Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 134

Temat: Słaba klimatyzacja - problem - słabo chłodzi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gryzek_
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2.4 JTD, 185KM, 2007

Domyślnie

Dobra po przeczytaniu tematu cel jest tylko jeden- znaleźć dobry serwis klimy . Mógłby ktoś podrzucić jakieś propozycje serwisów klimy w Warszawie ??

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Podłączę się do tematu, bo wśród zatrzęsienia wątków o klimatyzacji, ten najbardziej pasuje jeśli chodzi o mój problem.

W ubiegłym roku wszystko śmigało bez problemu. Miałem automat ustawiony cały czas na FULL, ewentualnie tylko podregulowywałem sobie temperaturę i chłodziło jak należy. W tym roku mam wrażenie, że wydajność klimatyzacji jest znacząco niższa. Pierwsza myśl - czynnik uciekł, w związku z tym udałem się do polecanego warsztatu na sprawdzenie klimatyzacji, ewentualne uzupełnienie czynnika itp. Wyciągnęli z układu równo 500 g, nabili 700 g (tyle wychodzi wg katalogów, które mają takie warsztaty, naklejki niestety nie mam i nie wiem ile było), posprawdzali, przy okazji zrobili odgrzybianie. Jednak wydajność klimatyzacji w ogóle się nie zmieniła. To co mogłem, to sprawdziłem jeszcze sam i wygląda to następująco:
    - sprężarka jest raczej sprawna, bo się uruchamia,
    - przewody idące do parownika - jeden jest wyraźnie cieplejszy (ale nie gorący), drugi chłodny,
    - oba wentylatory chłodnicy się uruchamiają i działają w takich cyklach,
    - chłodnica (skraplacz) wydaje się być w porządku, nie jest brudna, zasyfiona itp.
    Pojechałem jeszcze raz do tego warsztatu żeby mi dokładnie sprawdzili co i jak, że może np. sprężarka już dokonuje żywota, zawór rozprężny szwankuje itp. Podłączyli jeszcze raz wszystko, sprawdzili ciśnienia i stwierdzili, że układ jest sprawny i nie ma się do czego przyczepić. Zmierzyli jeszcze temperaturę z kratek nawiewu (ustawienie na FULL LOW, czyli wtedy z automatu przełącza się na obieg wewnętrzny) i wyszło 7 stopni, czyli chyba w miarę przyzwoicie, chociaż moim zdaniem taka temperatura z butów nie wyrywa, poza tym na obiegu wewnętrznym (przy założeniu że sterowanie klapki jest sprawne ) to chyba niezbyt wielki wyczyn.

Gdzie ewentualnie szukać co się dzieje z klimatyzacją? Czujniki temperatury? A może zmienić zakład, bo jedyne co potrafią to podłączyć samochód do maszyny i skasować klienta za niepotrzebną wymianę czynnika?

A może ja się czepiam i wszystko jest git? Bo w sumie i teraz takie temperatury że nie za bardzo jest co chłodzić i zaczekać na takie w okolicach 30 stopni i więcej?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

7 stopni z kratek na jałowym biegu to akceptowalny wynik w tak starym aucie. Choć fajnie by było 5 stopni (co raczej jest tylko przy bardzo sprawnym układzie).
    Klima wygląda na wystarczająco sprawną.
    Sprawdź czy trochę zimniejsze poleci jak podniesiesz obroty (w stosunku do jałowych).
    Kompetencje klimiarza są wątpliwe z tego co piszesz.

A na koniec przeczyść czujnik powietrza w kabinie (przy prawym kolanie).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Dzięki, sprawdzę, czy podniesienie obrotów coś da (choć podczas jazdy jakoś nie robiło się wyraźnie chłodniej) i rzucę okiem na ten czujnik.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Opieraj się na pomiarach nie odczuciach. Jeżeli na obrotach będzie wiało 5 stopni to klęka kompresor. Choć tak jak pisałem 7 stopni to jest jeszcze w normie.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz1t Zobacz post
    Gdzie ewentualnie szukać co się dzieje z klimatyzacją?
    A filtr pyłkowy kiedy wymieniałeś? One po 10tys potrafią już być tak zasyfione, że mogą spowalniać przepływ powietrza...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Opieraj się na pomiarach nie odczuciach. Jeżeli na obrotach będzie wiało 5 stopni to klęka kompresor. Choć tak jak pisałem 7 stopni to jest jeszcze w normie.
    Nie no jasne, włożę termometr do sprawdzenia temperatury, tak na czuja to żadna diagnostyka

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    A filtr pyłkowy kiedy wymieniałeś? One po 10tys potrafią już być tak zasyfione, że mogą spowalniać przepływ powietrza...
    Filtr to podstawa, od tego w ogóle zacząłem, wymieniłem go w poniedziałek i nie zrobiło to żadnej różnicy, chociaż stary był nieco zapchany liśćmi i igłami z drzew.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

dobrze masz poskładane podszybie i tą ściankę grodziową ? bo tamtendy może zasysać gorące powietrze z komory silnika.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Cytat Napisał gennosuke Zobacz post
    dobrze masz poskładane podszybie i tą ściankę grodziową ? bo tamtendy może zasysać gorące powietrze z komory silnika.
    Raczej jest poskładane dobrze, bo klimatyzacja pogorszyła się bez jakiejkolwiek ingerencji w tamte rejony.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

poszukaj ile powinieneś mieć nabitego czynnika i nie opieraj się na automatach do nabijania bo to się ma nijak do tego co ma być -jeśli ma być 500 to ma być 500 jeśli 550 to 550 a różnica 200 g po między tym co miałeś poprzednio to ogromna różnica. ze względu na duże różnice ciśnienia przy takiej ilości czynnika może ci się wyłączać kompresor. na zimnej stronie powinno być ok. 6 atm a na ciepłej ok 16 atm . na manometrach .Mój klimatolog trzymał mój samochód z włączoną klimą ok 2 godzin , żeby być pewnym ,że wszystko jest w porządku .