Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

A preparaty do czyszczenia wtrysku działają bo właśnie wlalem Extreme za 20 tak z ciekawości

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

Panowie a lekkie pocenie sie w okolicach tej rury co idzie do przespustnicy ma wplyw na korekty i
    lekkie falowanie obrotow

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    AR 159 1.9 120

Domyślnie

Zarzuci ktos okiem na moje korekty, ktore wrzucilem pare postow wczesniej?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Jak robiłeś pomiary? Przypomnę, że testy nie są miarodajne, kiedy są robione na zimnym silniku.

1# Zrób pomiar na biegu jałowym przy temperaturze wody 90 stopni, przy wyłączonych wszelkich odbiornikach energii elektrycznej (światła off, klima off, radio off itd.)
    2# Zrób drugi pomiar, podczas jazdy (zakładka z wykresami w MES). Postaraj się dynamicznie przyspieszać np. 4 bieg, 1500 obr/min i pedał gazu w podłogę.
    Taaa podczas buta w podłodze komp EDC16 często nie wyrabia z korektami i widoczne będą cały czas stałe parametry. Podczas logów dynamicznych nie wciskamy gazu do dechy tylko staramy się stopniowo go wciskać.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Nie, nie wyrabia ale nie są kontrolowane(ale to tylko w maksymalnym zakresie). Dostajesz po prostu maks
    Gaz do dechy od 1500-1800 obrotów i dodatkowo obciążasz samochód ręcznym. Tak się ciągnie do około 4000 obr. na czwartym biegu.

- - - Updated - - -

Źle to ująłem - maksymalnie otwarte.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 01-07-2016 o 08:46
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

To jak się w końcu powinno poprawnie mierzyć korekty?

Dajemy buta w podłogę czy nie?
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Taaa podczas buta w podłodze komp EDC16 często nie wyrabia z korektami i widoczne będą cały czas stałe parametry. Podczas logów dynamicznych nie wciskamy gazu do dechy tylko staramy się stopniowo go wciskać.
    Mnie uczono właśnie tak jak napisałem lub jak napisał @sdero. Czy prawidłowo - nie wiem, ale nie tylko ja tak robię testy.
    Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Nie, nie wyrabia ale nie są kontrolowane(ale to tylko w maksymalnym zakresie). Dostajesz po prostu maks
    Gaz do dechy od 1500-1800 obrotów i dodatkowo obciążasz samochód ręcznym. Tak się ciągnie do około 4000 obr. na czwartym biegu.

- - - Updated - - -
    Źle to ująłem - maksymalnie otwarte.
    Korekty mi trochę spadły po ostatnim czyszczeniu. @sdero można myśleć o jakimś poważniejszym chipie np. 200 KM / 430 Nm i mocniejszym dole z szybszym wstawaniem turbo. Chyba nie powinno być z tym problemu? Widziałem, że te silniki spokojnie wyżej ludzie chipują.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Koledzy... u mnie jest dopiero jakas masakra z wtryskami. Na zimnym (bieg jałowy i jazda) są spoko, wszystkie około 0.2/-0.2 natomiast jak się auto rozgrzeje do okolo 70-80 stopni zaczyna się jazda:
    wtrysk nr 1: -1.9
    nr 2: -1.9
    nr 3: -0.05
    nr 4: 3.9

Wymieniałem ostatnio końcówkę tego 4 wtrysku ale to nic nie dało. Zawory właśnie sprawdzałem i wszystko jest ok. Z autem nie dzieje się nic złego - pali normalnie, ma moc, nie kopci, nie dymi itp. Jak ruszam i obciążenia dostaje to wtedy te korekty maleją, ale nie ma szału i tak... Co może być jeszcze przyczyną takich rozjazdów?
    @sdero : ostatnio robiliśmy u mnie dawki startowe i egr (jakieś 1.5 mies. temu) i rozmawialiśmy o tym wtrysku, że końcówka powinna pomóc... ale niestety tak sie nie stało. Jakieś pomysły?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Zanieczyszczony kolektor ssacy, zasyfiony EGR, dolot, ogólnie syf w układzie paliwowym. Niektórzy na forum mając korekty rzędu 3-4 pisali, że mieli przestawiony rozrząd i to było powodem tak dużych korekt. Warto sprawdzić.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Egr wyłączony, dpf wywalony. Rozrząd raczej przestawiony nie jest bo z tego co czytałem w takim przypadku mają problemy ludzie z autem a u mnie nic niepokojącego się nie dzieje. Jest na forum jakiś poradnik odnośnie czyszczenia kolektora i samego sprawdzenia w 1.9 8v? Szukam ale coś się nie mogę doszukać.