Trochę drogi
Czy ktoś mi jest w stanie wrzucić jakiś rysunek gdzie są te elektrozawory? Ssący i wydechowy? Będę wdzięczny
Chodzi mi o 1.9 JTS 160KM rocznik 2007
Trochę drogi
Czy ktoś mi jest w stanie wrzucić jakiś rysunek gdzie są te elektrozawory? Ssący i wydechowy? Będę wdzięczny
Chodzi mi o 1.9 JTS 160KM rocznik 2007
Ostatnio edytowane przez biegacz.piotr ; 15-07-2016 o 08:28
Nie potrzebujesz rysunku. Odkręcasz czerwoną pokrywę silnika i elektrozawory masz po prawej stronie modułu zapłonowego.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja z elektrozaworami pojechałem do mechanika, jak zobaczyłem gdzie one są umiejscowione, to o mało nie zszedłem na zawał... ze śmiechu
Cała operacja ich wymiany, to ca 15 minut, włączając w to wypicie piwa, oczywiście jeśli lubisz- zwróć uwagę na dwie rzeczy, czy stare elektrozawory (najpierw lekko je zrusz) wyszły z oringami, a w przypadku zakładania nowych, posmaruj te oringi lekko olejem silnikowym, łatwiej znajdą swoje miejsce.
hehe
Generalnie boję się sam grzebać przy takich sprawach bo mam strach że samochód w razie czego nie pojedzie dalej![]()
Tutaj, nie ma czego zepsuć, ani źle założyć, musisz jedynie zwrócić uwagę, żeby zawór z czarną końcówką założyć, tam gdzie był z czarną a szarą, tam gdzie był z szarą
Panowie, po wymianie elektrozaworów, stare włóżcie do słoika z benzyną ekstrakcyjną, tak, żeby zanurzona była ta metalowa część - ja właśnie tak zrobiłem i praktycznie o tym zapomniałem, ostatnio sobie przypomniałem i dla sprawdzenia, założyłem te stare elektrozawory, co powiecie - zero błędów, elektrozawory w 100% sprawne
Leżały w tej benzynie chyba z pół roku![]()
revers jak mi padną elektrozawory to się zgłoszę do Ciebie hehe![]()
Mogl, a po co masz się do mnie zgłaszać, czyżbyś nie dysponował słoikiem i benzyną ekstrakcyjną?
Panowie czy nierówna praca na zimnym silniku (tak jakby chodził na 3 garach) i stuki w silniku po odpaleniu przez parę sekund to wina tych nieszczęsnych elektrozaworów?
Jeśli nie masz błędów w ECU to raczej nie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10