Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Różnice między skrzynią Q4 a Q2?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie Różnice między skrzynią Q4 a Q2?

Witam wszystkich,
    mam kilka pytań związanych z Q4, czy skrzynie są te same w q4 i q2? Czy różnią się przełożeniami? Czy wystarczy dołożyć do skrzyni z napędem na przód reduktor, czy jest tam podłączona jakaś elektryka? Jest to sprawa czysto mechaniczna, czy trzeba coś w komputerze zmieniać? Nie licząc półosi, reduktora, wału i tylnego zawieszenia, czy coś trzeba jeszcze zmianiać?

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...2_4_jtdm_.html

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

myslisz nad dolozeniem q4? jesli tak to o skrzyni Ci nie odpowiem , ale przynajmniej w 159 rozni sie na pewno podłoga, wneka na kolo, bak i kto wie co jeszcze. mozesz sobie pogrzebac w eperze.
    w dziale tunning mechaniczny o to trochę rozpytywalem pod katem upgradu mojej tbi (swsp na skrzynie f40+q4) .

btw, u nas nie ma q2(mechaniczna szpera), tylko po lifcie jest elektroniczne q2 czyli zwykly dyferencjal i troche usprawniony program kontroli trakcji. q2 to bedzie jak zalozysz dyferencjal o ograniczonym uslizgu, takie oferuje quaiffe, koszt ok 650 funtow.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

tak, chce dolozyc do brery naped na tyl, ale boje sie o to jak wal pojdzie i czy bedzie to hulac z kontrola trakcji poki co, najwiekszy problem to zlezc wal do brery

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

z ciekawości sprawdziłem w ePerze, i okazuje się że nie ma innych podłóg w zależności od wersji czy z Q4 czy bez. Może to dlatego że Brera jest autem o mniejszym nakładzie i też większy procent był z Q4, więc nie opłacało im się projektować wersji uproszczonej podłogi bez możliwości Q4.

nie namawiam, ale przeróbka przynajmniej pod tym kątem, pod którym w mojej byłaby trudna i trzebaby zmieniać całą podłogę, spawać itp, u Ciebie nie powinna byc problematyczna.

Jako dawcę musiałbys sobie kupić jakąs może rozbitą 2.4 z Q4 Brere/Spidera, ale mógłbyś też postudiować numery części w ePerze i sprawdzić czy może graty od 159 by nie pasowały (łatwiej taką znaleść?).

Nie wiem czy ABS/ESP się różni, z tego co mi się wydaje z czasu gdy się przyglądałem temu w ePerze, to sam moduł miał ten sam numer części. W razie gdyby coś nie działało, znów korzystać z dawcy.

Dawca to najlepsze wyjście, kupienie tych gratów na sztuki wyniesie CIę więcej niż kupienie rozbitka, a z niego będziesz miał albo części na inne naprawy/podmiany w przyszłości, albo co więcej warte, sprzedasz i odzyskasz większość kasy którą dasz za rozbitka.

Tylko oczywiście pierwszy problem to znaleść dawcę.

Drugi problem to na pewno będzie trochę roboty z ta przekładką i kasy tez pójdzie.

A może lepiej poszukać młodszej Brery z Q4, będzie na kolejnych parę lat dłużej?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

epsonix, dzięki to już jakiś początek dobrych wiadomości
    na chwilę obecną mam upatrzone kompletne tylne zawieszenie, problem mam z wałem. do brery nie ma:/ a ze 159 chyba jest za długi. Koszt w częsciach nie będzie jakiś masakryczny, nie boje się częsci mechanicznej, a tej związanej z kompem Nie wiem czy kontrola trakcji obejmuje w jakiś sposób tył, czy też nie... ta część mnie przeraża