Leję Neste City Pro 0W40 po zmianie z Valvoline SynPower mogę ocenić na plus, zwłaszcza zimą.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Leję Neste City Pro 0W40 po zmianie z Valvoline SynPower mogę ocenić na plus, zwłaszcza zimą.
Czy niższa temp oleju w czasie jazdy to zasługa ogólnie zmiany oleju z 5W40 na 0W40 czy raczej zasługa samego oleju?
To moje pierwsze auto z czujnikiem temperatury, dlatego nie mam porównania.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
0W40 i 5W40 mają takie same właściwości po rozgrzaniu, 0W ma lepszą płynność przy niskich temperaturach, więc raczej jest to spowodowane zmianą oleju na inny. Nowy wypowie się ktoś, kto zna się na olejach bardziej niż ja.
Witam wszystkich jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałośćPacjent AR 147 1.6 benz 105 km 2003r. przelatane 200 tysi. A więc kupiłem swoje cudo niedawno mam zamiar zmienić olej ,ale nie mam pojęcia na jaki , poprzedni właściciel gdzy go spytałem o rodzaj oleju odpowiedział że normalny - usmialem się troszkę
Będę wymieniał za ok miesiąc ale już teraz przydała by się jakaś dolewka tylko nie mam pojęcia co tam było i co dolać czy nie będzie problemu jeśli tam byl 5w40 a ja doleje 10w40? Zastanawiam się nad lotosem lub mobilem który polecacie ?
Jak wymieszasz nic się nie stanie, czytałem kiedyś o gościu który specjalnie mieszał oleje różnych lepkości). Nie powinno się mieszać syntetyków z mineralnymi, ale to Ci raczej nie grozia nawet jakby to przez ten miesiąc i tak nic się nie stanie.
Tylko po co mieszać skoro i tak będziesz niedługo wymieniał? Nie lepiej kupić te 6 litrów nawet Lotosa czy Orlena 5W-40 jeżeli stoisz kiepsko z kasą i wymienić od razu?
Ale muszą zmieścić się w granicach wyznaczonych normami SAE. Więc różnice powinny być pomijalne bo oba oleje w temperaturze roboczej spełnia wymagana normę.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Jeśli dany producent pozwala mieszać i świadomie zaleca mieszanie aby osiągnąć dowolna klasę lepkości np do sportu (są tacy) to ok ale od różnych producentów oleje różnych klas lepkości nawet tej samej klasy jakości API SN itp mogą mieć inne oleje bazowe, inne modyfikatory lepkości itp itd i wtedy zmieszanie np 5W30 i 5W50 po połowie nie musi dać 5W40 a dodatkowo co będzie za jakiś czas jeśli dodatki są innych producentów to tylko do wróżki.
Wlyszkow, a wypowiesz się nt takiego wynalazku jak "LIQUI MOLY STABILIZATOR LEPKOŚCI VISCO" :?
Tak ale można sobie porównać, karty olejów 0W40 i 5W40 i różnica lepkości w 100stopniach będzie się wahała od ok 10 do 15% na korzyść zawsze 5W40. Nie wiem czy jest jakiś 0W40 z lepkością powyżej 15mm2/s, a w 5W40 takie bez problemu są. Tak samo jak weźmiesz 5W40 i 5w50 lepkości w niskich temperaturach mimo tych samych oznaczeń mogą się wąchać od 10 do 20%.