Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: Szarpanie podczas przyspieszenia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Eljasz Zobacz post
    O kurde Przyznam, że jeszcze z jtd styczności nie miał. Tylko vagi. Tylko to u mnie jeździ...
    Mam ten silnik w Fiacie Stilo. mam przejechane 400 k km na nim (dokładnie 390 000). Turbina raz wymieniana. Z samym silnikiem zero problemu. Nie bierze oleju. Nie dymi ani na czarno ani na inny kolor. Ja jestem pełen uznania. Od niedawna mam Alfę z silnikiem 2.2 JTS. I zamierzam na nim zrobić tyle samo. I zrobię to... Ja to wiem.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Eljasz Zobacz post
    Byłem dzisiaj u swojego mechanika. Powiedział mi żebym nic do paliwa nie dolewal. Niby egr do mojej sytuacji nie ma, ale mam spróbować. Tak mi doradzil. Podpiął komputer i zobaczył, że dpf jest w 49% zapchany. Chcieliśmy go wypalić, ale wyskoczylo, że wypalanie następuje dopiero od 60%. W waszych alfach też tak jest? Był zdziwiony, bo mówił, że w vagach da się wypalić od 25%
    Ja co za gość?! Stań przed lustrem i powtarzaj "nigdy do tego szamana nie pojadę" - wiedza na poziomie orzecha laskowego. Filtr zapycha się i to sterownik sam decyduje o jego regeneracji. Zapchanie na poziomie 105 % też jest normalne.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Giulietta 2.0 JTDM

Domyślnie

Witam,
    Ja mam Julkę 2.0 JTDM TCT, ale podobny problem problem boleśnie przerobiłem. Może Wam coś pomoże. Poprzedni właściciel też wymiękł i sprzedał ... mi. Opisywał na tym forum ja zresztą też, ale nie mogę załączać linków. Wtedy o tym nie wiedziałem. Kupiłem i się zaczęło. Kilka ASO. Białystok, Warszawa, Kraków później nieautoryzowane Auto Sz..., później SA... Kraków , itd. Brak błędów na kompie.
    Propozycje wymieniaczy:

- dwumasa, 1,7 tyś regenerowana, 5,9 tyś nowa,
    - wada materiałowa w głowicy, sugestia o konieczności demontażu regeneracji, koszty kosmos itd,
    - wtryskiwacze,
    - czujniki wys. ciśnienia paliwa i turbiny,
    - skrzynia TCT,
    - turbina.
    to tylko te "grubsze".

Tak sumarycznie około 15-20 tysiaków mógłbym wydać i mieć dalej problem. Chciałem już "cholerę "sprzedać . Nikt się nawet nie otarł o poprawną diagnozę. Co było? Uszczelka na kolektorze dolotowym nieszczelna/uszkodzona, przy okazji czyszczenie kolektora, EGR i takie tam drobne.
    Chodzi jak "pszczółka Maja". Samochód bajka.

Problem, że trzeba było dotrzeć do właściwego człowieka. Namiary na niego znalazłem na tym forum i się nie zawiodłem. Niestety takich fachowców jest jak na lekarstwo.
    Polecam, jak już inni wymiękną, a Wam zabraknie cierpliwości i kasy dla wymieniaczy (pracujących metodą prób i błędów).

Pozdr.
    ZKL

PS.
    właściwa diagnoza to pablogarage i nie jest to reklama

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Moją Franię dopadła wczoraj podobna przypadłość. Zdemontowałem czujnik ciśnienia doładowania, wrzuciłem go do myjki ultradźwiękowej - sam czujnik był przed czyszczeniem jak czop z sadzy, teraz wygląda jak nowy. Zamontowałem wczoraj wieczorem, dziś jadąc do pracy jest bajka - płynne przyspieszanie, nie szarpie. Wcześniej to było tak jakby ktoś na chwilę przytrzymywał delikatnie hamulec w czasie przyspieszania - przyspieszanie było nierównomierne.

Rada przy czyszczeniu: Nie wolno dotykać czujnika. Czyścimy go albo w myjce ultradźwiękowej, albo środkiem do czyszczenia przepustnic, lub kontakt-sprayem. (Ja wykorzystywałem naprzemiennie spray i myjkę) Czujnik udało się wyczyścić tak, że widać cały pomarańczowy/ żółty element nie zarośnięty sadzą. (W myjce w sumie był ok. godziny).

Do kompletu jeszcze w najbliższym czasie wyjmę przepływomierz i też go wyczyszczę

W przypadku autora zrobiłbym pakiet czyszczenie MAF + MAP, zaczynając nawet od przepływomierza, a nie MAP sensora.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Ja też wyczyściłem czujnik doładowania i było dobrze...przez 1 dzień. Na 100% za szarpnięcia odpowiedzialny jest nieszczelny kolektor.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...