Strona 33 z 77 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 762

Temat: Wyświetlanie parametrów ECU na liczniku

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    @maly_777,wiesz moze czy w tbi da sie odczytać cisnienie w układzie klimatyzacji? w mes i alfaobd tego nie ma dla tego ecu, a jest dla innych silnikow.

co do koncertu życzeń. fajnie byloby gdyby pewne sprawy mozna byli konfigurowac sobie samemu, np ja chce welcome light a ktos inny nie, ustawiam w jakims menu i zapisuje. kazdy ustawia jak chce, a ciebie nikt nie meczu o customowe wersje. to samo z obsluga danego silnika - najlepiej zeby byl do wyboru a nie preprogramowane przez Ciebie(może sie myle, ale zrozumiałem ze wysylasz dedykowaną wersje pod silnik). sprzedajesz wiec jedna wersje pro a nie bawisz sie w multum wariantow.

podsumowujac to co dotychczas pisalem ja proponuje:
    -wszystkie silniki, wersje nadwozia, brery itp w jednym interfejsie
    -konfiguracja przez uzytkownika - silnik/wersja, lusterka, welcome light, openning ceremony itp
    -obniżanie obu lusterek przy cofaniu (automatyczne lub po nacisnieciu raz kakiegos przycisku kiery gdu wbity jest wsteczny; powrot do normalnego ustawienia np gdu od 10sek nie jest wbity wsteczny-przy manewrowaniu w trudnym miejscu zeby w kolko nie ruszalo lusterkami)
    -domykanie szyb z pilota(chocby nieeleganckie ale przydatne) .
    -welcome light halogeny lub mijania
    -tbi (a dla innych jts-y czy mpi)
    -mozliwosc zdalnej aktualizacji gdybys zrobil nowy firmware (moze byc np kabelek wymagany do dokupienia)

masz moze w głowie jakas perspektywe czasowa czy definitywne tak/nie odnosnie zaproponowanych funkcji?
    Sorki za odpisanie z opóźnieniem.
    Projekt miał od początku na celu wyświetlanie parametrów.
    Są pewne ograniczenia dotyczące HW które nie pozwalają przy użyciu tylko "małej kostki" w obd robienie tego czego chcecie. Ew. jeszcze nie odkryliśmy jak ale na stan mojej wiedzy na dzisiejszy dzień = "Nie da się*"
    JTS/TBi się robi.
    Co do aktualizacji zdalnej.. Na razie nie ma takiej opcji i takie było założenie.

*Da się ale potrzebne będą cięcia kabli a tego już zwykły użytkownik nie zrobi/nie będzie chciał robić.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 2.4 JTDM 200Km, 2006, 220Km 450Nm

Domyślnie

Ja dla automatycznego otwierania i zamykania lusterek przy wyłączeniu i włączeniu kluczyka to mogę ciąć kable

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Sorki za odpisanie z opóźnieniem.
    Projekt miał od początku na celu wyświetlanie parametrów.
    Są pewne ograniczenia dotyczące HW które nie pozwalają przy użyciu tylko "małej kostki" w obd robienie tego czego chcecie. Ew. jeszcze nie odkryliśmy jak ale na stan mojej wiedzy na dzisiejszy dzień = "Nie da się*"
    JTS/TBi się robi.
    Co do aktualizacji zdalnej.. Na razie nie ma takiej opcji i takie było założenie.

*Da się ale potrzebne będą cięcia kabli a tego już zwykły użytkownik nie zrobi/nie będzie chciał robić.
    Mógłbyś napisać które funkcje z wymienionych pójdą bez cięcia kabli.
    W razie czego też mogę coś poprzerabiać, nie boję się grzebać w elektryce: w mojej 9tce dorabiałem instalacje xenonów/sprysków/poziomowania/PDC przód i B&M, żaden problem.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Mógłbyś napisać które funkcje z wymienionych pójdą bez cięcia kabli.
    W razie czego też mogę coś poprzerabiać, nie boję się grzebać w elektryce: w mojej 9tce dorabiałem instalacje xenonów/sprysków/poziomowania/PDC przód i B&M, żaden problem.
    Mam nadzieję że obniżanie obu lusterek przy cofaniu

Konwersje USA->EU
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

czy można zaprogramować informację o rozpoczęciu procedury wypalania DPF. Nie chodzi o moment, kiedy dpf już się wypala (tak jak jest teraz), tylko moment, kiedy silnik zaczyna dawkować paliwo, żeby podgrzać DPF.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    czy można zaprogramować informację o rozpoczęciu procedury wypalania DPF. Nie chodzi o moment, kiedy dpf już się wypala (tak jak jest teraz), tylko moment, kiedy silnik zaczyna dawkować paliwo, żeby podgrzać DPF.
    Moduł informuje o rozpoczęciu procedury

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Tu chodzi o coś innego
    Doświadczony użytkownik 159 rozpozna wstępną fazę jak samochód przygotowuje się do wypalania przed jego właściwym rozpoczęciem.
    Pracujemy nad algorytmem.

Konwersje USA->EU

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Tu chodzi o coś innego
    Doświadczony użytkownik 159 rozpozna wstępną fazę jak samochód przygotowuje się do wypalania przed jego właściwym rozpoczęciem.
    Pracujemy nad algorytmem.
    Za 6 lat 2 razy rozpoznałem, raz bo akurat wyjątkowo włączyłem sobie chwilowe spalanie na kompie, a jadąc ekspresówką ok 140km/h miałem spalanie 20L/100km przez parę minut, innym razem stając na światłach zobaczyłem że wskazówka doładowania jest wychylona. Przejechałem tym JTDMem 90tys km, średnio wypalała mi się co ok 1200km, tak więc złapałem 2 na jakieś 70 wypaleń, skuteczność na poziomie 3%. Aha, raczej nie jestem ułomkiem motoryzacyjnym i czuję samochód. No chyba że moja jakoś wyjątowo delikatnie przechodziła przez wypalanie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Ja za każdym razem rozpoznaje wypalanie. Ciężko nie usłyszeć tego pięknego rasowego brzmienia jakoby to była jakaś benzynowa V6...

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Ja za każdym razem wiem kiedy się wypala, u mnie trochę czuć ten zapach. Wtedy od razu wzrok na zegar doładowania, a ten zamiast płynie opadać spada od razu na 0
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione