Ta... Klon.... Na żywo Giulii jest akurat do BMW jest jak Kia Ceed do Focusa. Też hatchback i też 4 koła.
Do powyższego zdjęcia brakuje dodać infiniti q50 i kilka innych RWD. Też "podobne", bo RWD i te same proporcje nadwozia.
Ta... Klon.... Na żywo Giulii jest akurat do BMW jest jak Kia Ceed do Focusa. Też hatchback i też 4 koła.
Do powyższego zdjęcia brakuje dodać infiniti q50 i kilka innych RWD. Też "podobne", bo RWD i te same proporcje nadwozia.
Guzik prawda, jesteście ślepo zapatrzeni w Giulię i nie dociera do Was nawet przekaz prosto w oczy.
Stevie Wonder nawet powiedziałby, że BMW 3 i Giulia są bardzo podobne.
Każdy szczegół w linii i proporcji nadwozia wygląda w Giulii na skopiowany z BMW i tylko trochę przestylizowany.
Pogódźcie się z tym i tyle, nie wychwalajcie jej pod niebiosa jako kolejny cud świata i stylistyki bo takim nie jest.
Sam uwielbiam 159tkę za stylistykę, która była nie do pomylenia z żadnym innym sedanem bądź kombi na drodze.
W tym sedno sprawy. Podobny a klon - to dwie różne rzeczy, nieraz tu poruszane i wyjaśniane.
Nikt nie dyskutuje na temat oczywistego podobieństwa do BMW 3 - twierdzenie jednak i wpieranie, że to klon jest nadużyciem i tyle. Zwłaszcza przez kogoś, kto w temacie obok pisze o sobie jako Alfiście w polemice z innymi forumowiczami (vide SUV AR).
A czemu nie Ghiblii?
Może o to chodzi, że cześć osób opiera porównanietylko z BMW na opinii Steviego.
Warto jednak zobaczyć samemu na żywo. Wtedy - jak pokazuje ten wątek - skojarzenia pozostają, jednak "troszkę przestylizowanie" powoduje, że odbiór Giulii jest inny.
Zastanawiające dlaczego nie piszecie o stylu Alfy;
to niechęć, brak wiedzy, zapatrzenie/odniesienie tylko do jednego (ostatniego) modelu AR.
Jednak to ja jestem ślepy (wg. takich opinii).
Każdy widzi co widzi. Problem to poziom dyskusji o tym, oraz przyjęcie zasady, że jeden argument - za to konsekwentnie powtarzany - ma przeważyć wiele innych. Jak "guzik prawda"; do mnie to jakoś nie trafia. Wiem tylko tyle, że przynajmniej masz jakiś emocjonalny stosunek do tematu.
Możliwe.
Wychwalana jest technika, głównie wersji QV.
Znalazłeś gdzieś zachwyt nad stylistyką Giulii, czy tak tylko piszesz.
Jednym się podoba, i piszą o tym, bez odniesień do cudów; za to tym co nie, jakoś tak zaraz czują potrzebę porównań i epitetowania (bo i "gówno" tu było), i nie zawsze tylko modelu, ale i adwersarzy.
Z zachwytem nad 159 też bym nie przesadzał.
Dla mnie większy potencjał na klasyczną AR ma 156 berlina V6 (też Giugiaro - po lifcie) niż jakakolwiek 159.
Rozumiem, że w tym przypadku, nie ma to wpływu na zdystansowaną, obiektywną ocenę Giulii.
29.07.2016 #9195
13.08.2016 #9458
To już to.
"Wow".
Ostatnio edytowane przez Archi ; 13-08-2016 o 08:41
Alfa Romeo Nel Cuore
BMW 3, Ghibli, Mazda 6, Infiniti Q50, nie za duzo tych podobienstw? Moze tu tkwi problem, kazdy widzi w Giulii podobienstwo do jakiegos auta a oczekiwal oryginalnej stylistyki?
155. 156, 159 ciezko bylo pomylic z innym samochodem![]()
Problem albo potencjał.
Może to sposób na pozyskanie klientów, którzy zobaczą co zechcą. I być może kupią.
Alfa Romeo Nel Cuore
Nie nam oceniac to zweryfikuje rynek, natomiast ze swojej perspektywy, liczylem na oryginalny projekt, nie wtorne pomysly, Za moja 159 w 2008r a nawet teraz za Giulietta ludzie sie odwracaja, nie jestem przekonany czy tak bedzie z Giulia... Podkreslam ze to moja opinia, nie piszcie ze, karbonowy wal, RWD i waga sie liczy, jasne ze to jest wazne, ja cenie Alfe za linie![]()
Giulia nie jest kanciasta, jest tak fajnie delikatnie okrągła, niby podobna do BMW, a różna od niego. Naprawdę wyróżnia się z tłumu. Zdecydowanie jest ładniejsza od Audi. C klasa jest jakaś taka dziwna, wygląda jak panna z kuprem
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
Daj spokój Barth. Będą zaprzeczać nawet w obliczu oczywistych faktów, zdjęć i obrazów. Pokazywałem te fotki i podobne wielu niezależnym osobom, wszyscy widzą to, czego nie widzą niektórzy tutaj. No cóż... pozostaje mieć nadzieję, że jazda wypadnie dobrze, jestem już umówiony na za tydzień. Będzie to diesel 180 KM. Zobaczymy, jak z tym "trzęsieniem"
- - - Updated - - -
sto procent racji, kolego Adamku. Mam takie same zdanie: alfa zawsze się wyróżniała, a 159 do dziś, pięć lat po zakończeniu produkcji, wygląda ciekawie i niestandardowo a przodem wciąż miażdży wszystko, co jezdzi wokołoGiulia nie wyróżnia się kompletnie niczym, wielka, wielka szkoda. Auto zbudowano pod klientelę jeżdzącą beemami i audicami. Zobaczymy, czy ci klienci będą to auto hurtowo kupować. Karbonowy wał kompletnie nikogo nie obchodzi, połowa nabywców w ogóle nie wie, z czego robione są wały. To detal wyłącznie dla pasjonatów motoryzacji. A tylny napęd? No cóż, zobaczymy, jak Kowalski poradzi sobie z tym napędem w zimie....
- - - Updated - - -
Dokładnie tak, jak piszesz. Wychodzi na to, że ostatnim w miarę nieszablonym autem była, muminkowata Julka)) Mnie się teraz Julka zaczyna podobać
- - - Updated - - -
Na tym polega lista dyskusyjna, na dyskusji, na wyrażaniu swoich opinii, nie rozumiesz tego a szkoda. To nie jest świątynia, gdzie wszyscy padają na kolana przed każdym objawieniem Alfy. Tego też nie rozumiesz. Też szkoda. Ja Ciebie jednak blokować nie bedę: ja rozumiem sens dyskusji. Naucz się tego. Warto.
Póki co nie ma za czym się na ulicach oglądać, za jakiś czas będzie można to faktycznie zweryfikować. Więc zaczekajmy. Sam jestem ciekaw tych opinii.
Jak pisałem wcześniej, może ta "nie oryginalność" ma w zamierzeniu FCA stanowić o sile modelu na rynkach, skoro ma pozyskiwać nowych - a nie tylko zdeklarowanych - odbiorców.
Zastanawia też - poprzez chociażby pryzmat dokonywanych w temacie porównań - jak wielkie wymagania stawiane są przez piszących przed zwykłym bądź co bądź autem klasy D.
Ta - dla wielu tu bez znaczenia historia marki - pokazuje, że to w modelach spider i coupe AR była mistrzem stylu i samochodowej elegancji. Modele berlin i kombi zazwyczaj podporządkowywano funkcji. Co na wielu zdjęciach było tu pokazane wcześniej, choćby przez radosuafa.
Ja też. I to nas łączy.
Natomiast dałbym obecnej AR więcej zaufania i przychylności w zakresie realizacji zamierzonych i powziętych do realizacji planów.
Trwają prace nad Stelvio i Alfettą.
Jeśli to się powiedzie przyjdzie czas na nowe coupe i spidera.
Wtedy styl powinien oszołomić i zniewolić odbiorcę w zachwycie.
Koncepty Pandion (Bertone) i Duettottanta (Pininfarina) były dla mnie niezwykłe. Wprawdzie te biura już nie narysują kolejnych AR, ale ślad ich piętna na pewno gdzieś w Centro Stile FCA pozostał (w ludziach).
(Podobnie działa np. Jaguar - obok sedanów jest i F coupe i roadster).
Ostatnio edytowane przez Archi ; 13-08-2016 o 11:20
Alfa Romeo Nel Cuore
A 159 z tyłu jest podobna do Seata Cordoby i co? Jakoś dużo osób ją kupuje [emoji38] [emoji38]
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione