ja właśnie wczoraj się w to bawiłem
wymieniałem górę i dół do tego koncówki drążków plus osłony zewn. i wewn. półosi
nie wiem czy Ci dobrze doradzę bo ja odkręcałem wszystko ale to co moge podpowiedzieć :
- kup w sklepie ze srubkami te czarne wzmacniane śruby do wachacza - są 3 długości w wachaczu - ja podczas odkręcania śrub na dolnym wachaczu jedną urwałem a 3 sruby wyrezały się od aluminium - nawet gwintowanie nie pomogło - wymiarów śrub nie pamietam - wziąłem ze sobą i mi dobrali ( w sumie to mogliby z wachaczami w komplecie sprzedawać za taką kasę !!! )
czyli co do wymiany :
odkręcasz 4 śruby mocujące wachacz - klucz 15
odkręcasz nakrętkę na swożniu - klucz 22
odkręcasz śrubę poprzeczną łaczącą wachacz z widełkami mcpersona - klucz 17
jak się uda to wybijasz od dołu swożeń - stukasz od dołu - powinien wyjść - potem odciągasz na max do siebie całą tarczę ze zwrotnicą i waczacz ( swożeń ) powienien wypaść na dół - potem tylko kilka ruchów i masz wachacz wyjęty
ja miałem odkręcona zwrotnicę - nakrętka zaklepytana 36 - odkręcone koncówki drążków wiec było mi łatwiej manewrować![]()
jedna ważna zasada ( w sumie to bardziej do górnych wachaczy ale dolny tez pro foma ) przy dokręcaniu w dolnym - chodzi o to aby ta poprzeczną śrubę łączącą wachacz z widełkami dokręcić na max po wcześniejszym podniesieniu waczacza na lewarku - tak jakby stał na kole - i wtedy dociągamy śrubę - tak samo górny wachacz dociągałem na podniesionym wachaczu na lewarku
warto tez po przejechaniu paruset km sprawdzić i dokręcić wszelkie śruby - wiadomo zawieszenie pracuje i moga powstać małe luzy podczas eksploatacji.
Jakbyś miał jakieś problemy przy wymianie to call: 664 702 719 - Norbert
Powodzenia
p.s. kup dobrą paste do mycia rąk a jezeli pracujez w biurze to na drugi dzień bedziesz siedział z rękoma pod biurkiem![]()