V jest do 240 km/h. Pokażcie mi 159 1,9 16V, która będzie mogła jechać tyle czasu z tą prędkością, żeby opony się poddały
Nie róbmy problemu, gdzie go nie ma...
V jest do 240 km/h. Pokażcie mi 159 1,9 16V, która będzie mogła jechać tyle czasu z tą prędkością, żeby opony się poddały
Nie róbmy problemu, gdzie go nie ma...
Indeks indeksem, ale jak to w życiu bywa trzeba zwracać uwagę na jakość/producenta.
Indeks deklaruje producent opony, czy jest jednostka testująca wyrób? Pytam z ciekawości.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jest jeszcze jedna sprawa. Są kraje w których dopuszcza się jazdę tylko na homologowanym zestawie opon - rozmiar, indeks nośności i prędkości - np. Belgia. Nie wiem czy ta kwestia jest regulowana (tak jak apteczka i gaśnica - umowa, która głosi, że wyposażenie ma być jak w kraju z którego jest auto), ale jeśli nie jest to możemy się narazić na kłopoty za granicą.
Poza tym, im większy indeks nośności i prędkości tym mocniejsza opona. 159 Sporo waży.
Jak już piszemy to sprawdźmy co...
Przecież na naszym oficjalnym rynku opon brak homologacji na zwykłe drogi mają tylko opony typu slick/semi slick i jeszcze kilka innych egzotycznych typów.
Te, które masz na aucie noszą oznaczenia homologacji zazwyczaj nie tylko europejskiej ale i amerykańskiej/canadyjskiej i czasem dla innych regionów.
Nie mylcie tego ze specyfikacją dla danego pojazdu.
98 V do 159 do jak najbardziej odpowiedni indeks prędkości i nośności.
Przecież niektóre 16 zimowe mają indeks 91 H i jakoś spełniają specyfikację dla 159.
Dla 16'' jest 93V. Dla 17,18'' jest 98W
Tak przewidział, co poradzisz. Poza tym masa auta nie rozkłada się na 4 koła jednakowo, szczególnie przy gwałtownych manewrach typu "test łosia" gdzie na jednej oponie przez chwilę spoczywa znaczna część masy auta.
Miałem letnie opony 16" z indeksem 91 - nie polecam. Przy ostrzejszym hamowaniu było dosłownie czuć jak przednie opony mlaskają i auto myszkuje.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
W takim razie w BMW pracuja ignoranci, skoro do ciezszego samochodu z jeszcze ciezszym silnikiem wsadzaja opony o tej samej nosnosci... :-) Po prostu Włosi podali troche zbyt na zapas...