Widziałeś te klapy wirowe? To naprawdę nie jest fizyka kwantowa, normalne klapki w dolocie, widać po zdjęciu osłony, jak nie ma to ok, jak są, to sprawdź czy mają luzy (pewnie w ogóle sobie tylko leżą i się nie obracają) i w razie czego dolicz parę stów na wymianę. Za dolot z łożyskami + blaszka na egr + robocizna nie wiem ile zapłacisz, 600?
- - - Updated - - -
Się raczej skup nad stanem skrzyni, sprzęgła, wtrysków, dwumasu, turbiny, bo to są generatory kosztów.
Chyba nie ma klap wirowychWedlug ePERu data produkcji autka - 14.02.2005 i silnik CF-3 a jesli dobrze znalazlem tutaj gdzies na forum to te silniki akurat nie mialy klap wirowych
Jakby nie patrzec kolejny plus
Brak klap, rozrzad zrobiony, z zawiaska troche mnie uspokoiliscie - pozostaje reszta a wiec skrzynia, sprzeglo, wtryski, dwumasa i turbina
Jeszcze troche a gosciu w komisie najpierw mnie przeklnie a pozniej bedzie na moj widok uciekal a ja wydepcze stala sciezke nie tylko do komisu ale i wokol tej Alfy![]()
Tutaj masz temat o mojej Alfie. Ogólnie tanio kupiłem i sporo zainwestowałem, ale frajda z jazdy spora. Pamiętaj o sprawdzeniu amortyzatorów, bo tanie nie są i nie pasują z innych modeli.
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml?highlight=
Środek auta z Twojego ogłoszenia nie wygląda mi na 170 tyś. Sprawdź dokladnie podpinając kompa, bo potem bedziesz pisał, ze co chwilę się coś psuje a przy 280 tyś to zazwyczaj jest normalne. Jesli jest na zimowych oponach to dolicz sporo kasy na letnie, bo wymiar nietypowy.
Ostatnio edytowane przez Ricardus ; 13-07-2016 o 13:48
Przebieg raczej jest prawdziwy - 173 tys. Tak wychodzi z faktur ktore gosciu ma od wlasciciela z Wloch. Wszystkie sa z nr VIN samochodu. Raczej nie sadze by handlarz podrabial faktury tym bardziej ze wygladaja na oryginalne. Rozrzad wymieniany w bodajze kwietniu 2015 roku przy 161 tys. przebiegu. 12 tys. przejechane do dzisiaj wydaje sie realne :/
Opony sa letnie prawie nowki. Tarcze i klocki tez nie wygladaja na za bardzo zuzyte. I tak wiekszosc zweryfikuje kanal na stacji diagnostycznej i sprawdzenie przez mechanika. Co ciekawe handlarz jest bardzo chetny na wyjazd na diagnostyke, sam zaproponowal. Momentalnie az za chetny do wspolpracy co mnie dziwi, choc to potwierdza opinie o nim jakie zebralem. A ja sie smieje ze jeszcze troche a zacznie sie na mnie wkurzac jak bede tam dalej przylazil![]()
Ja jak kupowałem, to obejrzałem samochód z grubsza, stwierdziłem "jak się piątkę włoży to pewnie parę lat pojeździ", odpaliłem raz silnik i poszliśmy umowę podpisywać. Głupi ma szczęście![]()
Uwierz zajmuję się zawodowo weryfikacją aut i faktury, czy niemieckie przeglądy to jest dla handlarzy pikuś.
Witam wszystkich dzisiejszego pieknego aczkolwiek burzliwego dnia jako nowy posiadacz Alfy Romeo 156 II 1.9 JTD M-Jet 150 KM Crosswagon Q4.Jest juz moja
Po wizycie na stacji diagnostycznej decyzja mogla byc tylko jedna
Zawiaska prawie bez uwag. Cos tam mechanikowi nie podobala sie jakas guma czy lacznik stabilizatora ale nie uslyszalem za dobrze bo bylo troche glosno za sciana. W podwoziu zero wyciekow oleju, wszystko prawie ok - jedynie co sie leje to woda z klimy
Turbo z gory suchutkie, z dolu cos tam jakies slady oleju na jakiejs rurze (laczeniu?) ale to wszystko. Jedyne slady rdzy to na wydechu ale i to sladowe ilosci bo reszta czysciutka bez nawet sladu. Uklad kierowniczy bez uwag. Sprzeglo i skrzynia w ocenie mechanika w dobrym stanie. Ale i tak jeszcze pojade do nich zeby wszystko jeszcze raz na spokojnie przejrzeli
Na sciezce amortyzatory przod - 83% oba. Tyl 69%. Hamulce przod w swietnym stanie, gorzej troche z tylu.
No i wisienka na torcie - podlaczenie do komputera - przebieg prawdziwy - 173 tys. Poza tym czysciutko nic nie pokazuje co mogloby budzic niepokoj.
Teraz pozostaje rejestracja, ubezpieczenie plus powrot do tego samego mechanika w celu wymiany oleju i tych drobnych napraw
No i jest jedna rzecz ktorej nie zauwazylem i kompletnie o niej zapomnialem (pewnie z wrazenia). Uszkodzony jest wyswietlacz komputera - tzn. wyswietla ale tylko polowa ekranu a reszta ciemna. No i musze wgrac nowy soft - polski bo poki co jest tylko wloski.
Zawiaska poczeka az cos sie z nia zacznie dziac a wtedy pojdzie hurtowo do wymiany.
Dzieki wszystkim za pomoc i z gory sorki jesli kogos wkurzylem lub zirytowalem![]()
Ale nie przejmujcie sie bo teraz bedziecie mnie mieli na glowie juz na stale![]()
Gratulacje.
Pogratulować, niech Cię bezawaryjnie i bezpiecznie wozi.