Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: Alfa 159 1.9JTS benzyna trzęsie silnikiem na wolnych

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Siemka kolego więc śmiem twierdzić , że rwanie tego krótkiego wężyka jest notoryczne bo on jest oparty o kant wzmocnienia kolektora i zwyczajnie trze od wstrząsów . Trzeba zdjąć kolektor ssący ale to banał a klucz e8 gwiazdka trzymający od dołu (widać od góry), odkręcisz oczkową ósemką . Ja też bałem się , że wymienie pół silnika a tu wężyk heh.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

Cytat Napisał Kamil Kamil Zobacz post
    Siemka kolego więc śmiem twierdzić , że rwanie tego krótkiego wężyka jest notoryczne bo on jest oparty o kant wzmocnienia kolektora i zwyczajnie trze od wstrząsów . Trzeba zdjąć kolektor ssący ale to banał a klucz e8 gwiazdka trzymający od dołu (widać od góry), odkręcisz oczkową ósemką . Ja też bałem się , że wymienie pół silnika a tu wężyk heh.
    Czyli zeby zdjąć kolektor są dwie śrubki 8 i odczepiałeś te 4 obejmy sciskające gumy? wężyki są przymocowane bezpośrednio do kolektora? bo tak wnioskuję po obejrzeniu zdjęć jego

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Dokladnie są 3 sruby : 13 , 10 i 8 oczkowa. Trzeba podważając te opaski odczepić i odkręcić przepustnice teraz ściągamy kolektor i mamy od dołu dwa węże średnicy 10 mm. Długi jest prawidłowo puszczony ale krótki od odmy oparty o kolektor w zły sposób i pewnie w każdym jtsie prędzej czy później sie przetrze. Ja kupilem w casto 20 cm pomaranczowego do gazu i gra gitarrra
    Ostatnio edytowane przez Kamil Kamil ; 18-09-2016 o 12:53 Powód: błąd w tekście

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

Cytat Napisał Kamil Kamil Zobacz post
    Dokladnie są 3 sruby : 13 , 10 i 8 oczkowa. Trzeba podważając te opaski odczepić i odkręcić przepustnice teraz ściągamy kolektor i mamy od dołu dwa węże średnicy 10 mm. Długi jest prawidłowo puszczony ale krótki od odmy oparty o kolektor w zły sposób i pewnie w każdym jtsie prędzej czy później sie przetrze. Ja kupilem w casto 20 cm pomaranczowego do gazu i gra gitarrra
    No i wszystko jasne, dzięki sprawdzę to u siebie i napisze w jakim stanie były jeszcze te siteczko regulatora sprawdzę. Cos jeszcze warto przeczyścić przy okazji? przepustnice, pojemnik odmy juz czyściłem

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

No właśnie warto poświęcić ze 3 godziny i kilka piwek nawet pod blokiem i czyścimy cały dolot i tu najważniejsze , nie zapominamy o nagarze w głowicy. Ja nałożyłem wycior do butelek na wkrętarke wcześniej rozpuszczając nagar psikaczem do przepustnic Liqui Moly (45 zl), i czyścimy. Ja ściągalem listwe wtryskową żeby ułatwić sobie dostęp ale nie trzeba jej ściągać. Warto po wszystkim pod listwe położyć silikonik wysoko temp. Działania prewencyjne i trochę na wyrost ktoś powie ale potem ja nie stoję na poboczu heh mam zawsze w Alfikach linki hol i walizki kluczy ale dzięki prewencji wożę je by pomagać innym .

Użytkownik Świeżak Avatar Cris.R
    Mieszka w
    Frombork
    Auto
    alfa 159 2.2jts

Domyślnie

Zrzuciłem dolot i poza solidnie zasyfionymi zaworami nie widzę żadnych usterek (przepustnica i dolot wyczyszczony, węże całe, zawór odmy czysty). W przyszły weekend szykuję się na akcję oczyszczania zaworów i mam pytanie, czy przy czyszczeniu nagaru, zawory mogą być w otwartej pozycji? (na zdrowy rozsądek raczej nie, inaczej nawali syfu do cylindrów)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Ja miałem normalnie otwarte a syf jak pisałem na początku wątku wyssałem dużą strzykawą cały syf który u mnie stał kolo godziny więc próba olejowa pierścionków udana heh . Olej czyściutki więc git. Pamietajcie o jakimś dobrym psikaczu na nagar .

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo159 1.9 jts

Domyślnie

Cieszę się że problem rozwiązany pozdrawiam