Jak zdemontować z tylnej klapy wkładke zamka , wymieniam klape i nie wiem jak przelozyc wkladke bo kluczyk mi juz nie pasuje i mosze przelozyc od swojej starej klapy . za odp wielkie dzieki
Jak zdemontować z tylnej klapy wkładke zamka , wymieniam klape i nie wiem jak przelozyc wkladke bo kluczyk mi juz nie pasuje i mosze przelozyc od swojej starej klapy . za odp wielkie dzieki
Zamek wraz ze znaczkiem ruchomym jest fabrycznie przykręcany na śrubach zrywających się po dokręceniu odpowiednim momentem obrotowym. Musisz niestety rozwiercić te śruby delikatnie bo inaczej nie odkręcisz zamka z klapką. Pod spodem w klapie masz coś na kształt nakrętki na klucz 10 ale kręcąc tym będzie ci się kręciła śruba mocująca zamek i nie obejdzie się raczej bez rozwiercania. Potem musisz w to miejsce wkręcić śrubę z płaską główką i najlepiej na klucz imbus. Żeby się zmieściła pod te zaślepki gumowe (dwa kółka koło zamka widoczne po odsunięciu znaczka, które należy podważyć i wtedy zobaczysz właśnie zerwane śruby) musisz ją zeszlifować bo inaczej nie zasłonisz znaczkiem zamka. Ja je zeszlifowałem przed montażem a potem rozwierciłem lekko po zakręceniu, żeby mi się ktoś nie włamała odkręcając zamek. To dotyczy klapy z SW, ale podejrzewam, że masz takie same rozwiązanie w Twojej 156 o ile jest to rocznik od 2000 w górę.