Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Temat: Wymiana zawieszenia przedniego - różne warianty

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

Zbieżność jest ustawiona prawidłowo.Na obu osiach.Gołym okiem widać,że ma negatyw.Robił całe zawieszenie przód i tył.Niestety na zamiennikach.Nie wiem tylko jakich firm.Luzów nie ma,bo i niby od czego?Z przodu wymieniał górne i dolne na nowe,na tyle wymienił to,co było do wymiany i dalej już nie wie co.

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Potrzebujesz kowala/speca od obróbki na ciepło i odginasz lagi te pomiędzy zwrotnicą a górnym wahaczem
    Też mu to sugerowałem.Ma przyjechać do mnie w sobotę,to pomierzymy te zamienniki z moimi ori,które mam w zapasie.Kolega boi się takich zabiegów,żeby odginać.Wiem,że robią tak w mercach,gdzie też nie ma ustawianego pochylenia.Podgrzewają i na prasie podginają.
    Jeżeli chodzi o sprężyny,to autko fajnie stoi,nie leży na glebie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał motogold Zobacz post
    Zbieżność jest ustawiona prawidłowo.Na obu osiach.Gołym okiem widać,że ma negatyw.Robił całe zawieszenie przód i tył.Niestety na zamiennikach.Nie wiem tylko jakich firm.Luzów nie ma,bo i niby od czego?Z przodu wymieniał górne i dolne na nowe,na tyle wymienił to,co było do wymiany i dalej już nie wie co.

Też mu to sugerowałem.Ma przyjechać do mnie w sobotę,to pomierzymy te zamienniki z moimi ori,które mam w zapasie.Kolega boi się takich zabiegów,żeby odginać.Wiem,że robią tak w mercach,gdzie też nie ma ustawianego pochylenia.Podgrzewają i na prasie podginają.
    Jeżeli chodzi o sprężyny,to autko fajnie stoi,nie leży na glebie.
    Nic nie odginaj powtórzę raz jeszcze. Przy takim pochyleniu jak podałeś nie będzie Ci darło opon ja na swoich nowych zrobiłem ponad 5 tyś bieżnik równy z obu stron opon, a koła na oko wyraźnie pochylone. Szukaj przyczyny w luzach zwłaszcza z tyłu.
    Ostatnio edytowane przez EGONZGIERZ ; 30-08-2016 o 09:54
    Miłośnik pizzy i samochodów włoskich

Użytkownik Świeżak Avatar alfa_fan
    Mieszka w
    WZU
    Auto
    159 164 166

Domyślnie

,na tyle wymienił to,co było do wymiany i dalej już nie wie co.
    Może tu jest problem.
    Część starego zawiasu została. Nowe sztywne, a stare, choć nie widać, to są wypracowane i przy nowych poddają się. A tył, jak wiadomo jest wymagający.

pozdrawiam
    mirek

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
    pozdrawiam alfa_fan; ik@r 1063
    AR 145 bx
    - smoczyca(drago);
    AR 164 V6 - sokół millennium;
    AR 159 jtdm - mała czarna;
    AR 164 V6 tb - wściekła(furioso);
    AR 166 V6 sportronic - black lady

Kupię wzmacniacz i wiązkę DSP

Mieszka w
    Łebcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał EGONZGIERZ Zobacz post
    Nic nie odginaj powtórzę raz jeszcze. Przy takim pochyleniu jak podałeś nie będzie Ci darło opon ja na swoich nowych zrobiłem ponad 5 tyś bieżnik równy z obu stron opon, a koła na oko wyraźnie pochylone. Szukaj przyczyny w luzach zwłaszcza z tyłu.
    Jak może mieć luzy,skoro wszystko ma wymienione? Rozumiem,żeby 1 strona pochył miała-może część uszkodzona,ale obie?.A opony mu zdziera w oczach.Przy bieżniku około 4mm po przejechaniu może 1000km wyszło płótno z drutami od wewnątrz.Zbieżność sprawdzana na 2 różnych stacjach.Błąd w pomiarze na poziomie 1-2%.Na pierwszej stacji ustawione w środku zielonego P&T a na drugiej stacji dalej w zielonym.Nic mu nie stuka,puka etc.Jedynie zostaje tylko pochył na czerwonym.

Cytat Napisał alfa_fan Zobacz post
    Może tu jest problem.
    Część starego zawiasu została. Nowe sztywne, a stare, choć nie widać, to są wypracowane i przy nowych poddają się. A tył, jak wiadomo jest wymagający.

pozdrawiam
    mirek
    No nie do końca chyba.Ja robiłem w swojej poprzedniej i tej zawias z tyłu i też wymieniałem to,co było konieczne i koła w 2 przypadkach były na zielonym.Więc to raczej nie to.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ropczyce/Kamionka
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6

Domyślnie

Własnie tak czytam i czytam, a może ktos podpowie co zrobić w sytuacji gdy zerwie sie jedna z 3 śrub kielicha amortyzatora? Sa na stałe czy wymienne? Chciałem lekko dokręcic i sie zerwała a teraz strach jezdzic.

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał mateofordeo Zobacz post
    Własnie tak czytam i czytam, a może ktos podpowie co zrobić w sytuacji gdy zerwie sie jedna z 3 śrub kielicha amortyzatora? Sa na stałe czy wymienne? Chciałem lekko dokręcic i sie zerwała a teraz strach jezdzic.
    Nie bój się. Nie odpadnie.
    Najlepiej byłoby tam wspawać nową śrubę albo wymienić całe mocowanie na nowe.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ropczyce/Kamionka
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6

Domyślnie

Czyli rozumiem ,że bez wyjmowania amortyzatora nic nie zrobię. Tego sie obawiałem

Mieszka w
    Łebcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mateofordeo Zobacz post
    Czyli rozumiem ,że bez wyjmowania amortyzatora nic nie zrobię. Tego sie obawiałem
    Amorek ci nie wypadnie.Żeby to wyjąć musisz zdemontować kolumnę i wymienić mocowanie,bo te szpilki są w aluminium i od dołu jakby zaklepane jak nit.ciężko będzie zwykłą wiertarką to rozwiercić i zamontować nową szpilkę.