Strona 104 z 186 PierwszyPierwszy ... 454949596979899100101102103104105106107108109110111112113114154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,031 do 1,040 z 1859

Temat: Interfejsy diagnostyczne

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 M-Jet 150 KM DISTINCTIVE

Domyślnie

[QUOTE]W sumie trudno z niezgodzić się z waszym zdaniem - to może zapytam wprost z drugiej strony - czy macie oryginalnego elma, czy też takiego za ok. 40 zł?[QUOTE]

To jak jest z odpowiedzią na powyższe moje pytanie?
    Poszukuje tylko sterowników, które mogłyby pasować na mój Windows 7 64bit, co mi po licencji programu na ELM-ie, który nie działa.
    Myślałem, że pomożecie a wy od razu kazania - może coś mam w ustawieniach schrzanione i poustawiam za waszymi poradami albo myślałem, że prościej mi będzie jakiś sprawdzony zestaw przetestować od kogoś komu chodzi bez problemu i ELM zacznie działać.
    W końcu dodzwoniłem się do gościa u którego kupowałem tego ELM-a i obiecał przesłać sterowniki na e-maila ale jakoś 3 dni już mu to schodzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

[QUOTE=Paulek;1823579][QUOTE]W sumie trudno z niezgodzić się z waszym zdaniem - to może zapytam wprost z drugiej strony - czy macie oryginalnego elma, czy też takiego za ok. 40 zł?

To jak jest z odpowiedzią na powyższe moje pytanie?
    Poszukuje tylko sterowników, które mogłyby pasować na mój Windows 7 64bit, co mi po licencji programu na ELM-ie, który nie działa.
    Myślałem, że pomożecie a wy od razu kazania - może coś mam w ustawieniach schrzanione i poustawiam za waszymi poradami albo myślałem, że prościej mi będzie jakiś sprawdzony zestaw przetestować od kogoś komu chodzi bez problemu i ELM zacznie działać.
    W końcu dodzwoniłem się do gościa u którego kupowałem tego ELM-a i obiecał przesłać sterowniki na e-maila ale jakoś 3 dni już mu to schodzi.
    Bez odpowiednich sterowników nawet się bym nie zabierał za próby instalacji bo jeszcze namieszasz w W10.
    Mam niestety złe doświadczenia z W10 64bit i ELMem USB. Miałem wszystko zainstalowane na W7 64bit i hulało super latami. W zeszłym roku zrobiłem update do W10. Niby dalej chodziło, ale MES się wywalał (tylko jak korzystałem z ELMa na USB). Raz mi się tak wywalił, że zarówno myszka Logitecha bezprzewodowa (z nadajniczkiem w USB) i ELM USB które były wtedy podłączone do kompa przestały działać. Oczywiście te urządzenia działają na innych komputerach, jak również same porty USB w laptopie też są sprawne - nie działają już tylko z tym jednym kompem. Straciłem ze 2-3h na próby przeinstalowywania, ręcznego wykasowywania itp sterowników zarówno myszy jak i ELMa i zero sukcesu, po przypisaniu sterownika ciągle urządznie jest "z wykrzyknikiem" w managerze urządzeń. Niestety nie miałem też żadnej kopii/punktu przywracania ani backupu W7 (mam mały dysk SSD, więc mam powyłączane/kasowane). Skończyło się na tym że kupiłem ELMa BT i na nim śmigam, natomiast zamiast myszy przeprosiłem się z touchpadem(choć to akurat mnie troche irytuje).

Powodzenia w każdym razie

PS, co do ELMa za 40zł - on jest legalny z tego co wiem, w przeciwieństwie do MESa za 0zł

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto

Domyślnie

Mam WINDOWS 7 64 bit. Dzięki za kciuki, martwi mnie jedynie to że jakoś nikt nie chce mi pomóc (choć wcześniej bez problemu innym wysyłaliście na priw) żeby jakiekolwiek sterowniki mi posłać na próbę - te sprawdzone, co wam chodzą - myślę, że będą też pasować te z wersji 1.4 - będę próbował. Jutro jeszcze będę jeszcze do tego gościa dzwonił bo jakoś się nie kwapi.
    P.S. W kwestii różnicy cenowej dot. ELM-a to twierdzę, że to jest tak samo bo tak naprawdę oryginalny kosztuje ponad 500 zł i jest opatentowny a nie podróby przeważnie chińskie za 40 zł za które jeszcze trzeba płacić. Mniejsza o to liczę po cichu, że jakoś wszystko zaskoczy.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Też używam Win7 i mam interfejs z pewnego źródła za ok 80 zł. Problemu ze sterownikiem brak, bo ten instaluje się automatycznie (zaleta Win7). I wszystko hula.
    Musisz ustawić w MES port COM zgodny z portem w menedżerze urządzeń Windows. Również musisz ustawić jednakową prędkość w obu miejscach na 9600.
    O ile Twój interfejs będzie gadać z MES i AR159, bo mi się to raczej nie widzi
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto

Domyślnie

Ustawiałem zgodne porty COM z jednakowymi prędkościami od 9600 do 38400 i nic - przy instalacji mam zawsze COM5 ale zmieniałem od 1-4 i też klapa.
    Oby zaczął gadać.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Paulek Zobacz post
    Ustawiałem zgodne porty COM z jednakowymi prędkościami od 9600 do 38400 i nic - przy instalacji mam zawsze COM5 ale zmieniałem od 1-4 i też klapa.
    Oby zaczął gadać.
    ja w managerze nie ruszalem ustawien z tego co pamietam, na pewno zostawione bylo 9600, natomiast w mesie musialem ustawic 38400(wiem, bez sensu ale tak dzialalo). interfejs (1.4 usb) i sterownik byly od viakena, mozna pociagnac z ich strony.

numer portu ten sam co w managerze.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Paulek Zobacz post
    Mam WINDOWS 7 64 bit. Dzięki za kciuki, martwi mnie jedynie to że jakoś nikt nie chce mi pomóc (choć wcześniej bez problemu innym wysyłaliście na priw) żeby jakiekolwiek sterowniki mi posłać na próbę - te sprawdzone, co wam chodzą - myślę, że będą też pasować te z wersji 1.4 - będę próbował.
    Aha, jeszcze jedno, sterowniki to nie są tylko do ELM x.x tylko różnią się w zależności czyj chip jest użyty pomiędzy USB a ELMem - może to być FDTI albo Proliftec (czy jakoś tak) albo jeszcze inne wynalazki. Myślę że dlatego nikt nie kwapi się z wysyłaniem Ci swoich sterowników, bo to trochę bez sensu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Mam oryginalnego MESa, ELM327 i Win10. Zakładka "Parametry", "Wykres" działa. "Regulacje" nie działają (błąd połączenia). Czyli m.in. nie działa reset inspekcji oleju. Żeby było ciekawiej do niedawna wszystko działało. Aktualizacja MESa wygasła - czy to może być powód? Jakiś pomysły na rozwiązanie problemu?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    sterowniki to nie są tylko do ELM x.x tylko różnią się w zależności czyj chip jest użyty pomiędzy USB a ELMem - może to być FDTI albo Proliftec (czy jakoś tak) albo jeszcze inne wynalazki. Myślę że dlatego nikt nie kwapi się z wysyłaniem Ci swoich sterowników, bo to trochę bez sensu.
    Wiem, że są różne sterowniki do poszczeólnych elm-ów ale mimo to chciałbym spróbować - przez to m.in. napisałem że kupiłem od E-TRADE z Częstochowy (wystawia na allegro i trochę osób kupowało u nich) może ktoś od nich kupował z Was? Zwiększałoby to prawdopodobieństwo trafienia.
    Jutro mój informatyk z pracy ma siąść do tego liczę że się uda - napiszę co i jak, bo jak nie to szoruję do gościa osobiście.

Użytkownik Świeżak Avatar tvardy
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm

Domyślnie

Ja kupiłem do camaro na allegro. Łączenie przez BT z telefonem i zainstalowanym na nim Torque i innymi przebiega bez problemu. Problem zaczyna się gdy chcę się połączyć lapem z W10 przez BT wychodzi lipa... niby sparowanie z OBDII jest OK, ale system nie może się połączyć