No niestety teraz mi odcina przy prędkości 160 także myślę, że map sensor jest kompletnie do wymiany .
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
No niestety teraz mi odcina przy prędkości 160 także myślę, że map sensor jest kompletnie do wymiany .
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Sprawdziłeś także overboost? Być może map sensor nie był wcale winowajcą. Sprawdź jeszcze overboosta, a w szczególności szczelność wężyków.
overbost!
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
Nie chcę źle wróżyć, ale mi wywalało błąd P0237 i niestety była to wina przeładowującej turbiny - zrób logi jakie masz oczekiwane, a zmierzone ciśnienie doładowania, a będziesz wiedział na czym stoisz. Ponadto jak wkładasz kluczyk to wskazówka od turbo ma leżeć na "0", inaczej map sensor jest "dupnięty"
A ja mam inne pytanie moja turbina przeladowuje 200-500 ponad oczekiwane. Bledu nie wywala auto jeździ ok nic więcej się dziwnego nie dzieje. Egr i klap nie mam. Przeladowuje proporcjonalnie nie ma skoków, w początkowej fazie rozkrecania się turbiny przeladowanie jest w zakresie 200+. Przy wyższych prędkościach przeladuje 500+. Autka.pl twierdzą że to na in plus ale cały czas po głowie mi chodzi co jest przyczyną. Turbina (używana- stan podobno igla zdjęta z auta z przebiegiem 70 tyś ) była kupiona w serwisie autka.pl przy okazji remontu silnika jakieś 3 lata temu. Turbina nie wyje. Turbo lekko szarpnie przy przyspieszaniu w okolicach 2 tys obrotów, ale tutaj chyba wina przycinajacej się geometrii. Po logach widać że czy przyspieszam czy odpuszczam gaz przeladowanie proporcjonalnie odbiega od oczekiwanej. Na postoju bez gazowania przeladowuje ok 50 +
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
To przeładowanie masz na każdym biegu czy od 3+ ?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Na każdym
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Dzisiaj wyczyściłem EGR (prosta sprawa) - był mocno zasyfiony oraz sprawdziłem overboosta - okazało się, że jest ok. Auto na chwilę obecną Odzyskało dynamikę. Turbo dmucha od 2tyś obrotów - ogólnie czuć różnicę. Muszę go gdzieś sprawdzić i wtedy będę wiedział.Na razie dziękuję wszystkim za posty![]()
Odświeżę temat. Czy mógłbyś potwierdzić że czy czyszczenie EGR rozwiązało problem?