Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Alternator umiera? , Świeci się ładowanie i dyskoteka z kierunkami

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie Alternator umiera? , Świeci się ładowanie i dyskoteka z kierunkami

Witam mam problem dzisiaj po odpaleniu włoszczyzny zaświeciła się kontrolka ładowania , po włączeniu świateł tzw can od żarówki się świecił , po chwili zgasł can później ładowanie obroty silnika spadły i jakby go coś obciążyło . Obroty wróciły do normy ale silnik nie pracował tak jak przed tym po lekkim muśnięciu gazu znowu spadły w dół. Gdy silnik się rozgrzał do temp. roboczej już ten problem nie występował. Czy to koniec alternatora że się nie odpalił ? Kilka dni temu byłem sprawdzić akuku i test wykazał 100% naładowania i stan techniczny na poziomie 92% (627EN na 680EN) SOC: 13.12V . Trochę się obawiam bo wiem z forum co to jest wymienić alternator.
    Drugą ciekawostką jest że nie zawsze ale po włączeniu prawy/lewy kierunkowskaz podczas jazdy prędkościomierz waha się góra dół ,góra dół łączy się to z alternatorem ? Nie ma problemu z odpalaniem auta a chwilowo jeździ więcej w mieście niż na trasie. Co do serwisu w zeszłym roku było zmieniane sprzęgiełko gdyż stare jęczało . Założona została INA . Ktoś podpowie od czego zacząć ? Z góry dzięki i miłego wieczoru

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Sprawny alternator powinien ładować akumulator od ok 13.8 do 14.2

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 2002

Domyślnie

Ja zawsze w uzywanym aucie zaczynam od poprawianie polaczen masowych lub/i pradowych. Najczesciej montuje dodatkowe kable masowe od klemy minus do silnika i drugi od klemy minus do karoserii. Do tego równiez wymiana klem na nowe. Czesto mi to rozwiazywalo problemy z elektryką (rożna marki). Jesli ni epomoze to na pewno ni ezaszkodzi a wtedy mozna dzialac dalej.