Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Autocasco a wartość auta według ubezpieczyciela

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Ale mówisz o tym z własnego doswiadczenia , czy tylko się tobie tak wydaje? Problemem w ubezpieczeniach nie są kruczki , problemem jest nieznajomość regulaminu ubezpieczenia i tego co się/nam należy od zakładu ubezpieczeniowego. Ja swoją wypowiedź opieram na doświadczeniach własnych. I wiem że, w przypadkach z którymi ja miałem styczność, nie było z tym problemu. Trzeba mieć tylko świadomość tego na co się zgadzamy i co się podpisuje.
    Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    A ty, przeczytaj ze zrozumieniem co ja napisałem. Nie neguje istnienia takiego ubezpieczenia ale wszelkiego rodzaju tego typu "gwarancje" mają masę kruczków prawnych zawartych w dziesiątkach stron OWU, które to podpisujemy dlatego warto je dokładnie przeczytać...

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Przecież wyraźnie pisałem, że mam AC. Zanim je nabyłem dokładnie przeanalizowałem OWU kilku ubezpieczalni, a należy nam się dokładnie to co jest tam napisane bo jak wspomniałem AC to dobrowolna umowa miedzy nami, a ubezpieczycielem, nie regulowana ustawą jak w przypadku obowiązkowych ubezpieczeń OC. Tam jest jasno napisane, że ubezpieczenie ma pokryć wszelkie straty wynikające ze szkody, a w AC masz dokładnie napisane w umowie co pokrywa, a co nie. Tak jak Andrzejsr wspomniał nic Ci po AC jak masz nietypowe auto warte 30K zł, a ubezpieczalnia twierdzi, że w jego katalogach max 15k zł i nie obchodza ich żadne limitowane wersje, edycje czy inna magia voodoo ;]

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Dobrze że Alfy to nie Mazdy i ich nie kradną
    Jaki jest powód, dla którego Alf nie kradną?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Boja się, że jak tylko ruszą to za rogiem się zepsuje

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Boja się, że jak tylko ruszą to za rogiem się zepsuje
    Nie mają jak kraść bo mechanicy dobrze zamykają swoje warsztaty

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Jaki jest powód, dla którego Alf nie kradną?
    Pojęcia nie mam, ale tak jest. Może po części dlatego że używane Alfy są tanie, a kradzione to dopiero
    Mechanik mój mówi też, że zabezpieczenia fabrycznie fiatów i Alf są całkiem przyzwoite.
    Inna teoria - tak często się psują że jest ich masa na części
    Inna - złodzieje to prymitywy i karki, a tacy poważają tylko szkopskie marki bo to ich marzenia. Ale tu się kłóci niesamoita popularność japońskich w Warszawie. Choć ta popularność wynika z supermarnych zabezpieczeń takiej na przykład Mazdy - są fimy z monitoringów - złodziej wsiada i odjeżdża .Po prostu, NIC nie robi, nie grzebie itd. A w Alfie - bałby się że jak odjedzie to się zepsuje O ile by doszedł jaki kolor kabelka akurat w tym egzemplarzu danego modelu miał Giuseppe na półce przy linii montażowej pod ręką, no bo różnie to może być

Tak czy siak to jest fajne w Alfach, można otwarte zostawiać.

Ale z Giulią może się zmienić - będzie popyt na części do napraw rozbitków z USA bo pewnie ich będzie sporo w cenie złomu przypływać, a u nas spece od spawania połówek i ćwiartek ciachną nową z takiego przystanka z USA + części z kradzionej u nas i hajda - okazja z USA.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 08-11-2016 o 21:16

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Dokładnie tak. Ja natomiast nawiązałem swoją wypowiedź do tego co wcześniej napisałeś. A wynikało z tego, moim zdaniem, że dopłata do stałej wartości jest bezsensu bo w regulaminie jest masa kruczków i nic nam z tego dodatkowego ubezpieczenia. Ja już kilkakrotnie z tego korzystałem i nie miałem z tym problemów.
    Przecież wyraźnie pisałem, że mam AC. Zanim je nabyłem dokładnie przeanalizowałem OWU kilku ubezpieczalni, a należy nam się dokładnie to co jest tam napisane bo jak wspomniałem AC to dobrowolna umowa miedzy nami, a ubezpieczycielem, nie regulowana ustawą jak w przypadku obowiązkowych ubezpieczeń OC. Tam jest jasno napisane, że ubezpieczenie ma pokryć wszelkie straty wynikające ze szkody, a w AC masz dokładnie napisane w umowie co pokrywa, a co nie. Tak jak Andrzejsr wspomniał nic Ci po AC jak masz nietypowe auto warte 30K zł, a ubezpieczalnia twierdzi, że w jego katalogach max 15k zł i nie obchodza ich żadne limitowane wersje, edycje czy inna magia voodoo ;]

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Mógłbyś być tak uprzejmy i zacytować gdzie napisałem, że to jest bez sensu? Po prostu napisałem aby upewnić się w OWU czy oby dopłata daje nam jakąkolwiek gwarancje.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 08-11-2016 o 21:54

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    inny

Domyślnie

A jak np założę do auta zawieszenie sportowe warte np 5tyś, felgi z oponami za 12tyś, wydech za 10tyś to żeby mi to liczyli w przypadku szkody to co potrzeba? Paragony w trakcie zawarcia umowy czy w przypadku wyceny podczas szkody?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jak pisałem AC nie zwraca, za wyposażenie niefabryczne. Jak wlecisz w dziure rozwalisz sportowy zawias i fegi za worek złota to dostaniesz kasę jak za felgi i zawias fabryczny. Baaa część ubezpieczeń nie obejmuje w ogóle aut modyfikowanych wiec jak przy podpisywaniu umowy powiesz, ze masz dłubane auto to po prostu mogą odmówić ubezpieczenia