Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Problem z silnikiem

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie Problem z silnikiem

Witam taki mam mały problemik od jakiegoś czasu silnik zaczął dziwnie chodzić (jtd 8V 115), a mianowicie mam wrażenie jakby cykał - słychać to zjawisko przy wyższych prędkościach ale na wolnych obrotach też to zjawisko występuje. Oleju nie brakuje bo regularnie go sprawdzam. Zrzucałem pasek od urządzeń pomocniczych z nadzieją, że może napinacz hałasuje ale to też nie to. Poniżej zamieszczam link można posłuchać jak to coś działa.
    http://www.youtube.com/watch?v=L76ulw9P_sc

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

A rozrząd kiedy robiony.

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Rozrząd robiłem 2 albo 3 lata temu ale nie zaglądałem teraz na stan paska, napinacza i rolek.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    -była: Alfa 156 1.8ts , Alfa 147 1.9jtd, jest: Seat Leon 1.9TDI 210hp, Alfa 147 1.9 16v

Domyślnie

nieźle a olej kiedy wymieniany?

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Wszystkie płyny i filtry wymieniałem teraz w wakacje. Ogólnie zawsze o takie rzeczy dbam żeby na czas wszystko wymienić. Autem robię przeważnie rocznie max 12 tys więc myślę, że rozrząd jest ok. Do rozrządu zaglądałem jakoś ponad rok temu sprawdzałem stan paska (kiedyś miałem problem bo mi rozrząd przeskoczył ale już od 2 lat mam z tym spokój). Po prostu tak z dnia na dzień auto bez żadnych niepokojących objawów zaczęło źle chodzić w senie ten dźwięk silnika brzmi niepokojąco. Zjawisko to nie było poprzedzone żadnymi dziwnymi objawami typu szarpanie silnika itp. po prostu zaczęło pewnego dnia tak jakby cykać, a że lubię mieć wszystko dobrze zrobione to próbuję dojść do ładu i składu dla czego tak jest. Oczywiście dobrze by było samemu dojść do tego ale jak to nie pomoże to chyba oddam jakiemuś mechanikowi auto może on coś wymyśli. Na pewno pasek urządzeń pomocniczych jak i te urządzenia mogę wykluczyć bo tak jak pisałem na zdjętym pasku dźwięk silnika był taki sam. Co do rozrządu to myślę że jakby coś z nim było nie tak to by pewnie łożyska kwiczały itp. Nie wiem czy coś wewnątrz silnika nie padło ale uato chodzi bez zarzutów przyspieszenie jest, na czarno nie dymi, błędów nie ma.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    -była: Alfa 156 1.8ts , Alfa 147 1.9jtd, jest: Seat Leon 1.9TDI 210hp, Alfa 147 1.9 16v

Domyślnie

może też być dziurawy kolektor wydechowy przy bloku silnika. Co prawda miałem taki objaw w Ts-ie no ale w jtd też może tak być. sprawdź to.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo 147 Ti 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

A ja mysle ze to moze byc poluzowana chlodnica ... mialem doslownie to samo , od
    pal silnik dotknij przewodu od chlodnicy lub wogle chlodnicy i powinno ustac na chwile ( przynajmniej u mnie)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maupa
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    AR Brera 3.2JTS SKY (rekin)

Domyślnie

Ewentualnie sprawdź sobie plecionkę na wydechu ona lubi się rozpadać

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Troszkę czasu już minęło od początku mojego problemu, a dla potomnych myślę że się przyda. Więc tak oddałem autko do mechanika (w sumie dalej u niego jest) i objawy, które można usłyszeć na załączonym filmiku to zużyte panewki. Silnik już się remontuje więc po naprawie powinien jeszcze długo pośmigać. Co do postów wyżej - zanim oddałem auto posprawdzałem te rzeczy, o których mówiliście ale niestety to nie było to, a usterka okazała się poważniejsza i niestety o niebo droższa do usunięcia (okazało się, że panewki zamówione po vinie po numerachg datach mocach itp itd nie pasują do mojego auta).

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Panewki padły w jtd? Ktoś musiał ten silnik nieźle użytkować.