Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: Pożar/zwarcie instalacji pomocy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar tomsson
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V SW 150 PS

Domyślnie

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160524_201833.jpeg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	45.6 KB
ID:	201898Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160524_201909.jpeg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	53.9 KB
ID:	201899Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160524_202004.jpeg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	56.0 KB
ID:	201900

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

No to grubo. Trzeba uważac by czegoś nie zakopać przy składaniu tapicerki. Sam w renówce musiałem wywalać jeszcze raz tapicerę bo mi gdzieś kluczyki do alfy wcięło
    Powodzenia w reanimacji.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Minęło kolejne 1,5 tygodnia a auto jak stało tak dalej stoi na Paprotnej. Jestem zawiedziony postępowaniem panów z serwisu. Blisko tydzień minął zanim ktokolwiek do niego zajrzał. Od 13 maja auto jest na serwisie. Do 19 maja nie działo się nic, wtedy dopiero poproszono mnie o poszukanie części na własną rękę. Wczoraj auto miało być do odbioru, ok. godz. 14 obiecano mi tel do godz. 16 i odbiór auta dzisiaj. Telefonu się nie doczekałem, a dzisiaj nikt nie odbiera. Przykro mi to pisać ale już nie skorzystam z usług tych panów.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał tomsson Zobacz post
    AC w takiej sytuacji nie zadziała, tylko w wypadku podpalenia. A szczególnie jeśli doszliby , że ktoś założył przewód "+" bez zabezpieczenia i nie do końca zaizolowany. Bo jak się okazało szedł przewód najprawdopodobniej do subwoofera i tyle. Jeśli chodzi o odpięcie aku, jest to moja pierwsza alfa do tej pory odkręcałem "+" jeśli chciałem odpiąć aku. Pierwsza moja myśl była żeby ugasić pożar bo na odpięcie aku nie będzie czasu, teraz płace za swoją niewiedzę bo fakcie za jasnego zobaczyłem , że jest "zastrzask" na minusie. Ale do sedna Panowie potrzebna pomoc jeżeli ktoś ma lub wie kto ma instalację do Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW 16V po liftową, to bardzo bym prosił o info na chwilę obecną walczę z czasem gdyż w środę popołudniu muszę być w Berlinie na wizycie lekarskiej.
    Współczuję. Nie chcę dokopywać. Ale w każdym aucie jak odpinasz akumulator powinieneś zaczynać od odpięcia klemy ujemnej.
    Przy podłączaniu najpierw podłączasz plus później minus.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

Minęło kolejne 1,5 tygodnia a auto jak stało tak dalej stoi na Paprotnej. Jestem zawiedziony postępowaniem panów z serwisu. Blisko tydzień minął zanim ktokolwiek do niego zajrzał. Od 13 maja auto jest na serwisie. Do 19 maja nie działo się nic, wtedy dopiero poproszono mnie o poszukanie części na własną rękę. Wczoraj auto miało być do odbioru, ok. godz. 14 obiecano mi tel do godz. 16 i odbiór auta dzisiaj. Telefonu się nie doczekałem, a dzisiaj nikt nie odbiera. Przykro mi to pisać ale już nie skorzystam z usług tych panów.
    No faktycznie porażka. Ja po takim czasie bym negocjował cenę za zwłokę. A dali chociaż auto zastępcze?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pirat159 Zobacz post
    No faktycznie porażka. Ja po takim czasie bym negocjował cenę za zwłokę. A dali chociaż auto zastępcze?
    Uznam to za pytanie retoryczne

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Współczuję. Nie chcę dokopywać. Ale w każdym aucie jak odpinasz akumulator powinieneś zaczynać od odpięcia klemy ujemnej.
    Przy podłączaniu najpierw podłączasz plus później minus.
    To nie chodzi o dokopywanie, człowiek uczy się na błędach tylko szkoda , że swoich Gdybym wiedział , że się przewrócę to bym się położył

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Blisko tydzień minął zanim ktokolwiek do niego zajrzał. Od 13 maja auto jest na serwisie. Do 19 maja nie działo się nic
    Nie chcę ich jakoś specjalnie bronić, nie znam sprawy ani tego co obiecywali, ale we Wrocławiu wszyscy do nich walą drzwiami i oknami, nie mają za bardzo konkurencji, więc są zawaleni robotą. Trochę to dziwne w sumie, bo 159 jeździ coraz więcej. Nie wiem też co ci obiecywali, ale akurat to, że zajęli się autem dopiero po kilku dniach to chyba normalne, skoro mieli zawalony warsztat innymi tematami. Największym minusem jest obiecywanie nierealnych terminów. Ja się już przyzwyczaiłem, że oddaję im auto na przegląd na 2-3 dni, bo zawsze coś tam im wychodzi nieprzewidzianego, a przy takiej robocie jak przekładanie instalacji to tam jest więcej roboty niż przy wymianie nagrzewnicy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Nie chcę ich jakoś specjalnie bronić, nie znam sprawy ani tego co obiecywali, ale we Wrocławiu wszyscy do nich walą drzwiami i oknami, nie mają za bardzo konkurencji, więc są zawaleni robotą. Trochę to dziwne w sumie, bo 159 jeździ coraz więcej. Nie wiem też co ci obiecywali, ale akurat to, że zajęli się autem dopiero po kilku dniach to chyba normalne, skoro mieli zawalony warsztat innymi tematami. Największym minusem jest obiecywanie nierealnych terminów. Ja się już przyzwyczaiłem, że oddaję im auto na przegląd na 2-3 dni, bo zawsze coś tam im wychodzi nieprzewidzianego, a przy takiej robocie jak przekładanie instalacji to tam jest więcej roboty niż przy wymianie nagrzewnicy.
    13
    Ja oddawałem do tej pory 2 razy auto na przegląd i wymianę wahaczy, nie było większych problemów termin z lekką górka spełniony. W tej sytuacji 9 maja poprosiłem o wstawienie auta, 13 maja dostali auto. 19 maja otrzymałem telefon , że sam mam poszukać sobie takiej instalacji, ponieważ są zawaleni robotą. I ta ostatnia rzecz jest w tym wszystkim najgorsza, jeżeli zdecydowali się przyjąć auto do naprawy to liczyłem , że zrobią to bez zbędnej zwłoki. Gdybym wiedział jak sytuacja będzie wyglądać nie czekałbym kilku dni od zaistniałej sytuacji.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

13
    Ja oddawałem do tej pory 2 razy auto na przegląd i wymianę wahaczy, nie było większych problemów termin z lekką górka spełniony. W tej sytuacji 9 maja poprosiłem o wstawienie auta, 13 maja dostali auto. 19 maja otrzymałem telefon , że sam mam poszukać sobie takiej instalacji, ponieważ są zawaleni robotą. I ta ostatnia rzecz jest w tym wszystkim najgorsza, jeżeli zdecydowali się przyjąć auto do naprawy to liczyłem , że zrobią to bez zbędnej zwłoki. Gdybym wiedział jak sytuacja będzie wyglądać nie czekałbym kilku dni od zaistniałej sytuacji.
    Nie wiem jak oni to planują naprawiać, czy wymieniać wiązki na nowe, czy tylko naprawiać. Nowe wiązki kosztują majątek - np taka prosta/krórka do bagażnika w sedanie, z 10 kabli ze 4 wtyczki 850zł. Jeśli masz jakieś główne do wymiany to będą grube tysiące na nowych.

Wiązek jest dużo rodzajów, w zależności od wyposażenia itp są albo nie ma niektórych połączeń (choć często szczególnie przed liftem wkładano praktycznie kompletne wiązki, nawet do golasów). Nie wiem też jak jest z dostępnością nowych.
    Jeśli musiałbyś szukać używek to ponad to co ktoś inny wymieniał, zadzwoń do tych gości i zapytaj:
    1.Bielsko-B, Tomek tel 519572704 - w ostatnich miesiącach rozbierał chyba 3 szt 159.
    2. okolice Skawiny 519577494, w zeszłym roku parę 159 też rozbierał

wiem że wiele firm rozbierających auta nie bardzo przywiązuje wagę do instalacji elektrycznej (bo to się nie sprzedaje), niektórzy tną na kawałki i wywalają, u innych poniewierać się będzie gdzieś na placu walnięta byle gdzie (czyli pokorodowane konektory itp, do niczego). Jak nie znajdziesz to może lepiej będzie sprawdzić obecną i wymienić popalone kable tylko.

Powodzenia

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Nie wiem jak oni to planują naprawiać, czy wymieniać wiązki na nowe, czy tylko naprawiać. Nowe wiązki kosztują majątek - np taka prosta/krórka do bagażnika w sedanie, z 10 kabli ze 4 wtyczki 850zł. Jeśli masz jakieś główne do wymiany to będą grube tysiące na nowych.
    Ja widziałem auto w połowie roboty i do wymiany szła cała wiązka wewnątrz auta, pod maską pewnie podobnie. Wnętrze rozprute, zdjęta deska rozdzielcza. Widziałem, że instalacja była popalona w wielu miejscach. Myślę, że skala zniszczeń jest dużo większa niż początkowo się wydawało i nie dało się uratować/naprawić tylko spalonych fragmentów.