Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum, regulamin przeczytałem, użyłem opcji szukaj i przeczytałem kilkanaście temtatów ze sprzęgłem. Nie znalazłem mojego przypadku, a przynajmniej tak mi się wydaję, spróbuję opisac co boli mojego Afika
Otóż, auto kupiłem pare dni temu Pan sprzedawał bo twierdzi że poszło sprzęgło, więc kupiłem jako uszkodzony (naprawię to sam). Objawy są następujące:
Pedał sprzęgła praktycznie 3/4 wpada przy naciśnięciu i na samym dole te 1/4 tylko stawia jakiś opór przy jego wciskaniu, pedał odsakukej do góry, przynajmniej tak wygląda. Jeżeli chodzi o biegi, na zgaszonym silniku bez sprzęgła wchodzą wszystkie ładnie bez problemu. Jak się odpali auto to nie ma mowy na wbicie biegu, jak próbuje dwujke wbijać z wciśniętym sprzęgłem, to auto chce odjeżdżać, ale nie da się wbić i tak żadnego biegu. Auto jak odpale na dwujce to poszarpie i pojedzie ale nie wybije biegu za żadne skarby, to samo z wstecznym. Dwumas przy gaszeniu silnika jest cicho, nie "klekocze" cicho ładnie bez luzu się "gasi"
Czytałem o wysprząglikach właśnie i pompach, sam już wymieniałem raz w 166 2.4 JTD właśnie wysprzęglik, ale tam poprostu pedał wpadał i nie odbijał.
Pan który sprzedawał powiedział że auto jeździło i nagle według niego sprzęgło poszło, i nie mógł biegu wbić. Powiedział że jak auto chodziło to było od czasu do czasu było słychać stukot pewien. Auto ma 200 kkm oprzejechane. Mam nadzieje że nie zostane zganiony za kolejny temat o sprzęgle, proszę o podpowiedź.