Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Temat: Jak to dokładnie jest z tymi wahaczami

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

ja właśnie wczoraj się w to bawiłem
    wymieniałem górę i dół do tego koncówki drążków plus osłony zewn. i wewn. półosi
    nie wiem czy Ci dobrze doradzę bo ja odkręcałem wszystko ale to co moge podpowiedzieć :
    - kup w sklepie ze srubkami te czarne wzmacniane śruby do wachacza - są 3 długości w wachaczu - ja podczas odkręcania śrub na dolnym wachaczu jedną urwałem a 3 sruby wyrezały się od aluminium - nawet gwintowanie nie pomogło - wymiarów śrub nie pamietam - wziąłem ze sobą i mi dobrali ( w sumie to mogliby z wachaczami w komplecie sprzedawać za taką kasę !!! )

czyli co do wymiany :
    odkręcasz 4 śruby mocujące wachacz - klucz 15
    odkręcasz nakrętkę na swożniu - klucz 22
    odkręcasz śrubę poprzeczną łaczącą wachacz z widełkami mcpersona - klucz 17
    jak się uda to wybijasz od dołu swożeń - stukasz od dołu - powinien wyjść - potem odciągasz na max do siebie całą tarczę ze zwrotnicą i waczacz ( swożeń ) powienien wypaść na dół - potem tylko kilka ruchów i masz wachacz wyjęty

ja miałem odkręcona zwrotnicę - nakrętka zaklepytana 36 - odkręcone koncówki drążków wiec było mi łatwiej manewrować

jedna ważna zasada ( w sumie to bardziej do górnych wachaczy ale dolny tez pro foma ) przy dokręcaniu w dolnym - chodzi o to aby ta poprzeczną śrubę łączącą wachacz z widełkami dokręcić na max po wcześniejszym podniesieniu waczacza na lewarku - tak jakby stał na kole - i wtedy dociągamy śrubę - tak samo górny wachacz dociągałem na podniesionym wachaczu na lewarku
    warto tez po przejechaniu paruset km sprawdzić i dokręcić wszelkie śruby - wiadomo zawieszenie pracuje i moga powstać małe luzy podczas eksploatacji.

Jakbyś miał jakieś problemy przy wymianie to call: 664 702 719 - Norbert
    Powodzenia
    p.s. kup dobrą paste do mycia rąk a jezeli pracujez w biurze to na drugi dzień bedziesz siedział z rękoma pod biurkiem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Dzięki. O ile całą operacja nie jest skomplikowana (trudniej wymienić górne wahacze), to raczej zapomniałbym o tym by podwindować wahacz przed dokręceniem, co o ile się nie mylę jest bardzo istotne dla eksploatacji tulejki.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. tak - w pewnym sensie pracuję za biurkiem...

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

dokładnie naistotniejsze to właściwe dokręcenie !!!

a co do pracy za biurkiem - to wczoraj miałem ręce jak w Twoim avatarze a dziś wypisuje pokwitowania petentom chyba z 30 minut moczyłem łapy w mydlinach :/
    dzis chyba kupie sobie rękawiczki bo jak pomyslę o czyszczeniu rąk ze smaru to $%^#$%$
    pozdrawiam i powodzenia z wymianą !!!

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał norbiwolow Zobacz post
    jak się uda to wybijasz od dołu swożeń - stukasz od dołu - powinien wyjść - potem odciągasz na max do siebie całą tarczę ze zwrotnicą i waczacz ( swożeń ) powienien wypaść na dół
    Lepiej do tej operacji odkręcić półosie, bo jak pociągniesz za daleko to wyleci ze skrzyni.

I czytałem parę razy że górny wahacz można skręcać na max na stole bo gumy nie są zawulkanizowane. Ale nie miałem jeszcze nówek w rękach więc to opinia z netu.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

no ja miałem odkręconą zwrotnicę bo gumy na półosiach wymieniałem i tak własnie zrobiłem górny wachacz chyba faktycznie nie jest zawulkanizowany - miał na połączeniach jakis taki jakby smar czyli coś tam musi pracować w tym mazidełku - w sumie to wolałem dokręcic na aucie i tak zrobiłem

tyle że dalej coś mi lekko postukuje !!! :// pozostaje tylko stabilizator - i ewentualnie łączniki - takie delikatne stukanie nawet na prawie równej drodze - minimalne drgania - i ten odgłos - tylko jak sie dobrać do stabilizatora - podejrzewam że kanał potrzebny przy tej operacji - może jakieś małe know how ??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie

Stabilizator to przykra sprawa, w większości przypadków lepiej wymienić na nowy. Powód wytarty przez gumę metal na drążku (więc mniejsza średnica), założenie nowej gumy nic więc nie da będzie za luźno. Na kanale sprawa możliwa, ale wybitnie upierdliwa. Warto delikatnie opuścić silnik (ostrożnie) celem wyjęcia. Moim zdaniem szkoda własnych nerwów lepiej poświęćić te 150 zł na wymianę.

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

a jaka cena za stabilizator ?????

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał maroz Zobacz post
    Stabilizator to przykra sprawa, w większości przypadków lepiej wymienić na nowy. Powód wytarty przez gumę metal na drążku (więc mniejsza średnica), założenie nowej gumy nic więc nie da będzie za luźno. Na kanale sprawa możliwa, ale wybitnie upierdliwa. Warto delikatnie opuścić silnik (ostrożnie) celem wyjęcia. Moim zdaniem szkoda własnych nerwów lepiej poświęćić te 150 zł na wymianę.
    Według mnie lepiej jest jednak zregenerować stary stabilizator niż zakładać nowy. Metal tak bardzo się nie wyciera, więc nowe gumy na ogół załatwiają sprawę. Dobrze jest też posmarować miejsca, gdzie pracują gumy jakimś smarem nieniszczącym gumy. Ja tak zrobiłem i mam spokój już kilka lat. Natomiast nowy stabilizator jest źle wykonywany bo gumy są zakładane na sucho bezpośrednio na pomalowany drążek. Efekt jest taki, że po kilkunastu tys. km starta farba niszczy gumy i metal i powstaje luz.

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

gumy zwykłe czy poliuretany ????? jaka cena i jak z demontażem ??? Widzę SG0240 że jesteś obyty z tematem - jakbyś mógł opisać jak to sprawnie wymienić z góry thx !!!

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

koledzy ponaglam pytanie co to za firma Vema i fast?? bo jedne wahacze Vema kosztują 400 zł około a drugie tez Vema po 200 tak jak fast około 190 ?? niby gość opisuje że są ta fabrykanty te vema itd tylko czemu u jednych 400 a u drugich po 200?
    czy to te same czy jednak nie?