Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Felgi, ET - J(ot) i rozstaw śrub

Użytkownik Świeżak Avatar oran
    Auto
    159 1750 Turbo Benzina 2011 rok, sedan

Domyślnie Felgi, ET - J(ot) i rozstaw śrub

Był gdzieś na pewno temat o felgach, ale szukałem i nie udało mi się znaleźć (ciągle mi wyskakuje jak ktoś się chwali w temacie o swoim GT np swoimi nowymi felgami, albo, że chce kupić nowe )

Chce sobie na zime kupić nowe felgi, chyba będą to 16.

Teraz mam 17" 7j et 35 5*98 (te takie szprychowane)

To są chyba te: http://i.ebayimg.com/00/s/MTQyNlgxNjAw/z/oYcAAOSw14xXFKaq/$_1.JPG

No a byłem w sklepie z felgami (w necie ten sam problem mam) i mi tam jakieś wybrał. W sumie ładne, ale nie chodziło o wygląd tylko na szybko chciałem by mi coś tam dał (a i tak trwało to godzine... Mieszkam w niemczech i jak zobaczyli, że w naszym dowodzie nie ma numeru jakiegoś tam który sobie wpisują i mają wszystko na dłoni to kierownik musiał przyjść i mnie obsłużyć. A i tak niezbyt mu to szło).

Takie coś: aez valencia 5/100 et35 hg 7jx16

http://image.ceneo.pl/data/products/...-115-et-40.jpg

I teraz mówię mu, że tam jest 5*98 (bo ponoć tak jest).

A on mówi, że to nie problem bo pierścień centrujący się założy, czy tam wymieni (nie zrozumiałem tego dokładnie) i będzie pasować.

Pokazał mi takie coś (obrazek w załączniku)Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.png
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	22.4 KB
ID:	212526

I tam są te średnice rozpisane i że będzie pasować...

O co mu chodziło dokładnie? Możecie mi to wytłumaczyć? Podać jakiś link? Bo w sumie to chyba sobie zamówie koła przez neta a nie u nich (bo taniej wyjdzie), darmowa wysyłka jest w niemczech i za darmo wyważają (a tu 55 ełro za to sobie liczą ). No a ciężko znaleźć jakieś fele z rozstawem 5*98 nowe w tych sklepach niemieckich. Najczęściej są takie ale z innym et, albo dłuższe albo krótsze...

Dodatkowe pytanie, bo mi już do zwrotnic od opony brakuje pare mm, więc jakbym miał dłuższą felge (np 8j) i ET dalej 35 to by było tak samo jak jest, czy już felga by była bliżej tych zwrotnic? Więc musiałbym mieć z mniejszym ET (z mniejszym a może większym? Bo tego też nie rozumiem).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał oran Zobacz post
    Był gdzieś na pewno temat o felgach, ale szukałem i nie udało mi się znaleźć (ciągle mi wyskakuje jak ktoś się chwali w temacie o swoim GT np swoimi nowymi felgami, albo, że chce kupić nowe )

Chce sobie na zime kupić nowe felgi, chyba będą to 16.

Teraz mam 17" 7j et 35 5*98 (te takie szprychowane)

To są chyba te: http://i.ebayimg.com/00/s/MTQyNlgxNjAw/z/oYcAAOSw14xXFKaq/$_1.JPG

No a byłem w sklepie z felgami (w necie ten sam problem mam) i mi tam jakieś wybrał. W sumie ładne, ale nie chodziło o wygląd tylko na szybko chciałem by mi coś tam dał (a i tak trwało to godzine... Mieszkam w niemczech i jak zobaczyli, że w naszym dowodzie nie ma numeru jakiegoś tam który sobie wpisują i mają wszystko na dłoni to kierownik musiał przyjść i mnie obsłużyć. A i tak niezbyt mu to szło).

Takie coś: aez valencia 5/100 et35 hg 7jx16

http://image.ceneo.pl/data/products/...-115-et-40.jpg

I teraz mówię mu, że tam jest 5*98 (bo ponoć tak jest).

A on mówi, że to nie problem bo pierścień centrujący się założy, czy tam wymieni (nie zrozumiałem tego dokładnie) i będzie pasować.

Pokazał mi takie coś (obrazek w załączniku)Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.png
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	22.4 KB
ID:	212526

I tam są te średnice rozpisane i że będzie pasować...

O co mu chodziło dokładnie? Możecie mi to wytłumaczyć? Podać jakiś link? Bo w sumie to chyba sobie zamówie koła przez neta a nie u nich (bo taniej wyjdzie), darmowa wysyłka jest w niemczech i za darmo wyważają (a tu 55 ełro za to sobie liczą ). No a ciężko znaleźć jakieś fele z rozstawem 5*98 nowe w tych sklepach niemieckich. Najczęściej są takie ale z innym et, albo dłuższe albo krótsze...

Dodatkowe pytanie, bo mi już do zwrotnic od opony brakuje pare mm, więc jakbym miał dłuższą felge (np 8j) i ET dalej 35 to by było tak samo jak jest, czy już felga by była bliżej tych zwrotnic? Więc musiałbym mieć z mniejszym ET (z mniejszym a może większym? Bo tego też nie rozumiem).
    Mają Ci dać śruby i pierścienie centrujące (tzw Montagesatz czyli zestaw montażowy). To wszystko gratis do kompletu felg. Jeśli tam wedle numeru VIN felga pasuje do Twojego auta to nie ma siły, żeby coś było nie tak. Te felgi są jak najbardziej odpowiednie do Twojej GT. W tej tabelce masz tylko rozmiary pierścieni.

Użytkownik Świeżak Avatar oran
    Auto
    159 1750 Turbo Benzina 2011 rok, sedan

Domyślnie

Ale w każdej alfie gt jest rozstaw śrub 5*98 prawda?

I na przykład tu do tej mojej drugiej części pytania, skoro mam tam te pare mm do zwrotnic, to ET żeby tam nie obcierało mogłoby być MNIEJSZE czy WIĘKSZE. Bo to jest odsadzenie, ale nie wiem właśnie czy dobrze myślę, że większe = felga wychodzi na zewnątrz (co za tym idzie więcej miejsca w środku przy tym samym 7J)

Czyli np 6Jx16 ET35 5*96 by nawet lepsze były (wtedy również opona 225 raczej by już była za duża?)
    Albo 7Jx16 ET38 5*96
    Ostatnio edytowane przez oran ; 06-10-2016 o 18:40

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

5x98 ma każda GT/156/147. Seryjna felga ma ET rzędu 41,5 więc jeśli masz 35 to nie ma obaw nawet przy feldze o szerokości 7 cali. Tylko moim zdaniem 225 nawet na felgę 7 calową to bezsens i całkowicie błędna droga. 205/55 załóż i tyle.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 12-10-2016 o 16:27

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Zasada jest taka: im mniejsze ET, tym bardziej felga idzie do zewnątrz.
    No i tak jak Belfer pisał, opona rzędu 205 będzie ok w stosunku do tych 7 cali felgi.

Użytkownik Świeżak Avatar Spider_AJ
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa GT II 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    5x98 ma każda GT/156/147. Seryjna felga ma ET rzędu 40,5
    Seryjna felga 17'' do GT ma ET35 szerokość 7 cali.
    na: felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi (<--- przekopiować do paska adresu)
    masz kalkulator gdzie ładnie widać jak przesuwa i zwieksza Ci sie felga w stosunku do orginalnego rozmiaru.
    Z dodaniem rozmiaru dystansu kalkulator na: uniwers.vot.pl/et/
    Ostatnio edytowane przez Spider_AJ ; 12-10-2016 o 10:28

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał oran Zobacz post
    Żeby pasowało to poza pierścieniem centrującym musisz mieć śruby pływające, żeby zniwelować różnice w rozstawie śrub. Sam pierścień centrujący załatwia tylko sprawę innego otworu centrującego w felgach.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Spider_AJ Zobacz post
    Seryjna felga 17'' do GT ma ET35 szerokość 7 cali.
    na: felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi (<--- przekopiować do paska adresu)
    masz kalkulator gdzie ładnie widać jak przesuwa i zwieksza Ci sie felga w stosunku do orginalnego rozmiaru.
    Z dodaniem rozmiaru dystansu kalkulator na: uniwers.vot.pl/et/
    Ja pisałem o 16 bo o takie kolega pytał.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Dziwi mnie, że facet w Niemczech takie bzdury opowiadał. Tam każdy rodzaj felg ma mieć kilogramy dokumentów z wyszczególnieniem wszystkiego co dotyczy montażu i specyfikacji felg. Ja na 18' 5x100 miałem dołączone jakieś 30 stron A4. Poza tym w dowodzie niemieckim muszą być wpisane felgi inne niż fabryczne.

Oni są zazwyczaj wyuczeni obsługi komputera i programu, jaki im pomaga pracować. Co im się wyświetla na monitorku to dla nich świętość. Dlatego wpisują VIN i jeśli wedle katalogu felga nie pasuje (czyli nie da się np zamontować z racji zbyt małe lub dużego ET, szerokości itp) to nie ma szans, żeby to przeszło badanie TUV.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 12-10-2016 o 13:13

Użytkownik Świeżak Avatar Spider_AJ
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa GT II 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ja pisałem o 16 bo o takie kolega pytał.
    To nadal źle napisałeś. Przy tej samej szerokości felgi 7J ET powinno być takie samo. Na chłopski rozum czemu mniejsza (mniejsza średnica) felga miała by wejść głębiej pod samochód, po co? Jesli nie wierzysz przykręć felgi ET40 do GT i zobacz jakie taczki Ci sie zrobią.
    Tu są orginalne rozmiary: wheel-size.com/size/alfa-romeo/gt/2010/
    przy okazji rozmiary śrub i średnica otworu centrującego.