilem na rezerwie, silnik mi zgaśł z 10 razy z braku paliwa jezdzilem tym autem pięć lat.
    Ani razu nie wymieniałem pompy. Nic się nie działo. Co ciekawe, pompa kiedy brakowało paliwa, wyła, było ją słychać, ze ciągnie resztkami. Dla mnie to był sygnał, zeby szukać stacji.
    I nic się z pompą przez 5 lat nie stało. Nie tworzmy mitów.

Limak852
    Gość

Domyślnie

Ja leje 2 razy na miesiac pełny bak i nigdy nie wyjezdzilem tej rezerwy przeważnie po zaswieceniu leje ponownie ale dobrze wiedzieć ile ta rezerwa ma poprostu lepiej nie przekraczać 50km na żulu

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Ktoś kto ma instalację gazową może sobie po eksperymentować. Nigdy nie próbowalem ile da się przejechać na rezerwie. Raz, że szkoda pompy a dwa to zalegajacy niejednokrotnie osad na dnie baku może przytkać wtryskiwacze. Zawsze, gdy wskazówka zbliża sie do 1/4 pojemności jadę nakarmić swoją bestię
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

u mnie w dieselku tez nie prubowałem nigdy jechać gdy zaświecił sie "nadmiar" bo potem moze byc problem :/ ale 50 km zrobiłem dość spokojnie i już wtedy byłem w strachu zeby sie cos nie stało :/ apropo "nadmiar" smiesznie sie zapala raz auto stoi na prostym i nie swieci zachwile przejade odczekam zgasze i wlacze zaplon i swieci i tak w kolko albo jade jade swieci i cyk zgasnie