To by oznaczało, że nie ma już wolnego od tej wady silnika JTDm.
To by oznaczało, że nie ma już wolnego od tej wady silnika JTDm.
Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.
No ale o czym Ty piszesz? Dziurę w tłoku może także spowodować "lejący" wtrysk. Taki problem może spotkać każdy silnik spalinowy.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Skrzynia M32 też ogólnie jest bardzo dobra. Tylko niewłaściwie użytkowana w niewłaściwie skonfigurowanych autach![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jak problem jest nietypowy i się na tym sami nie znamy to jedziemy do mechanika. Jak Cie będzie coś bolało to też będziesz po forach pytał, a później czekał tygodniami na odpowiedz czy udasz się do lekarza? Nie wiem czego oczekujesz po forum gdzie większość użytkowników to laicy, a jak już dłubią w aucie to hobbystycznie. Mechanicy z prawdziwego zdarzenia przeważnie nie mają czasu pisać na forum, a jeśli już piszą to też nie stawiają diagnozy wprost bo po pierwsze ciężko zdiagnozować auta online po drugie dlaczego mają za kogoś odwalać robotę? Osobiście po stokroć wole jak nikt nic nie napisze niż jak mają stawiać blednę diagnozy, które niepotrzebnie wyciągną Ci kasę z portfela.
Dzwonił mechanik i padła pompa wysokiego ciśnienia, masa opiłków za nią, sprawdzi wtryski i da znać
Pompa i wtryski to jest pikuś w porównaniu do tego dlaczego wytworzyło się ciśnienie w skrzyni korbowej.
W tym artykule z Auto Świata jest opisane jak opiłek metalu zniszczył silnik. Według mnie bzdurą jest, że wpadł on z paliwem. W mojej opinii wyleciał z pompy za filtrem paliwa, dlatego Alfa Romeo wymieniła silnik na gwarancji.
http://www.auto-swiat.pl/uzywane/alf...tdm-test/9rl3j
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
A więc tak, jest kompresja na cylindrach, turbo nie żyje, wypalone i stoi w miejscu, dwa wtryski do wymiany. Usunie mi DPF i zobaczymy