Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Temat: [156] Problem z silnikiem 1.8 TS

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 16v TS 1998r

Domyślnie [156] Problem z silnikiem 1.8 TS

Witam. Mam problem z moja AR. Mianowicie posiadam ja od 29.12.2013 i poprzedni właściciel serwisował Alfę w serwisie Boscha P-Ń. kupując moje 156 wszystko wydawałoby sie w porządku. Na dzień dobry po tyg wymieniałem kompletne tylne zawieszenie (uprzedzał mnie, że robił cały przód a tyłu nie ruszał), bo urwał sie kielich tylnego amortyzatora. Wymieniłem także pasek rozrządu , bo na zimnym silniku piszczał (rozciągnięty??). Ale przejde do problemu, który trapi mnie od ok 2-óch tygodni. Zaczęło mi stukać cos w silniku (dźwięk podobny do stukania zaworów) więc postanowiłem sprawdzić poziom oleju. Była niecała połowa to mu literek dolałem (lecz przez mój rozpęd i przebieg alfy 223tkm wlałem 15w40 mobila 2000) przez pewien czas było w porządku, lecz stukanie powróciło. Na zimnym silniku jest prawie niesłyszalne, lecz przy ciepłym silniku są już zauważalne. Przy jeździe do 2000 obr/min też w środku tego nie słychać za bardzo. problem stuków zgłaśnia się powyżej 2000 obrotów. Stukanie tak jak napisałem jest podobne do tego jakby zawory stukały. Nasłuchując go dzisiaj dźwięk dochodzi mniej więcej z okolicy wlewu oleju lub góry silnika w pobliżu koła położonego najwyżej silnika. Znajomy posiadający sklep z częściami powiedział, że nie chce mnie straszyć ale panewka mogła dostać. A na taki wydatek nie do końca mnie by było stać zeby rozbierać głowice i planować ją.
    Proszę o pomoc, bo autko wyglądem nie jest poniszczone i zawsze chciałem mieć właśnie ten model. Nie chcę się zawieść tym autem i mieć odrazę do AR.
    Miał ktoś podobny problem???

Użytkownik Rowerzysta Avatar TomekN
    Mieszka w
    Jarosław/okolice
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16v TS "98 była , Alfa Romeo 156 2.4 JTD 20V "2005 jest

Domyślnie

Nie chcę Cię martwić ale Twój znajomy chyba ma rację
    ja co prawda mam 2.0 ts ale objawy były takie same. Nie wiem czy dobrze zrobiłeś z tym olejem, u mnie jest przebieg 270tkm a leje 5w40. Dobierz się do miski olejowej (albo zleć to komuś) i wszystko będzie jasne

Wysłane z mojego Galaxy Core przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto

Domyślnie

Sam tego robic nie bede bo nie mam warsztatu na takie zabawy a jak poznac sciagajac miske olejowa ze panewki poszly?

Użytkownik Rowerzysta Avatar TomekN
    Mieszka w
    Jarosław/okolice
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16v TS "98 była , Alfa Romeo 156 2.4 JTD 20V "2005 jest

Domyślnie

Na początek przy spuszczaniu oleju prawdopodobnie będzie widać opiłki ale jak zdejmie się całkiem miskę to na którejś panewce będzie czuć luz

Wysłane z mojego Galaxy Core przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewie dlatego gość sprzedał ten samochód.
    Zrób jakieś nagranie to posłuchamy.
    Przyczyn stukania w silniku może być wiele.
    Nie za bardzo rozumiem, co piszez o pasku rozrządu. Pasek rozrządu praktycznie się nie rozciąga i nigdy nie piszczy.
    Może wymieniałeś pasek wieloklinowy napędu osprzętu? Chociaż i on nie powinien piszczeć bo w TS jest napinacz automatyczny.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Nie wlewaj 15w40 bo to za gęsty olej do TS to po pierwsze
    Po drugie jak coś to lej 10w40 masz nawet napisane na etykiecie jak otwierasz maskę,czerwona etykieta 10w40 nawet jak masz duży przebieg,nie przejmuj się ubywaniem oleju bo TS lubią pić olej,jeden więcej drugi mniej go wypije
    po trzecie może to stukać któraś panewka,ale tak na odległość nic nie powiemy,nagraj filmik albo na dyktafon jak chodzi silnik przy dodawaniu gazu i wklej go tu,to się oceni
    Niekoniecznie musi być to panewka,ale przeważnie ,jak po dodawaniu gazu tak się dzieje ,to panewka któraś może dawać o sobie znak
    jest możliwość,że masz źle ustawiony rozrząd,niedawno wymieniałeś z tego co piszesz ,być może mechanik nie do końca wykonał prawidłową robotę,przed wymianą paska też ci tak stukało?
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 07-03-2014 o 11:21

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Tak jak pisałem kiedyś w innym temacie o wlewaniu 15W40. Że mogą wystąpić awarie różne w naszych TS-ach. Od panewek po rozszczelnienie po wymianie na 10W40 . Byłem świadkiem takich anomali i mnie tu znegowano ... Kolego zrób filmik wrzuc na you tub-a. Wszystko w tedy będzie jasne. I na przyslosc pamiętaj że każdy silnik ma zalecenia producenta

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Albo zawory grają bo za gesty olej. Tez bywa tak że silnik poprostu na chłopski rozum nie toleruje tego oleju. Dlaczego. Zależy od parametrów. Wystarczy zmienić olej na taki jak ma być i wszystko ustanie. Ale to jest opcja bez panewek.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Pewie dlatego gość sprzedał ten samochód.
    Zrób jakieś nagranie to posłuchamy.
    Przyczyn stukania w silniku może być wiele.
    Nie za bardzo rozumiem, co piszez o pasku rozrządu. Pasek rozrządu praktycznie się nie rozciąga i nigdy nie piszczy.
    Może wymieniałeś pasek wieloklinowy napędu osprzętu? Chociaż i on nie powinien piszczeć bo w TS jest napinacz automatyczny.
    Pasek rozrządu był zmieniony, bo w serwisie boscha założyli swój i ten przy zimnym silniku piszczał. Nr paska 1 987 947 984 (6PK1840). Teraz mam innej firmy i jest ok (piszczenie paska). Zaczne od wymiany oleju i filtra oleju. Nagranie dodam jeszcze dzisiaj. W innych tematach czytałem, że może być to pompa oleju, wspomagania lub alternator. Od nie takiego oleju też pisali, że wariator mógł paść (poprzedni gość wymieniał już raz go). Przy wymianie oleju poprosze też, żeby ściągnął miskę oleju i sprawdził panewki (znajomy na stacji kontroli ) więc będzie co nie co jasne

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał e5nio Zobacz post
    Tak jak pisałem kiedyś w innym temacie o wlewaniu 15W40. Że mogą wystąpić awarie różne w naszych TS-ach. Od panewek po rozszczelnienie po wymianie na 10W40 . Byłem świadkiem takich anomali i mnie tu znegowano ... Kolego zrób filmik wrzuc na you tub-a. Wszystko w tedy będzie jasne. I na przyslosc pamiętaj że każdy silnik ma zalecenia producenta

Od tego, że zrobił dolewkę 15W40 nie powinno się nic stać, chyba że olej się "zważył"
    Raczej bardziej prawdopodobne jest, że poprzedni właściciel dolał jakiś zagęstnik w postaci np. motodoktora, a kolega po dolewce rozrzedził pierwotną miksturę i wtedy zaczęło stukać.
    W każdym razie ten silnik na pewno jest do kompleksowego przeglądu i trzeba tylko mieć nadzieję, że to stuka coś mało ważnego.