Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 105

Temat: Brera/159 2.2JTS problem z odpalaniem

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał songokudj Zobacz post
    Przyczyna odnaleziona tzn. Problemem jest nagły spadek napięcia na wiązce elektrycznej
    To jest przyczyna czy objaw? Może coś konkretniej?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Przebicie na przewodzie ( lub kostce) powoduje nagły spadek napięcia który skutkuje brakiem dostatecznego prądu na rozrusznika ( i nie ma siły zakręcić). Problem jest w głównej wiązce silnika z ktorej tez wychodzi przewód do automatu rozrusznika. Np. Uszkodzona izolacja przewodu i zbyt bliska odległość od masy. Konkretniej jeszcze nie wiem ale po weekendzie bede juz wiedział.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Albo po prostu zmniejszony przekrój przewodu wskutek naderwania.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Przebicie na przewodzie ( lub kostce) powoduje nagły spadek napięcia który skutkuje brakiem dostatecznego prądu na rozrusznika ( i nie ma siły zakręcić). Problem jest w głównej wiązce silnika z ktorej tez wychodzi przewód do automatu rozrusznika. Np. Uszkodzona izolacja przewodu i zbyt bliska odległość od masy. Konkretniej jeszcze nie wiem ale po weekendzie bede juz wiedział.
    Jeśli akumulator jest dobry a spadek napięcia na przewodzie jest tak duży, to miałbyś kłęby dymu spod maski. Gdzieś ta moc musiała by się odłożyć. Chyba, że dotyczy kabelka zasilającego sam elektromagnes.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Hejka, miałem opisać rozwiazanie problemu. Otóż problem okazał się sterownik z przekaźnikiem znajdujący sie w okolicy kolumny kierowniczej. Sam sterownik jest niestety trudno dostępny a w ASO niebotycznie drogi. W związku z tym został dołączony dodatkowy przekaźnik na wiązce i teraz wszystko działa bez zarzutu. Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań ale trochę nie było wyjścia. Inaczej pewnie trzeba by było cała deskę ściągać poza tym dostać sterownik. Sterownik jest podłączony bezpośrednio do Bodycompa i przez wiązkę do rozrusznika. Mój elektryk powiedział ze to juz jego 3 przypadek w Alfie ( poprzednie w 159) znaczy jest cos na rzeczy.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Masz polift z automatem do rozruchu czy o jaki moduł chodzi?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto

Domyślnie

Otóż problem okazał się sterownik z przekaźnikiem znajdujący sie w okolicy kolumny kierowniczej. Sam sterownik jest niestety trudno dostępny a w ASO niebotycznie drogi. W związku z tym został dołączony dodatkowy przekaźnik na wiązce i teraz wszystko działa bez zarzutu.
    A czy mógłbyś napisać gdzie podłączyłeś ten dodatkowy przekaźnik?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Mam Brere z 2006 nie jest poliftowa za tem. Postaram dokładniej ustalić ten sterownik może zrobię zdjęcia muszę tylko trochę pogrzebać w aucie. Z elektrykiem gadałem przez telefon wiec może cos zle tłumacze. Ale podrzucę info co i jak. Najłatwiej aby to zdiagnozować to sprawdzic za pomocą zwykłego voltomierza spadek napięcia przy rozruchu.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Yyy, czy ja dobrze rozumiem, że elektryk zrobił obejście i teraz rozrusznik jest załączany tym dodatkowym przekaźnikiem?

Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Yyy, czy ja dobrze rozumiem, że elektryk zrobił obejście i teraz rozrusznik jest załączany tym dodatkowym przekaźnikiem?
    Ja tak to zrozumiałem. Dlatego chciałem wiedzieć bardziej dokładnie co i jak.

Najłatwiej aby to zdiagnozować to sprawdzic za pomocą zwykłego voltomierza spadek napięcia przy rozruchu.
    Ale gdzie konkretnie był ten spadek napięcia?
    Też nie mam poliftowej wersji.

- - - Updated - - -

Najłatwiej aby to zdiagnozować to sprawdzic za pomocą zwykłego voltomierza spadek napięcia przy rozruchu.
    U mnie na razie to zbyt sporadycznie występuje. Nawet bym nie zdązył zapiąć miernika. U mnie wystarczy, że przytrzymam przycisk START/STOP dopóki nie ruszy rozrusznikiem i w pewnym momencie (czasem po 5, czasem po 15 sekundach) zaskakuje.