Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Znowu pomyliłeś temat albo "olałeś" zasady.

Jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie to nie pisz. Chcesz pogadać? Na głównej stronie jest shoutbox.
    Ostrzeżenie: 2 pkt

Dotąd nie wiedziałem, że 159 TBi miała wersję z AT8 i przeniesieniem napędu wałem na tył.

To napisz jeszcze coś równie ciekawego o trakcji obu modeli, przy tej równej masie i napawaj się nadal swoim idealnym wyobrażeniem o 159.

Ja pozostaję przy podziwie dla Giulii.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 11-10-2016 o 07:30
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Moc maks.: kW przy obr./min 147 @ 5.000 obr./min
    Maks. moment obr.: Nm przy obr./min 330 / 1.750
    Dizelek . W 1.4 MA jest moc maksymalna przy 5.500, a moment obrotowy od 2.500...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Na wlocie do Wawki od Poznania A2 przy bramkach stoi taaaaaaaaaaa
    aaaaa

aaaaa
    kaaaaa
    wyj....na reklama Giuli
    Ze 200m^2 ma
    U nas też jest od dziś na forum reklama z Giulią
    Miała być trochę inna ale niestety zmiana koncepcji była podyktowana między innymi rozmiarem.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Dzisiaj się dowiedziałem w salonie Alfy w Poznaniu, że benzynkę do testów mają dostać ok. 20 października oraz że na Polskę mają być dwie Q'tongi - jedna manual, jedna automat. Jedna biała już jest - manual zdaje się? Ciekawe jaka ta druga będzie i gdzie będzie. O Veloce nie widzą kompletnie nic (nawet zdaje się nie wiedzieli co to ).
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post

Dotąd nie wiedziałem, że 159 TBi miała wersję z AT8 i przeniesieniem napędu wałem na tył.

To napisz jeszcze coś równie ciekawego o trakcji obu modeli, przy tej równej masie i napawaj się nadal swoim idealnym wyobrażeniem o 159.

Ja pozostaję przy podziwie dla Giulii.

Pomijam ton całej wypowiedzi. Wspomniałem o tym w kontekście wagi. Wyłącznie w kontekście wagi samochodu.
    Głownym zarzutem podnoszonym w stosunku do 159 to jest, powtarzana tutaj jak mantra, wielka waga tego auta.
    Tymczasem Giulia waży tyle samo.
    Nikt nie wspomina o żadnym podziwie, tematem mojej uwagi nie były też żadne wersje ATB czy cokolwiek takiego. 159 była, wedle wielu z was, autem nieudanym, bo za cieżkim.
    No więc na przykładzie Giulii widać, że to błędne założenie.

Co do samej Giulii i podziwu dla niej, przyszły rok i kolejne pokażą, ile to auto naprawdę jest warte, jak odebrał je rynek, czy spełniło założenia sprzedażowe. Przypomnę, że model 159 sprzedał się w ilości blisko ćwierć miliona sztuk w ciągu blisko siedmiu lat (w salonach był jeszcze, do wyprzedania zapasów, w 2012 roku).
    Daje to średnią, zaokrąglijmy, około 35 tys sztuk rocznie. Jak Giulia w 2017 roku przekroczy ten poziom i nie będzie ani akcji nawrotowych ani narzekań klientów, wtedy można będzie mówić o podziwie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Dzisiaj się dowiedziałem w salonie Alfy w Poznaniu, że benzynkę do testów mają dostać ok. 20 października oraz że na Polskę mają być dwie Q'tongi - jedna manual, jedna automat. Jedna biała już jest - manual zdaje się? Ciekawe jaka ta druga będzie i gdzie będzie. O Veloce nie widzą kompletnie nic (nawet zdaje się nie wiedzieli co to ).
    Niestety ale produkcja aut na nasz rynek się przeciąga. Jeśli przyjadą za 3 tygodnie to będzie ok. Potem jeszcze rejestracje itd. Wcześniej podawany termin około 20 jest już na tą chwilę nierealny. Początkiem listopada będą pierwsze 2.0 w salonach. Widać nie tylko w kwestii Veloce są mało kompetentni. Druga Q ma być ale czy zdąży dotrzeć przed nowym rokiem to wątpię. Ta obecna jest "rozpisana" na kilka miesięcy i plan jest mocno napięty.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    159 była, wedle wielu z was, autem nieudanym, bo za cieżkim.
    No więc na przykładzie Giulii widać, że to błędne założenie.
    Waga w niektórych autach przeszkadza w tym co rzutuje na użytkowanie. Prowadzenie, zawieszenie, pokonywanie zakrętów, przyspieszenie, hamowanie. Jeśli auto sobie z tym wszystkim radzi dobrze, to waga jest tylko liczbą, niczym ponad to. 159 czy Brera są ciężkie jak na swoje zawieszenie i silniki, dlatego waga przeszkadza. Giulii patrząc na wyniki czy opinie o prowadzeniu waga nie przeszkadza wcale, wiec tej wagi mimo bycia identyczną jak w/w modele nie można odczuwać jako wadę.

Co nie zmienia faktu, że jak dla mnie Giulia jest po prostu pozbawiona urody, by nie powiedzieć brzydka. Uwielbiam Alfę jako markę, ale ten model jest dla mnie czymś skrajnie nieciekawym. Ot, kolejny sedan na rynku bez polotu i finezji jakich dziesiątki. Wiem, że wyróżnia się silnikami prowadzeniem itd, ale mówię o kwestii wizualnej. Widocznie nie jestem jej targetem, ale opinię mogę wyrazić.

Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Tymczasem Giulia waży tyle samo.
    Tak, z RWD i AT8 (bo nie chodziło o niemieckiego diżeja ATB, przynajmniej mnie).

Sprawdź pozostałe, wyposażone podobnie (np. Q4, AT) wersje obu modeli (przy czym przy 159 również z początku produkcji), i pisz o tym nadal, bo widać, że masz takie przekonanie.

Nikt nie wspomina o żadnym podziwie
    Ja o tym piszę w odniesieniu do Giulii.
    I pisałem o wymiarze technicznym (gdzie od 159 odróżnia ją wszystko, przy czym ja nigdy nie hejtowałem tu 159).

Co do samej Giulii i podziwu dla niej, przyszły rok i kolejne pokażą, ile to auto naprawdę jest warte
    Piszę nadal o aspekcie technicznym, a ten jest spektakularny, zwłaszcza w wydaniu Quadrifoglio,a jego potwierdzeniem wyczyn na Nurburgringu.
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Świeżak
    Auto
    GTV '99 Busso

Domyślnie

Cytat Napisał Statyczny Zobacz post

Co nie zmienia faktu, że jak dla mnie Giulia jest po prostu pozbawiona urody, by nie powiedzieć brzydka.
    Polecam zdjęcia Veloce z Paryża np. na omniauto.it (mam za mało postów, żeby wstawić linka :-( )
    Można polubić :-)

Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał telco Zobacz post
    zdjęcia Veloce z Paryża np. na omniauto.it (mam za mało postów, żeby wstawić linka :-( )
    Można polubić :-)
    Można, ale nie trzeba.

Każdy ma swój gust i prawo do niego.

A jeśli chodzi o linki i zdjęcia Giulii (również z Paryża), to jest ich całkiem sporo i w tym, jak i sąsiednim temacie. Jeśli ktoś zechce z pewnością je znajdzie.
    Alfa Romeo Nel Cuore