Dokładnie 1 litr, cała miska 4.4 chyba ma
Dokładnie 1 litr, cała miska 4.4 chyba ma
Odkopuję temat.
Jakie uszczelniacze polecacie? Wymienię jeszcze same uszczelniacze. -Dlaczego? otóż:
Wczoraj zmierzyłem olej, było min. Czyli spalanie okropelne, nawet nie pytajcie ile. Dolałem coś ok. 400ml i po jakimś czasie odpaliłem samochód przestawiłem i pomyślałem, że dam mu nieco po obrotach... Siwe dymy, okolica zadymiona
Doszedłem do wniosku, że olej spływa przez uszczelniacze i jest wypalany na tłokach, a to by tłumaczyło to, że po zalaniu dolewki tak okropnie dymiła, a potem jak pojeździłem chwile, auto się rozgrzało i dymienie praktycznie ustało..
Co sądzicie o tej tezie?
Jakie uszczelniacze polecacie?
Teza dobra ale na krótka metę bo jak tak pije olej to uszczelniacze i może tak ale muszą być rozjechane prowadnice zaworów, a jak kolego zrobisz to daj znać czy pomogło i jakie koszty miałeś, powodzenia.
A na wysokich obrotach kopci? Rozgrzej auto, na postoju kilka razy okolice czerwonego pola i zobacz czy kopci - jeśli tak to pierścienie
Ja kupiłem uszczalniacze w ASO, oryginalne za 64zł ?? 16 sztuk, to są takie małe na pół centymetra gumki z ściągaczem, nic specjalnego ;d Bynajmniej u mnie działaja
Witam Was jeszcze raz.
Na poważnie zastanawiam się już co dalej robić i co będzie bardziej opłacalne?
Zdzierać głowicę, robić uszczelniacze, ew prowadnice, pierścienie, nie wiadomo jak z panewkami potem i do tego pasuje już rozrząd ogarnąć, olej i co jeszcze po drodze wyjdzie?
Czy szukać silnika (jakiego? duże problemy są chcąc wsadzić 2.0 zamiast 1.6 lub 1.8 które nie były w 147?) i potem znów się modlić, żeby nie było jak z tym?
Wychodzi remont generalny, większość spraw próbowałbym ogarnąć we własnym zakresie, wiadomo głowicę trzeba byłoby oddać.
Ostatnio edytowane przez Matti13344 ; 22-05-2016 o 13:40
Polecam zrobic remont. No kupujac niwy silnik nie wiesz na co trafisz a robia remont wydasz podobna kwote a silnik masz jak igle. Ja juz jezdze 3 tyd po remoncie i nie bierze oleju, wiec efekt jest. Remont glowicy, poerscienie, uszczelniacze, panewki nie wszystkie przy okazji rorzad i wariator. Cenowo wyszlo mi okolo 3-4 tys ale napotkalem kilka niechcianych rzeczy bez, ktorych można zrobic to o wiele taniej.
Była AR 147 2005r. 1.6 TS 105KM - LPG
Jest AR 147 TI Black Line 2007r. 1.6 TS 120KM - LPG
Jest AR 159 2007r. 1.9 JTDm 150KM
www.da-cars.5v.pl - serwis samochodowy
Wymiana samych uszczelniaczy zaworowych raczej nic nie da. Ja wymieniałem już 3 razy. Za każdym razem ściąga mi uszczelniacze. Wyrobienie są już prowadnice i muszę oddać głowice do remontu. Wymiana na krótko pomagała, spalanie oleju spadło, ale niestety w ramach przejechanych kilometrów wszystko wracało do normy.
Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Witam kolegów, moja bella zaczyna więcej pić tego oleju bo już koło 0.8 L na 1000 to dużo, i nie wiem jak rozpoznać czy to przez pierścienie czy uszczelniacze dodam że dymu białego czy niebieskiego nie ma nic a nic ani na zimnym ani na ciepłym silniku, widać delikatny dymek ale czarny i to muszę go dobrze wkręcić na obroty by był widoczny, jakie macie pomysły ? proszę o radę jak to zużycie ograniczyć bo jak przyjdzie do wymiany pierścieni to niestety ale mnie nie stać na taką inwestycję w silnik.
W końcu odstawiłem samochód do mechanika. Pierwsza kolejność to sprzęgło. Ostatnio już coraz niżej brało, aż w końcu ukłąd sie zapowietrza do tego stopnia, że przy wyrzuceniu 5biegu nie wbije 4, trzeba podpompować pedałem i da się wbić bieg natomiast jest on nadal "gumowaty". Temat kiedyś już przerabiałem, ale w 156. okazało się, że to nie był wysprzęglik ani pompka przy pedale, a zniszczona tarcza sprzęgła. Aktualnie odstawiłem do gościa ma wszystko sprawdzić ustalić przyczynę i to naprawić.
Drugim tematem był remont silnika. Cena max którą mi powiedział, ze wyjdzie to 1700zł. Głowice wiezie do Rzeszowa, zmienia pierścienie, panewki jeśli jest potrzeba itd.
Zobaczę co zrobi ze sprzęgłem i jak się z tym upora, jak będzie faktycznie ok to oddaje auto w jego ręce i remont.
Znaleźć teraz kogoś godnego to jest wyzwanie tak wam powiem. W mojej miejscowości jest coś 4 warsztaty.. po jednym auto zapaliło się po przejechaniu 25km, w innym samochodzie po tym warsztacie poszła uszczelka pod głowicąi itd, inni mlaskają, narzekają.. a pieniądze chcieliby za nic.