Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Pożar/zwarcie instalacji pomocy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar tomsson
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V SW 150 PS

Domyślnie Pożar/zwarcie instalacji pomocy

Witam,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, ze to nie zart. Wczoraj po dojechaniu do domu zgasilem auto i jeszcze ok 20 min bawilem sie telefonem. Po tym czasie zaczelo smierdziec spalenizna z pod maska zaczal wydobywac sie dym. Topila sie otulina + na aku. Dodatkowow pojawil sie plomien w slupku kierowca/pasazer. Wyglada to slabo. Na chwile obecna auto odpala jezdzi. Nie dziala bagaznik, drzwi tylne lewe, abs, airbag, wskaznik paliwa (pokazuje 0 litrow). Innych awarii nie stwierdzilem. Pytanie czy cos z tego bedzie jesli tak to do kogo uderzyc? Czy mozliwe ze to wina aku, zakupiony 01.2016r. z gwarancja, 76mAh. Tuborg.

Alfa 159 JTDm 150 KM 2008r. Automat

https://zapodaj.net/04ddd3d16ad3b.jpg.html

https://zapodaj.net/b0fa3fed3ffcd.jpg.html
    Ostatnio edytowane przez tomsson ; 09-05-2016 o 13:59

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

To nie jest czasem dodatkowy przewód zasilania od wzmacniacza? Tak wygląda w dodatku bez zabezpieczenia. Prawdopodobnie przetarło izolacje, zrobiło zwarcie do karoserii i kabel się spalił. Masz szczęście, że siedziałeś w aucie bo mogło być gorzej.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 2.4 JTDM 200Km, 2006, 220Km 450Nm

Domyślnie

Ewidentnie wygląda na kabel od wzmacniacza .... ktoś kto to instalował nie znał podstaw ( powinien być tam bezpiecznik zaraz przy aku ), a jego nie było i poszło zwarcie i się wszystko sfajczyło ...

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

tak się kończą rzeźby mietka kowala... trzeba mieć fantazję żeby nie zabezpieczyć układu żadnym bezpiecznikiem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 2008r. Sedan

Domyślnie

Szczęście w nieszczęściu. Dobrze ze tylko na takich szkodach się skończyło. Tak jak koledzy już pisali, wygląda to na nie seryjne okablowanie car audio niczym nie zabezpieczone na wypadek przepięcia. Rozumiem że kolega miał np. Wzmacniacz w bagażniku ?
    Ostatnio edytowane przez adas_ ; 09-05-2016 o 20:11

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał adas_ Zobacz post
    Szczęście w nieszczęściu. Dobrze ze tylko na takich szkodach się skończyło. Tak jak koledzy już pisali, wygląda to na nie seryjne okablowanie car audio niczym nie zabezpieczone na wypadek przepięcia. Rozumiem że kolega miał np. Wzmacniacz w bagażniku ?
    W aucie jest seryjne nagłośnienie BOSE, ja nie instalowałem , żadnego car-audio i nic mi nie wiadomo żeby było. Chociaż jak to z autem używanym coś mogło być. Czy jest szansa , na w miarę sensowne koszty naprawy w obecnej sytuacji ? Jestem osobą niepełnosprawną z problemami w poruszaniu się. Dlatego auto pozwala mi dotrzeć szybko i łatwo do każdego miejsca

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Najlepiej było by podstawić auto do elektryka. Trzeba by rozebrać kilka plastików i sprawdzić całą wiązkę idąca w lewym progu bo widzę, że nie tyle ten jeden jest upalony. Pewnie upalone pół wiązki dlatego świeci poducha, abs itp. itd. Jeśli tylko strzeliły przewody elektryk powinien to w miarę niedrogo ogarnąć. Chyba, że przy okazji sfajczył się jakiś sterownik wtedy koszty rosną. Tylko podstaw do kogoś sprawdzonego, a nie żadnego grzebka. Pisałeś, ze auto odpala i jezdzi niemniej jednak nie ryzykowałbym tylko całkiem odłączył aku. Jazda z instalacją w takim stanie w najlepszym wypadku może się skończyć uszkodzeniem sterowników, a w najgorszym pożarem.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 10-05-2016 o 19:19

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Auto stoi w tej chwili pod domem z odpiętym aku i czeka na termin na Paprotnej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

Naprawdę przykro się czyta takie tematy, mam nadzieję, że w miarę mało się tam popaliło i naprawa nie będzie droga. Szkoda auta. Przypomina mi się historia jednego gościa, co spalił sobie audi na własne życzenie grzał farelką w aucie (coś ala defa tylko z chin) ale, że kupił ja za jeden oiro uszkodzoną to ja wcześniej naprawił pozbawiając wszystkich zabezpieczeń (bi metal, topiki etc) po dwóch godzinach grzania miał spalony środek, dobrze, ze auto miał szczelne to pożar sam się ugasił

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Na pierwszym zdjęciu widać, że akumulator nie jest odpięty. Dlaczego?!
    Skoro byłeś w aucie i coś się zaczęło tlić to trzeba było od razu zdjąć klemę. Bez spięcia/prądu na kablach nie zagrzały by się aż do tego stopnia.