Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1.4 MA, Opel Insignia 2.0D

Domyślnie

Cytat Napisał carramba Zobacz post
    Pierwszy zonk, tu nie jest grupa docelowa dla Giulii.
    Drugi zonk, po co miałby tu być, dla linczu i narzekania na te auto ?
    Jako użytkownik Giulietty i Opla Insigni (niedługo do wymiany) oraz forumowicz definitywnie jestem grupą docelową albo przynajmniej byłem. Siedziałem w Giulii i choć jeszcze nie miałem jazdy próbnej to według mnie to auto wygląda zdecydownie jak premium a w stosunku do Giulietty to jest przepaść na korzyść Giulii. Siedziałem, jeździłem w BMW3 F30, Audi A4 i jakoś nie widzę przewagi tych marek jeżeli chodzi o wykończenie wnętrza. Nie wiem o chodzi z tymi twardymi plastikami na dole, mam się ocierać o nie czy co? Jeżeli chodzi o niezawodność (słynne dowcipy o AR i spotkaniach użytkowników w serwisie) to teraz można to powiedzieć przynajmniej o BMW: świetnie jeżdżace, ale usterki, usterki, laweta, usterki,...
    A piszę że przynajmniej byłem grupą docelową, bo obecnie z rodziną 2+3 Giulia nie daje rady przede wszystkich jeżeli chodzi o tylną kanapę (2 i 1/2 miejsca do siedzenia) oraz pod względem wielkości, zresztą jak wszystkie inne samochody w tym segmencie. Giulia byłaby OK dla mnie kiedy rodzina była 2+2, a teraz chyba bedę musiał się przeprosić z vanem (osobiście nie lubię tego typu aut, ale co zrobić...).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Wsk temperatury - a po co w Volvo przepraszam? też nieswojo się czułem w Maździe (bo też nie mają 6tki) , ale naprawdę - nie ma potrzeby. One się nie przegrzewają.
    Myślę, że nie chodzi o moment przegrzania (bo to każdy samochód ci zakomunikuje, czy ma dodatkowy wskaźnik, czy nie) - chodzi o to, czy silnik jest już rozgrzany i można deptać (szczególnie przydatne w przypadku turbodiesle). Tak samo było w E90 - bardzo mnie to drażniło.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Nawiewów zdaje się superhiper Giulia nie ma również, ale to volvo (ocean race) o ile pamiętam miało.
    Wsk temperatury - a po co w Volvo przepraszam? też nieswojo się czułem w Maździe (bo też nie mają 6tki) , ale naprawdę - nie ma potrzeby. One się nie przegrzewają.
    Egronomia jest super
    Bagażnik - no wiesz, w kontekście rozmów tutejszych o bagażniku Giulii ? Choć może faktycznie głęboko jest podłoga. Pewnie dlatego że ten egz nie ma zapasowego koła. Nie wnikałem.
    Generalnie - to jest świetne auto codzienne przewozowe z klasą i tyle .
    Ty po prostu byłeś nastawiony na Giuliettę (pod) świadomie , masz inne oczekiwania co do wozu i tyle, to nic złego, ale nie patrz przez to aż tak nieobiektywnie na inne wozy.
    1. Ma na pewno, chociaż chyba nie w standardzie faktycznie. W Giulietcie dają od razu do automatycznej klimy.
    2. Po to, żeby nie pałować silnika na zimnym? Akurat kontrolka przegrzewania się silnika jest, bo sprawdzałem w instrukcji. W Maździe 3 wskaźnika też nie ma, ale jest chociaż kontrolka, która gaśnie, kiedy się silnik nagrzeje.
    3. Ale co konkretnie? Ja wymieniłem rzeczy, które są zrobione gorzej, niż w Giulietcie. Podaj dwie rzeczy, które są zrobione zauważalnie lepiej.
    4. i 6. Ja już w zasadzie kupiłem ten samochód - byłem w stanie przymknąć oko na wszystkie niedociągnięcia, bo nie chciałem kupować drugiej Julki, a V40 mi się naprawdę podoba. Ale nie zdało "testu spacerówki", czyli spacerówka parasolka nie weszła w poprzek do bagażnika. W Giulii wchodzi, ktoś w drugim temacie wrzucał wideo test. Chociaż sam nie mam pojęcia, jak przy 7 cm szerszym nadwoziu (1,87 m vs. 1,80 m), co jest wyraźnie wyczuwalne w kabinie, ta parasolka nadal mieści się na styk .
    5. W pełni się zgadzam - dla singla lub pary bez dzieci, którzy przymkną oko na wymienione przeze mnie niedomagania i przede wszystkim na absurdalnie wysoką cenę.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Myślę, że nie chodzi o moment przegrzania (bo to każdy samochód ci zakomunikuje, czy ma dodatkowy wskaźnik, czy nie) - chodzi o to, czy silnik jest już rozgrzany i można deptać (szczególnie przydatne w przypadku turbodiesle). Tak samo było w E90 - bardzo mnie to drażniło.
    O właśnie, jak miałem pożyczone E87 w dieselku, to też nie było. Kpina jakaś.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał rafxxww Zobacz post
    A piszę że przynajmniej byłem grupą docelową, bo obecnie z rodziną 2+3 Giulia nie daje rady przede wszystkich jeżeli chodzi o tylną kanapę (2 i 1/2 miejsca do siedzenia) oraz pod względem wielkości, zresztą jak wszystkie inne samochody w tym segmencie. Giulia byłaby OK dla mnie kiedy rodzina była 2+2, a teraz chyba bedę musiał się przeprosić z vanem (osobiście nie lubię tego typu aut, ale co zrobić...).
    Ze swojej strony polecam S-Maxa, jeśli chcesz minivana o właściwościach jezdnych kombi.

Oczywiście istnienie na forum oficjalnego konta AR byłoby na plus dla marki. Nie chodzi tylko o osoby, które tu siedzą jako target, ale również o gości, którzy wpadają tu z przypadku lub szukając czegoś w necie na temat danego auta. Widząc posty i profil Alfy podnosiłoby to prestiż i obraz 'zatroskania' FCA Polska nami

Chociaż z drugiej strony tak jak ktoś już tu napisał, mogłoby się zawsze kończyć gównoburzą i usuwaniem przez moda postów...
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Ze swojej strony polecam S-Maxa, jeśli chcesz minivana o właściwościach jezdnych kombi.

Oczywiście istnienie na forum oficjalnego konta AR byłoby na plus dla marki. Nie chodzi tylko o osoby, które tu siedzą jako target, ale również o gości, którzy wpadają tu z przypadku lub szukając czegoś w necie na temat danego auta. Widząc posty i profil Alfy podnosiłoby to prestiż i obraz 'zatroskania' FCA Polska nami
    Chociaż z drugiej strony tak jak ktoś już tu napisał, mogłoby się zawsze kończyć gównoburzą i usuwaniem przez moda postów...

Chodziło by o jedno - pokazanie, że chociaż nie wszystko jest ok, to pracują nad tym by podwyższyć jakość obsługi, traktują potencjalnych klientów poważnie i dążą do tego by Alfa była premium nie tylko przez podniesienie cen oferowanych samochodów. Mało kto kupi auto w przedziale 150 + (zresztą nieważne ile) jeśli będzie czuł się zlewany. Ale tak jak pisałem poprzednio, do FAP pewne rzeczy docierają lata całe. Ale po co, skoro Włosi nie wymagają niczego.
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

W Themie, nie tak dawno, miałem problem z czujnikami martwej strefy. Napisałem do ASO w Katowicach, bo Opole nie ma autoryzacji. I co? I olali mnie. Zero odpowiedzi. Ostatecznie pojechałem do FCA w Bielsku.
    Więc jeśli oczekujecie premium w Alfie, to się ... chyba nie doczekacie. Lepiej się przyzwyczaić, że to nadal Fiat, a nie będzie rozczarowania.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    145 1.4TS, 156 SW 1.8TS, 159 1.9JTS, GT 1.9JTD, Volvo V40 CC, Fiat 500, Giulia 2.0 200km

Domyślnie

Dzisiaj zajrzałem na stronę BMW i dla klienta indywidualnego BMW 3 jest od 100.000 pln (1.6 136km benzyna) a BMW 5 od 149.000 pln (wersja 2.0 diesel 150km).

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Dzisiaj zajrzałem na stronę BMW i dla klienta indywidualnego BMW 3 jest od 100.000 pln (1.6 136km benzyna) a BMW 5 od 149.000 pln (wersja 2.0 diesel 150km).
    No i?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Waldemar Zobacz post
    No i?
    No jak co, w przypadku 3er dajesz jakieś 30-40tys. za znaczek, w 5er pewnie już z 50tys. bo są to totalne golasy dla ludzi, którzy ślinią się na widok śmigiełka czy tam innej szachownicy Na prawdę nie pojmuję takiego podejścia, wolał bym mega wypasionego kompakta za 100 tysi niż BMW które nie ma nic, dosłownie nic.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 31-08-2016 o 21:02 Powód: Obrażanie innych...

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    1
    2. Brak nawiewów na tylną kanapę (przynajmniej w wersji, w której siedziałem).
    3. .
    proszę kolegi... bez żartów... nawiewy są w słupkach. Kolega nie zauważył? No to tyle warte tak samo inne spostrzeżenia.