Zrób w mesie test kontrolki![]()
Zrób w mesie test kontrolki![]()
Od tego zacząłem, jakby się dało to nie było by tematuniestety się nie da- próbowałem MES-em i nie tylko zresztą, skutek ten sam - takiego testu nie można wykonać w wersji zegarów bez świecącej kontrolki ( błąd, żądanie spoza zakresu itp. komunikaty) .
Przedlift Distinctive 2012 - kontrolki brak.
W poliftowej (prod. 2013) też nie ma. Tzn. może i jest, ale nie świeci się po przekręceniu kluczyka. Takie cuda.![]()
no właśnie nie jest to regułą, instrukcja swoje a życie swoje....... kol. zyto dla przykładu ma rekonfigurowalny i kontrolkę zarazem. Pal licho z kontrolką bo nie o nią w zasadzie chodzi tylko o to czy faktycznie się u mnie pojawi taki komunikat na wyświetlaczu skoro fabrycznie miałem wszystko skonfigurowane pod wyswietlacz zwykły z kontrolką akumulatora. BC sobie oczywiście przekonfigurowałem pod wyświetlacz matrixa ale nie jestem pewien czy ECU bedzie poprawnie współpracował w temacie ewentualnej awarii alternatora, dla spokoju chciałbym to widzieć dlatego muszę zainicjować jakąś "awarie ładowania " i w praktyce zobaczyć co się będzie działo
. Jak to jest fabrycznie to ja doskonale rozumiem - kontrolka lub wyświetlacz i wiadomo że musi to działać.
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 26-05-2016 o 00:07
a pytanie - czy jak ktoś nie ma kontrolki fabrycznie - czy test kontrolki pokaże mu taki sam komunikat jak u Ciebie ? czy poprostu zapali się kontrolka i komunikat na wyświetlaczu ? Ja nie mam MESa niestety, żebym mógł sprawdzić
Jednak nie mam tej kontrolki. Byłem pewien, że jest. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jest kontrolka ciśnienia oleju, a ładowania brak.
oki, czyli by się potwierdziło że wszystkie wersje z matrixem nie posiadają kontrolki tylko info na wyświetlaczu . Gdyby ktoś jeszcze mógł zrobić MES-em lub AlfaOBD test "kontrolki ładowania" i napisać co się dzieje bo jestem ciekaw czy ten test też nie zadziała jak u mnie czy jednak się wyświetli ta tajemnicza ikona![]()
Ani MESem ani AlfaOBD w mojej Giulittcie nie udało się zrobić testu kontrolki - bład jak wcześniej pisali inni wartość z poza zakresu czy coś takiego.
Jeśli chcesz się bawić to myślę że wypięcie połączenia D+ z alternatora do sterownika silnika (pin 90) pewnie wywołałoby brak ładowania.
Tu 2 pdf-y z ePera dla MA:
E5010 STARTING AND RECHARING (S&S, TCT transmission .pdf
E1010 POWER SUPPLY (S&S) .pdf
Tu trochę opisu z ePera na temat:
The efficiency of the recharging system is controlled by the Body Computer:
- the engine management control unit sends the D+ signal to the Body Computer which monitors the efficiency of the alternator recharging system by recording two parameters: the voltage signal from alternator terminal D+ and the engine rpm signal that is also received from the engine management control unit via the CAN.
- at key-on while the voltage is less than approx 5.5 V, the Body Computer indicates that recharging is insufficient; when the voltage exceeds 5.5 V, the warning light goes off.If,
on the other hand, with the engine running (rpm higher than 700), the voltage drops below a threshold of 4.5 V, the warning light comes on constantly, possibly accompanied by a message in the display.