Strona 16 z 40 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 398

Temat: Julka z 2016... kilka pytań przed zakupem

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Vieworld
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    CLK C209

Domyślnie

czyli w skrócie mówiąc z tego co widzę:

A - deszcz, lód, śnieg mokry
    N - miasto, śnieg gęsty
    D - trasa, drogi poza zabudowanym

To teraz pytanie trochę inne. Co z górami i częstymi ostrymi zakrętami sięgającymi czasem blisko 360 stopni? Tatry to jedno, ale w Norwegii przy Fiordach takich ostrych zakrętów to jest co kilkadziesiąt/kilkaset metrów (serpentyny) często są one z górki lub pod nią. Jak na takich drogach? Teoretycznie "D" bo Q2 jest, ale znów ten tryb jest bardziej dynamiczny i hmm... hamulce mogą szybciej pójść?

Gdyby ktoś nie wiedział o czym dokładnie mówię: http://motovoyager.net/2014/06/szlak...h-drog-europy/
    Ostatnio edytowane przez Vieworld ; 12-06-2016 o 12:49

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał Vieworld Zobacz post
    czyli w skrócie mówiąc z tego co widzę:

A - deszcz, lód, śnieg mokry
    N - miasto, śnieg gęsty
    D - trasa, drogi poza zabudowanym

To teraz pytanie trochę inne. Co z górami i częstymi ostrymi zakrętami sięgającymi czasem blisko 360 stopni? Tatry to jedno, ale w Norwegii przy Fiordach takich ostrych zakrętów to jest co kilkadziesiąt/kilkaset metrów (serpentyny) często są one z górki lub pod nią. Jak na takich drogach? Teoretycznie "D" bo Q2 jest, ale znów ten tryb jest bardziej dynamiczny i hmm... hamulce mogą szybciej pójść?

Gdyby ktoś nie wiedział o czym dokładnie mówię: http://motovoyager.net/2014/06/szlak...h-drog-europy/
    Mozesz pojechac to na A, bo masz prefill i q2, a kierownica nie zmeczy Ci lap na nawrotach. Reakcja gazu inna ale w jezdzie serpentyna za serpentyna nie liczy sie tak pierdolniecie turbo co plynnosc
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Cool

Wszystko zależy jak "dynamicznie" chcesz przejechać.

Ja przejechałem 2 drogi przez całą południkową długość Alp i dwie lokalne do miejscowości narciarskich (na końcu drogi, że tak je nazwę). Potwierdza się to co mówią kierowcy BORu, że 95% zakrętów można przejechać bez odrywania rąk od kierownicy, czyli tak do ~135 stopni skręcenia kierownicy.

Jeśli chodzi o tryby to gdy jest sucho spokojnie lecisz w D, jedziesz cały czas z prędkością = ograniczeniu prędkości i jest ok. I w górę i w dół. Trzeba pamiętać o normalnych zasadach jazdy w górach. Hamowanie biegami, raczej utrzymywanie wyższych obrotów na niższym biegu (żeby nie pokonywać wzniesienia przy 1200 rpm na VI, tylko raczej 2700 na IV). Przynajmniej ja wolę mieć pod butem troszkę zapasu. Q2 czy nie-Q2 nie ma w tym momencie znaczenia.

Raz jechałem po zmroku w padającym gęstym śniegu, ale w górę. Widziałem tunel z płatków śniegu bardziej niż drogę. Ale, że było pusto to dopaliłem A i jechałem bardziej rajdowo, czyli dzida na prostej - hamowanie przed zakrętem. Niestety w ramach tej dzidy regularnie traciłem trakcję na II i III biegu. Często też musiałem wychodzić z zakrętu na I, bo nic nie widziałem... Ale ew. wcześniejsze reakcje ESP/ASR pozytywnie oceniam.

Myślę, że tryby spokojnie sam odkryjesz. 100% to kwestia osobistych preferencji. Ja przełączam się na A w śniegu i deszczu. Poza tym głównie D, chyba, że akurat mnie ciekawość weźmie na N na parę tygodni.

Btw - nie 360 tylko 180 stopni. 360 to już "bączek", a nie zakręt, a do bączków jak wiemy najlepszy jest tylny napęd.

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    w jezdzie serpentyna za serpentyna nie liczy sie tak pierdolniecie turbo co plynnosc
    Ja tam lubię "pierdolnięcie turbo" na wyjściu z zakrętu W sensie, zakręt 40, zaczyna się prostować, dzida i odkręcamy kierownicą i do 90-tki w te drobne kilka sekund.
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 12-06-2016 o 14:12

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Co z górami i częstymi ostrymi zakrętami sięgającymi czasem blisko 360 stopni?
    To jak dla mnie się nazywa rondem. huehue
    P.S. Tak- musiałem.

Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    CLK C209

Domyślnie

Zerknijcie w linka lepiej a nie piszecie o zakretach 90-180... no dobra 360 nie ma. Jest momentami tylko 270-330

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja przejechałem trasę nr 4 Fiestą pożyczakiem, chyba 75 KM i też było fajnie, a wkurzałem się głównie dlatego, że przede mną zamulał jakiś koleś w sportowym Mercedesie . Takie drogi to sama przyjemność głównie ze względu na widoki, a mniej ze względu na zakręty, bo jest za ciasno, żeby pozwalać sobie na jakieś kozaczenie...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Nie, dodatkowo dochodzi Q2, które też jest aktywne tylko w A i D.
    Cytat Napisał Imć Zobacz post
    W trybie A i D jest załączony system "pre-fill". W N nie.
    Skąd teoria że pre-fill i Q2 działa też w trybie "A" bo pierwsze słyszę? Jest to na wyświetlaczu? W przedliftach oba systemy działają tylko w "D"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    Skąd teoria że pre-fill i Q2 działa też w trybie "A" bo pierwsze słyszę? Jest to na wyświetlaczu? W przedliftach oba systemy działają tylko w "D"
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1oovat.jpg
Wyświetleń:	39
Rozmiar:	153.6 KB
ID:	203485

Nie wiem, jak pre-fill, ale Q2 na 100% w przedlificie też jest.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Zerknijcie w linka lepiej a nie piszecie o zakretach 90-180... no dobra 360 nie ma. Jest momentami tylko 270-330
    nie wiem jak Ciebie, ale mnie w szkole uczyli, że jak skręcisz o 180 stopni to zawrócisz Czasem nawrotki są o trochę większy kąt, jesli jest ona tak ukształtowana, że drogi spotykają się po nawrotce.
    Jakbyś miał 330 stopni to byś musiał przeciąć drogę przed zakrętem

Chyba, że liczysz kąt zewnętrzny trasy - ale wtedy to jest ponad 360 stopni nawet

Byłem na 2 i pół z tych tras z listy (pół bo nie jechałem samą drogą "Tremola" tylko równoległą drogą przez przełęcz Św. Gotharda Z tym, że nie jechałem tam Alfą, a 300 konnym tylnonapędowym autem - i gdybym ponownie pojechał tam Alfą to w przypadku QV jechałbym w trybie N, żeby nie mieć zakwasów od kręcenia kierownicą

Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    CLK C209

Domyślnie

Cytat Napisał mks Zobacz post
    Chyba, że liczysz kąt zewnętrzny trasy - ale wtedy to jest ponad 360 stopni nawet
    Ale klapa... nie przyznaję się, da się gdzieś usunąć posty? hahaha nie wiem co mi odwaliło z tym 360* ...idę potłuc wszystkie lustra w domu bo nie spojrzę sobie w twarz

Cytat Napisał mks Zobacz post
    i gdybym ponownie pojechał tam Alfą to w przypadku QV jechałbym w trybie N, żeby nie mieć zakwasów od kręcenia kierownicą
    Dzięki, czyli w takim przypadkach "N". Pewnie wszystko wyjdzie w praniu, ale ja zawsze lubię wiedzieć wszystko z wyprzedzeniem