Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Temat: Dlaczego tak trudno dostać Alfe 159 Q4 z Q-tronickiem ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    Audi A6 C6 Avant 3.0 TDI S-line, Mazda CX-7 2.3 DISI Turbo

Domyślnie

magil
    Oczywiście że zakup używanego auta to nie koncert życzeń ale przyznam że dotychczasowo udawało mi się kupować auta które w 90% spełniały wcześniejsze założenia. Obierając cel w postaci Alfy wydawało mi się że tu mogę liczyć nawet na 98-99% Jak widać pomyliłem się.
    Co do uboższej wersji to tu nie widzę sensu, gdyż wszystkie Ti są praktycznie tak samo wyposażone jedyne co czasem jest to czujnik zaparowanych szyb i gdzieś mi tam się rzuciła w oczy podgrzewana przednia szyba. Natomiast branie "zwykłej" 159 i robienie z niej Ti to specjalnie nie ma sensu. Raz że trochę dużo tych elementów jest, dwa jak napisał epsonix, pakiet Ti to swoisty unikat, nie jak M-pakiet czy pakiet S-line, trzy już mi się nie chcę Na studiach to miałem czas i chęci by kupować po jednej czy po dwie felgi z klasycznego wzoru Motosport albo szukać oryginalnych luster M ale nie w cenach w jakich oferowano je u Foty lub w Niemczech

epsonix
    Właśnie z tego powodu obrałem opcję z Ti ale nie sądziłem że będzie to takie wyzwanie.

Zaczynam powoli myśleć że może łatwiej pójdzie z 3.2 benzyną w Ti, bo tych jest jakoś więcej i nie mają takich dysproporcji w cenach. Jednak domyślam się że spalanie będzie jak moim Disi 2.3 Turbo albo i lepiej a tego chyba już nie chce.
    Ostatnio edytowane przez Technix ; 24-07-2016 o 00:16

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Technix Zobacz post
    magil
    Zaczynam powoli myśleć że może łatwiej pójdzie z 3.2 benzyną w Ti, bo tych jest jakoś więcej i nie mają takich dysproporcji w cenach. Jednak domyślam się że spalanie będzie jak moim Disi 2.3 Turbo albo i lepiej a tego chyba już nie chce.
    Ja sam zastanawiałem się nad 3.2, bo V6 i Q4 zawsze chodziło mi po głowie. Większość jednak była bez Q4 a Ti 3.2 z czasu jak szukałem to nawet nie kojarzę ani jednej. Były Elegante (u nas takiego wyposażenia nie byłu, chyba skóra na kokpicie była w standardzie) - ale cena np. 18500EUR, było dużo dobrze doposażonych Distinctiwów.
    Z mojego researchu. Silnik 3.2 pali jak smok - nieproporcjonalnie więcej niż silniki choćby Audi - na mieście z Q4 to i 20L/100km, na trasie liczy się w zaokrągleniu ile jedziesz przez 10. Przed zakupem TBI przejechałem się też właśnie Ti 3.2 4, szału nie ma. Brzmi fajnie ale nic ponad nie oferuje (osiągi) - brakowało kopyta, coś tam minimalnie się działo ok 4tys obr, nic więcej.

Z 3.2 jest też związane ryzyko - np było opisanych parę przypadków (nawet zdjęcia od TomekKRK) pękniętego korbwodu - wychodzi Ci taki bokiem silnika i jest problem, bo silnika nie idzie kupić, a jak już się pojawi to niesprawdzone używki w niewiadomo jakim stanie handlarze cenią na ok 12tys.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 24-07-2016 o 09:57

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    AR 159 3.2 Q4 JTS

Domyślnie

Epsonix czy te spalanie które podałeś to z własnego doświadczenia czy zasłyszane? Ja mam swoje 3.2 około 2.5 roku. Spalania w mieście na poziomie 20L nie miałem. Średnio ok 15-16L.

To samo problemy z silnikiem które opisałeś jak i rozciągnięte łańcuchy z jakiegoś powodu ciągle się zdarzają w PL. Od kiedy mam swoją jestem też zarejestrowany na alfaowner. Tam ludzie nie mają problemów z 3.2.

Z tego co pamiętam to jedna osoba pisała że ma problem z łańcuchem. Nie potrafiła tylko powiedzieć co ile olej był zmieniany.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Pierre Zobacz post
    Epsonix czy te spalanie które podałeś to z własnego doświadczenia czy zasłyszane? Ja mam swoje 3.2 około 2.5 roku. Spalania w mieście na poziomie 20L nie miałem. Średnio ok 15-16L.

To samo problemy z silnikiem które opisałeś jak i rozciągnięte łańcuchy z jakiegoś powodu ciągle się zdarzają w PL. Od kiedy mam swoją jestem też zarejestrowany na alfaowner. Tam ludzie nie mają problemów z 3.2.

Z tego co pamiętam to jedna osoba pisała że ma problem z łańcuchem. Nie potrafiła tylko powiedzieć co ile olej był zmieniany.
    Spalanie znam od zaufanych i szanowanych ludzi z forum (np TomekKRK), jak i do dobrego kunpla (też alfisty) który kiedyś wziął na jazdę testową Brerę 3.2 Q4, ale się na nią nie zdecydował bo był bardzo rozczarowany jak jeździ i ile pali (wtedy miał 156 V6 2.5l, dziś ma 159 TBI).

Co do awarii silnika, przytaczam parę przypadków opisanych na forum. Nie pisze o łańcuchach, to się tanio ogarnia na częściach z GM, poza tym podobno jak pilnuje się żeby poziom oleju w silniku był bliżej maximum, to z łańcuchem nic się nie dzieje. Pisałem o przypadkach poważnych uszkodzeń silnika.

Na potwierdzenie tego że coś jest na rzeczy, zawsze jak był czas że przeglądałem ogłoszenia 159, to natrafiałem na 3.2 z padniętym silnikiem. Nie było tego na pęczki, ale dobrych parę sztuk widziałem (a ogłoszeń z 3.2 nie ma aż tak wiele) - ciekawe czemu nie widziałem takich ogłoszeń z innymi silnikami padniętymi.

Sam się zastanawiałem, miałem upatrzoną we włoszech 3.2JTS Q4 w pięknym granatowym kolorze na 18" szprychach, ale po przejażdżce podobną Ti w Polsce (dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów), mój zapał zmalał, a opiniach z forum (ale tych co mięli do czynienia z 3.2) nie zdecydowałem się, mimo że zawsze chciałem kupić sobie auto z V6, a Q4 naprawdę by mi się przydało (w TBI strasznie mi brakuje, tym bardziej po podkręceniu auta gdzie przy mocnym przyspiszaniu ciągnie mi kierownice na boki na nierównych drogach)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Co do tego spalania 3.2
    17l/100km mam robiac po miescie 7km x2 dzien w dzien. W trasie wychodzi 12 - 13l/100km i naprawde jakos sobie nie żałuję. Co do dynamiki, jasne nie jest to rakieta, ale bez przesady, mam ją ponad dwa lata i do tej pory dostalem tylko dwa razy baty takze nie jest tak zle.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał elgritone Zobacz post
    Co do tego spalania 3.2
    17l/100km mam robiac po miescie 7km x2 dzien w dzien. W trasie wychodzi 12 - 13l/100km i naprawde jakos sobie nie żałuję. Co do dynamiki, jasne nie jest to rakieta, ale bez przesady, mam ją ponad dwa lata i do tej pory dostalem tylko dwa razy baty takze nie jest tak zle.
    Zarzut do 3.2 JTS jest taki, że konkurencja (BMW i Audi) w tym czasie oferowała w konkurencyjnych sedanach silniki podobne mocowo (3.0-3.2 o mocy 250-260 KM), które robiły 0-100 km/h w niskie 6.x sekundy, gdy 159 osiąga 100 km/h w prawie 7 sekund paląc przy tym zauważalnie więcej paliwa. Trudno się nie spodziewać w takim wypadku krytyki takiego motoru. Osiągi 159 3.2 są tylko ułamek lepsze od osiągów 156 v6 2.5 i sporo gorsze od 156 GTA, a trwałość starego 3.2 v6 sporo większa. Te marudzenie na 3.2 JTS wynika głównie z porównania zarówno do v6 busso jak i do silników konkurencji z tego samego czasu.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 24-07-2016 o 17:14

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Zarzut do 3.2 JTS jest taki, że konkurencja (BMW i Audi) w tym czasie oferowała w konkurencyjnych sedanach silniki podobne mocowo (3.0-3.2 o mocy 250-260 KM), które robiły 0-100 km/h w niskie 6.x sekundy, gdy 159 osiąga 100 km/h w prawie 7 sekund paląc przy tym zauważalnie więcej paliwa. Trudno się nie spodziewać w takim wypadku krytyki takiego motoru. Osiągi 159 3.2 są tylko ułamek lepsze od osiągów 156 v6 2.5 i sporo gorsze od 156 GTA, a trwałość starego 3.2 v6 sporo większa. Te marudzenie na 3.2 JTS wynika głównie z porównania zarówno do v6 busso jak i do silników konkurencji z tego samego czasu.
    Wole siedem sekund w alfie niz szesc w niemieckim klocku [emoji12]
    Z reszta przy Giulii naprawili ten błąd[emoji106]

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał elgritone Zobacz post
    Wole siedem sekund w alfie niz szesc w niemieckim klocku [emoji12]
    Ja też. Ale po prostu diagnozuje przyczyny niechęci do tego silnika wśród wielu osób.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Na pewno odstrasza brak dostępnych części zamiennych do tego silnika, a jeśli są to w kosmicznych cenach. Rzeczywiście, w tych silnikach zdarzają się usterki (zwróćcie uwagę, że populacja silników jest też mała i każda korba, która wyszła bokiem to już halo; a nikt nie kupił 159 z tym motorem żeby jeździć w niedzielę do kościoła 50 km/h w zabudowanym - te wszystkie pęknięte głowice i wały korbowe to równie dobrze zaniedbanie serwisowe bądź ciągłe pałowanie), ale to jest tak jak ogólnie z JTS-ami. Mechanik, który słyszy te 3 litery dostaje spazmów. Tylko nie wiem dlaczego

Zresztą 2 na 3 mechaników w mojej miejscowości myślało, że to Twin Spark z turbiną...
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    Audi A6 C6 Avant 3.0 TDI S-line, Mazda CX-7 2.3 DISI Turbo

Domyślnie

Właśnie, spalanie, osiągi, koszty ewentualnych napraw lub wymiany całego silnika to główne powody które nie zachęcają do tej jednostki.

A ja coś czuję że padnie na Brerę Znalazłem taką perełkę w Ti i właśnie nad nią myślę
    Tak do pojeżdżenia, przynajmniej do Października czy Listopada a potem przesiadka na Q4. Sam nie wiem co tu zrobić
    Kobieta się pewnie mało ucieszy jak wezmę Brerę
    Ostatnio edytowane przez Technix ; 25-07-2016 o 12:23